Narcisme

Herken de 9 tekenen van narcistisch misbruik

Door Mjon van Oers
Herken de 9 tekenen van narcistisch misbruik

Narcistisch misbruik is een ernstig verzwakkende ervaring, waarbij een individu ongunstig is beïnvloed door het gedrag van een persoon met de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Helaas is het voor veel mensen niet duidelijk wat wel of geen misbruik is. Het probleem met narcistisch misbruik is dat de symptomen moeilijk te herkennen zijn. Dit komt mede door het perfecte masker van de narcist en de ontkenning en zelftwijfel van zijn slachtoffers.

Moeilijk te herkennen

Het gebrek aan kennis over narcistisch misbruik – over wat het is en hoe het er in het dagelijks leven uitziet – zorgt ervoor dat kinderen, partners en vaak hele families negatief kunnen worden beïnvloed. Kennis is van cruciaal belang, omdat degenen die narcistisch misbruik uitoefenen een doordringend patroon hebben van het niet nemen van verantwoordelijkheid, van impulsiviteit en een gebrek aan empathie, waarvoor geen effectieve behandeling is.

Zonder informatie blijven de slachtoffers in het duister tasten en zijn ze veroordeeld tot een leven vol pijn met vele onzichtbare wonden. Neem daarom de tijd en bekijk de volgende tekenen van narcistisch misbruik. Je hebt misschien narcistische mishandeling ervaren in je jeugd – of meer recentelijk – als je het volgende hebt meegemaakt door mensen in je omgeving.

9 tekenen van narcistisch misbruik

1 Manipulatie

De misbruiker heeft je gekleineerd of gepest. De misbruiker had altijd ‘gelijk’ en liet je geloven dat jij verantwoordelijk was voor hun ongeluk.

2 Chantage

De misbruiker heeft je vaak bekritiseerd als je je niet gedroeg zoals hij wilde. De misbruiker heeft je liefde of vriendschap onthouden als een voorwaardelijke beloning.

3 Bekritiseren

In plaats van onvoorwaardelijke liefde aan je te geven, liet de misbruiker je vaak aan jezelf twijfelen of probeerde je incompetent te laten voelen door je constant te vergelijken met mensen die meer bereikten dan jij.

4 Exploitatie en isolatie

De dader maakte gebruik van je gevoelens en vrijgevigheid voor hun persoonlijk gewin. De misbruiker negeerde je persoonlijke grenzen en hield je geïsoleerd van ondersteunende vrienden of familieleden.

5 Liegen en bedriegen

De misbruiker heeft constant tegen je gelogen of je bedrogen om zijn verantwoordelijkheid te vermijden, zijn ego te bevredigen of om andere zelfzuchtige doelen te bereiken. De dader verspreidde roddels en leugens over jou.

6 Negeren

De misbruiker was alleen ondersteunend als hij er zin in had. Hij heeft je vriendschap of liefde niet beantwoord en negeerde je toen je het echt nodig had.

7 Afhankelijkheid

De misbruiker was afhankelijk van jou om hem emotioneel of mentaal te ondersteunen en wilde dat jij afhankelijk van hem was, zodat je hem nooit zou kunnen verlaten.

8 Projectie

De dader beschuldigde je van valsspelen, terwijl hij zelf degene is die valsspeelt. Hij projecteerde zo zijn eigen ongewenste gedachten, gevoelens of daden op je om zijn eigen geweten vrij te pleiten.

9 Stilte behandeling

De misbruiker liet zijn ongenoegen, afkeuring en minachting blijken door je te negeren, en verbale stilte te handhaven. Dat is een passief-agressieve vorm van emotionele mishandeling.

Dit zijn slechts enkele van de vele voorbeelden van narcistisch misbruik.

Toekomstig misbruik voorkomen

Er kan een mannelijke of vrouwelijke narcist in je leven zijn. Wat ze gemeen hebben is dat ze altijd een of andere manier vinden om het misbruik te blijven uitoefenen. Dit is hun manier van leven en dat is waarom, om een beter leven te krijgen, geen contact (of op zijn minst een strikt zakelijk contact als je bijvoorbeeld gezamenlijk kinderen hebt) noodzakelijk is.

Wanneer je nog steeds verbonden bent met de narcist en nog niet de kracht hebt om weg te komen, dan is het essentieel om te begrijpen dat wat er met je gebeurt komt door de energie en de streken van de narcist.
Het biedt een groot voordeel om te begrijpen wat er werkelijk aan de hand is en de redenen waarom de interacties met deze misbruikers zo waanzinnig, krankzinnig en geestelijk beschadigend zijn. Dan besef je waarom geen contact nodig is.

Geen contact

Als je te maken hebt met de daden van de narcist, die ongelooflijk kunnen zijn, dan is het essentieel om te starten met je herstel. Je verdient het om je vrijheid en je echte leven terug te krijgen. Het is dan tijd dat je de waarheid over narcistisch misbruik erkent, zodat je je situatie kunt verbeteren.

Door geen of beperkt contact kun je je volledige focussen op het helen van jezelf in plaats van je energie te verspillen aan de narcist in je leven. Wanneer je dat doet, dan weet ik uit ervaring hoe ongelooflijk mooi het leven weer kan worden.

Ik moedig daarnaast alle (ex-)partners en volwassen kinderen van narcisten aan om ervoor te zorgen dat ze zelf zoveel mogelijk vertrouwd zijn met het onderwerp. Het kan je veel kracht geven om het narcisme te gaan doorzien, Dit kan door het lezen van bijvoorbeeld het boek Voorbij het Narcisme, wat ik met dit doel heb geschreven.

Voorbij het narcisme

Voorbij het narcisme

Herken jij deze situatie en wil je weten wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen narcistisch misbruik?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. Nelleke 4 november 2018 - 20:15
  Reply

  Wat is het verschil tussen narcisme en psychopaten zoals beschreven in het boek van Jan Storms 'Destructieve relaties op de schop'?

 2. G.olden 12 januari 2019 - 20:41
  Reply

  ik heb een gedichtje gemaakt over narcisme yes I laugh; but I also suffer deep pain. I know you never ask. Willen we elkaar kennen? Of alleen het idee van vrienden Alleen als jij iets hebt? Waarom is de wereld zo narsistish Waarom zoek ik narsistishe vrienden uit, of zoeken zij mij uit?verleden herleeft als iets wat aan je kleeft Ver van je weg drijven of durven staan; beide maakt me dood je kan beter weggaan, totdat ik sterker ben, of jij in staat bent te luisteren naar iets wat buiten jou staat, als het niet om jou of gerelateerd met jou is de wereld niet vergaat #opwegnaarechtheid

 3. Bas 11 maart 2019 - 05:02
  Reply

  Dat zijn nu de echte geesteszieke waarbij 85 procent gewoon in het Pieter Baan hoort te zitten. Zo verdorven dat zulke mensen zijn, dat is gewoon ongelofelijk en die zitten vol gemene streken wat tegen het satanische aan zit. En zo gewetenloos dat je zoiets als een bezield mens amper kunt bevatten dat er werkelijk zulke verdierlijke half mensen bestaan..

 4. Miriam 1 juli 2019 - 05:35
  Reply

  Ik ben er nu 7 of 8 weken uit. Hoewel ik al twee keer eerder met emotionele mishandeling te maken heb gehad en als kind onveilig ben opgegroeid,, was deze "korte" periode van 7 maanden wel het heftigs wat ik ooit heb meegemaakt Het was zo'n intense rollercoaster aan emoties en toen op het eind in één klap duidelijk werd dat er iemand in mijn hoofd was gekropen (alweer), toen vielen er veel kwartjes en kon ik ook veel plaatsen mbt mijn verleden. Ik ervaar het allemaal als heel intens en ik ben nog lang niet terug waar ik zijn moet. Ik ben met momenten nog steeds in de war, twijfel aan alles en iedereen en vooral aan mezelf. Wat ervaar ik het als een gemis dat het binnen de reguliere hulpverlening nog zo onbekend is. De hulp die er is, is met een WIA-uitkering niet te betalen voor me. En ik heb toch echt wel iemand nodig om weer mezelf te worden. Ook in de omgeving is het moeilijk uit te leggen, waar ik nu doorheen ga. Dat ik momenten heb dat ik zo overspoeld word, dat ik het even niet meer weet. Het doet zeer als je geen erkenning krijgt, het maakt zo alleen.

  1. K 28 november 2019 - 12:28
   Reply

   Herkenbaar

 5. Tata 17 juli 2019 - 23:20
  Reply

  Na liefdeloze relatie kwam de vleier op m'n pad. Hunkert naar aandacht en liefde viel ik voor de vleier. Toen werd het snel anders. De leider bleek 'n bokser te zijn en ik z'n boksbal. Hij kon niets uitstaan van mij. Hij mocht vertrekken, van me, hij zei * ik blijf, zie me maar weg te krijgen. *24/7 getreiter, gepest en gevlei, het suet werkte niet. Schooide iedereen om geld. En was zo giftig als 'n slang. Z'n handlangster is dat nu na 4 jaar nog. Hij vertrok.... Ik voldeed niet meer, want ik weigerde te koken, sex, geld te geven en ging dwars tegen alles in. Toen vertrok het sujet pas. ZIJN huis bleek 'n camper naast de mestbult, zijn ex was nog geen ex en zat opgenomen. De zakenman die hij zei te zijn, bleek minstens voor 700.000 failliet te zijn. Zijn ex die inmiddels ex was leefde op straat vanwege de schuld op haar nek. Van voor hun huwelijk. Ect ect en toen wilde Het ook nog terugkomen zelfs na 3jaar. Hij dacht dat ik niet zonder hem kon. Nu na 4 jaar ben ik eindelijk opgeknapt. En hij bleek voor 'n drugsboer te werken. Ik wil ooit geen relatie meer. Na een narcist ben. Ik bang om weer 'n DSM5 type te treffen. Van de Wal in de sloot is niets voor mij.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?