Narcisme

Hoe verbreek je een giftige/narcistische relatie?

Door Mjon van Oers
Hoe verbreek je een giftige/narcistische relatie?

Op de vraag hoe je van een narcist afkomt, is maar één antwoord: je verlaat ze. Maar wapen je met kennis voordat je dat doet, want het verlaten van een narcist kan zeer gevaarlijk zijn! Slachtoffers van narcistische mishandeling lukt het vaak maar moeilijk om weg te komen. Het is dan ook niet iets wat lichtvaardig moet worden opgevat. In dit artikel lees je tips over hoe je een narcistische relatie kunt verbreken.

Zit je in een onveilige/narcistische relatie? Dit zijn de kenmerken van narcistisch misbruik en dit zijn de alarmsignalen van een onveilige en ongezonde relatie.

Tips om een narcistische relatie te verbreken:

  1. Narcisten kunnen niet erg goed omgaan met afwijzing, dus probeer ze niet te kwetsen. Als je de relatie wilt verlaten, zoek dan een manier om jezelf ongewenst te maken. Zo kun je wegkomen zonder een gewelddadige reactie te inspireren.
  2. Geef narcisten het gevoel dat zij de relatie verbreken. Narcisten zijn veel gemakkelijker uit je leven te verwijderen als ze denken dat zij de relatie hebben beëindigd.
  3. Verdwijn uit hun leven. Vermijd contact met hen, zodra je ze kwijt bent. Hoe meer fysieke afstand, hoe beter.
  4. Het internet maakt het lastig, omdat we nu in staat zijn om onmiddellijk contact met iedereen op te kunnen opnemen. Blokkeer hen op alle sociale media, doe er alles aan om te zorgen dat hij of zij je niet kan bereiken.

Als je bovenstaande eenmaal hebt gedaan, moet je zoveel mogelijk gaan werken aan je eigen herstel. Je hebt in principe schade opgelopen. Je psyche wordt beschadigd door het kwaadaardige narcistische misbruik en dat zal niet helemaal uit je systeem verdwijnen, totdat je het nodige werk doet om te herstellen. Doe wat voor jou werk.

Ben je bang voor een heel onveilige situatie? Hier kun je (professionele) hulp vinden.

Dapper

Het meest krachtige in het arsenaal van wat narcisten tegen je gebruiken is ‘angst.’ Wanneer ze je tot angst en wanhoop drijven met hun dreigementen en gedrag, zul je jezelf machteloos en hulpeloos voelen. Maar wanneer je de narcist kunt zien voor wie hij of zij is, dan kun je dat emotionele onvolwassen angstige kind ontrafelen, dat ze vanbinnen zijn.

Onbewust projecteren narcisten hun hulpeloze, machteloze innerlijk op andere mensen, omdat ze die kwetsbaarheid en zwakheid in zichzelf haten.

Begrijp dat narcisten in je leven komen om je te helpen je diepste oerangsten te vinden en om die te helen, zodat je echt vrij kunt zijn.

Vergeet niet dat narcisten je alleen kunnen bewerken als je bang voor hen bent. Dat is wat hen de macht over jou geeft. Dapper en stoïcijns voor hen zijn is de uitweg!

Kracht

Als je deze stap overslaat, vind je jezelf misschien straks terug in een relatie met een nog ergere narcist. Bedenk dat slachtoffers van narcistische misbruik de neiging hebben om opnieuw het slachtoffer te worden als ze niet volledig hersteld zijn en voldoende kracht en kennis hebben opgedaan.

Volg de wetten van Moeder natuur. Is de liefde vergiftigd, dan zul je al snel angstig worden. Is de liefde voedend en inspirerend, dan zal daaruit een nieuwe sterke kracht in jezelf geboren worden. Een kracht die zo natuurlijk aan zal voelen, dat je het jezelf waarschijnlijk in eerste instantie niet eens realiseert, maar waar je levensenergie van zal gaan stromen en veel zaken in je leven mee zullen stroomlijnen.

Ontwikkel dapperheid. Dat is hetgene wat je nodig hebt en je innerlijke werk doen is een zeer krachtige en directe manier om daar te komen.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Ga je een narcistische relatie verbreken en heb je meer inzichten nodig? Detox je liefdesleven biedt strategieën voor iedereen die uit een relatie met een narcist of psychopaat komt of een andere, giftige relatie heeft overleefd. Het helpt je om jezelf terug te vinden, de pijn te elimineren, je onzekerheid te overwinnen en je onrust te temmen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reactie
  1. Jessica Biondi 12 december 2020 - 04:35
    Reply

    "Begrijp dat narcisten in je leven komen om je te helpen je diepste oerangsten te vinden en om die te helen, zodat je echt vrij kunt zijn." Wat betekent dit? Hoe kan dit? Zelf ben ik een empaat. Ik kwam een narcist tegen in mijn leven. Door Corona hebben onze wegen zich gescheiden. Hoe komt het dat mijn angsten verdwenen zijn? Wat heeft dit met hem te maken? Ik probeer het te begrijpen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?