Home Narcisme Hoe narcistisch misbruik onthult hoe krachtig je zelf bent

Hoe narcistisch misbruik onthult hoe krachtig je zelf bent

Door Mjon van Oers
loslaten

Narcisten willen van alles het beste, dus ook de beste partners. Ze hebben er geen probleem mee om te profiteren van je vermogen en van je reputatie. Ze krijgen al een gevoel van status en prestige, omdat ze simpelweg met jou kunnen worden geassocieerd. Wat veel mensen niet beseffen, is dat narcistische misbruikers dan ook niet alleen uit zijn op kwetsbare slachtoffers. Ze worden juist aangetrokken door sterke succesvolle partners, omdat dit voor versterking van hun narcistische ego kan zorgen.

Idealiseren

In eerste instantie zullen narcisten erg blij met je succes zijn. Tijdens die fase van idealiseren, kunnen ze zelfs overdreven vol lof zijn en je op een voetstuk zetten.

Narcisten kunnen je gebruiken als een ‘trofee’ om mee te pronken bij anderen.

Bekritiseren

Narcistische misbruikers manipuleren hun slachtoffers, omdat ze genieten van het gevoel van macht en controle, niet omdat het slachtoffers zelf ontbreekt aan verdiensten. In feite voelen narcistische misbruikers plezier bij het neerhalen van iemand wiens prestaties ze benijden, om zo hun valse gevoel van superioriteit te versterken.

Narcisten zijn diep van binnen leeg, bang en onzeker en verbergen dit onder een masker van arrogantie en grandiositeit. Elke bedreiging voor hun buitensporige grootheidswaanzin zal resulteren in een onvermijdelijke narcistische woede. Dit is de reden waarom narcisten je succes meestal bekritiseren.

Afgunst

Alles wat jij bereikt, of waar je vreugde uit kunt halen, roept afgunst in hen op en vormt een bedreiging voor hun narcistische ego.

Wat ooit een subtiele minachtende opmerking was, zal al snel een uur durende argumentatie worden. Een narcist zal kritiek leveren op elk aspect van je identiteit. Je dromen, je doelen en elke andere bron van vreugde die buiten de controle van de narcist is, moet worden ondermijnd.

Controle

Jouw geluk vormt een bedreiging voor hun controle over je. Immers, als je geluk en validatie van ergens buiten de narcist kunt verkrijgen, dan betekent dit dat je ze niet nodig hebt. Dit versterkt hun verlangen om jou en je succes op alle mogelijke manieren te vernietigen

Denk eraan; de meeste mensen ontaarden niet in woede als ze zien dat andere mensen slagen. Mentaal gezonde mensen hebben voldoende zekerheid, authentieke zelfliefde en empathie om geluk voor anderen te kunnen voelen. Ze kunnen ook getuige zijn van iemand anders succes, zonder dat te willen vernietigen of te saboteren. Als dit wel zo is, dan is dit al snel een teken van een stoornis.

Wanneer je te maken hebt met een van deze manipulatieve narcistische mensen zie de afgunst dan voor wat die werkelijk is; een maatstaf van hoe krachtig jij werkelijk bent!

Voorbij het narcisme

Herken jij deze situatie en wil je weten wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen narcistisch misbruik? Bestel dan Voorbij het narcisme van Mjon van Oers, auteur van deze blog, bij onze gecertificeerde webshop Boekenwereld.com.

€ 18,50


Ook interessant: kijk verder in het Inspirerend Leven Dossier over Narcisme en lees al onze artikelen. Klik hier. 

13 comments

Avatar
katink 23 maart 2018 - 22:28

Is het niet heel normaal en menselijk om een beetje onzeker te worden van het succes van een ander? Om hem te benijden als hij iets heeft wat jij niet hebt (ook in het geval van bijvoorbeeld mensen met een kinderwens die ze niet kunnen krijgen,, overgewicht, enz). Er zit veel helderheid in wat je schrijft hoor Mjon, maar op internet en in de media wordt de mensheid so overduidelijk ingedeeld in de zuivere zoete bijna onberispelijke zieltjes aan de ene kant en de boosaardige, verwerpelijke narcisten aan de andere kant. Die zwart-witviesie heb je soms ook even een periode nodig als je jarenlang geloofd hebt dat het allemaal aan jou lag en je narcistische partner Prin(ces) Charming in eigen persoon was. Dan moet je even duidelijk zien hoe hij echt in elkaar zit en dat zijn beweegredenen niet half zo nobel zijn als hij ze voorspiegelt. Maar uiteindelijk, volgens mij, ligt het in werkelijkheid toch allemaal iets genuanceerder.
https://www.youtube.com/watch?v=ipTlosTt3y8&t=42s

Reply
Avatar
Joan 9 juli 2018 - 08:15

Wat mij betreft ligt het niet genuanceerder. Een narcist gaat als een wolf in schaapskleren te werk. Je hebt het in het begin niet door, maar langzamerhand begin je te merken dat er iets niet klopt, maar je kunt de vinger niet op de zere plek leggen. Bovendien komt het niet eens in je op dat iemand zo verknipt kan zijn. Totdat je het liegen, de kritiek, het zinloos ruzie maken en de slachtofferrol van de narcist zo zat bent dat je hem eruit gooit. En dat je er dan pas achter komt via een psycholoog, zijn ex en één van zijn ‘vrienden’ dat hij narcist is. Alle puzzelstukjes vallen dan in elkaar. Niets genuanceerdheid. Zijn gedrag past één op één op het profiel van een narcist en zijn relaties hebben constant dezelfde cyclus. Alleen de periode verschilt per relatie.

Reply
Avatar
Lut D. 25 maart 2018 - 09:39

Straks ga ik naar het 60-jaar huwelijksfeest van mijn (adoptie)ouders. Het was een moeilijk, complex pad met mijn moeder: ze is narcistisch. Ze heeft het feest, met 90 genodigden, op haar eentje georkestreerd, zonder af te stemmen met mijn vader en mij. Doet deugd om dit nog net te lezen!

Reply
Avatar
edith 29 maart 2018 - 15:53

reply to katink….dat is satire hoor, JP sears maakt allerlei satire filmpjes https://www.youtube.com/watch?v=MoRMUzljoAA
En natuurlijk kan een gezond mens ook wel ns wat jaloezie of onzekerheid voelen bij sucses van een ander, dat je geen narcist bent wil toch niet zeggen dat je onberispelijk bent? Er is alleen sprake van een stoornis als je moedwillend er op uit bent dit sucses kapot te maken. Dat is iets heel anders!

Reply
Avatar
Hanneke 12 april 2018 - 18:48

Narcisme is een psychische aandoening. Wij mensen hebben allemaal in meer of mindere mate trekken/ gedragingen die je als narcistisch zou kunnen omschrijven. Ik noem dit liever: anti-sociale gedragingen. Er bestaan gewoon extreem nare mensen die niet persee narcistisch zijn. Als een mens minimaal 85% van de anti-sociale gedragingen laat zien, dan zou het kunnen dat iemand narcisme heeft. Er wordt veel te makkelijk geplakt met het label narcisme. Het is een term die in de mode is.

Reply
Avatar
Bas 10 juni 2018 - 16:28

Een narcist heeft geen ziel, en vanuit de ziel ontspringt het geweten, zelfreflectie en empathie door die zielsconnectie kunnen wij ons inleven in anderen waardoor we hun pijnen werkelijk zelf kunnen voelen ook hebben we een verbinding. Maar bij een narcist is dat bewustzijn er gewoon niet. Daarvoor is narcisme niet te genezen. Dus die mensen zijn in principe dood dat zijn de doden onder de levende. Waarvan elke vorm van zedelijkheid ontbreekt. En ik ben er heilig van overtuigd dat die echte kwaadaardige freaks wat qua kwaadaardigheid gewoon gelijk staan aan de duivel zelf dat die bezeten zijn. Want als de ziel afwezig is zit er niemand op de troon. En als je kijkt naar hun waren zelf is dat vaak een peuter van hele jonge leeftijd wat niet eens zelfstandig zou kunnen overleven in deze wereld als ze volledig op zichzelf aangewezen zouden zijn.

Reply
Avatar
Anna 4 oktober 2019 - 20:43

heel mooi uitgelegd

Reply
Avatar
Suarti 28 juni 2020 - 17:13

De narcisten zijn precies zoals hoe je ze beschreven!! Het zijn soulssuckers!

Reply
Avatar
Atie 22 juli 2018 - 13:31

Ik lees alle ervaringen hier en het klopt helemaal. Ik staa versteld van, want ik had wel ervarend in mijn leven. Ik dacht dat ik helemaal gek was en dat ik waanideeën had met wat ik allemaal heb meegemaakt. Ik ben nu wel bezig met zelfhealing en leren te accepteren wat er was gebeurd en loslaten

Reply
Avatar
Nico 2 juli 2019 - 19:39

Wat ook erg is dat er mensen zijn, in dit geval mijn ex. Die ooit zijn gaan geloven in narcisten die het absoluut niet zijn. Daarom is het belangrijk niet iedereen het predicaat te geven van een narcist maar dat je de kenmerken goed analyseert. Ik zelf heb ooit een collega gehad in Deventer en die was er echt één. Hij zij bijvoorbeeld op een volle afdeling dat hij een betere vertegenwoordiger zou worden dan ik. Nou die gast kreeg toch een uitbrander van iedereen. Daarnaast was hij enorm veel bezig met zijn eigen lichaam en stond in de sportschool werkelijk zichzelf te voldoen voor de spiegels en dus de kijkers om hem heen. Kijk dat is een overduidelijke narcist.
Maar sorry, mijn ex denkt dat ik het ben en 4 jaar na de scheiding denkt ze dat nog steeds. Prima hoor. Moet ze zelf weten. Maar ik denk dan wat ben je nog met mij bezig. Maar goed. Shit happens

Reply
Avatar
Ellenoor 15 november 2019 - 22:07

Ik ben benieuwd of het vaker voorkomt dat je na een narcistische ouder (met alle kenmerken) een partner aantrekt met flink wat narcistische trekken (geen geweld maar zonder mogelijkheid tot echte verbinding) . Hoe voorkom je in godsnaam dat je daar nog een keer intrapt?

Reply
Avatar
ceke 22 november 2019 - 21:13

wat als je zelf narcist bent

Reply
Avatar
M. 23 november 2019 - 08:11

Als je bepaalde mensen aantrekt in je leven dan zegt dit alleen maar dat jij zelf ook van deze eigenschappen hebt maar deze onderdrukt bij jezelf (onbewust)
Er komt op je pad wat je nodig hebt voor je ontwikkeling. Door de schuld te geven aan de ander ipv naar binnen te kijken ontneem je jezelf een kans om jezelf te helen. Ik heb meerdere narcisten aangetrokken en ben ook emotioneel mishandelt en de rest zal ik u besparen maar sinds ik naar mijzelf ben gaan kijken en energetische behandelingen volg om al mijn onverwerkte emoties te verwerken komen er andere mensen op mijn pad! Alleen als jij zelf verandert zul je andere mensen aantrekken in je leven!

Reply

Leave a Comment