Spiritualiteit

Tarotkaart de Zegewagen (21 juni t/m 4 juli 2024): dit betekent deze kaart voor jou

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart de Zegewagen (21 juni t/m 4 juli 2024): dit betekent deze kaart voor jou

De tarotkaart de Zegenwagen uit de Grote Arcana is een drukke kaart vol symbolen. In deze drukte is wijsheid te vinden en vooral veel vreugde: “De bestuurder heeft de dualiteit, de chaos, overwonnen en met zijn waarheid zijn plek in de wereld gevonden,” zegt tarotexpert Imke Verhaeren. In dit artikel lees je over de Zegenwagen en wat deze tarotkaart betekent.

Een groot deel van de symbolen staan voor de overwinning, de zege.

De periode van de Zegewagen

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.

Van 21 juni tot en met 4 juli is het seizoen van Grote Arcana Zegewagen. Een beetje typische kaart, want hij zit bomvol symbolen, maar eigenlijk verwijzen ze maar naar één thema. Door vertraagd met de vier-werelden-methode er naar te kijken, ontdekken we echter toch een beetje meer diepgang om ons aan te spiegelen.

• Wereld 1: wat zie je?

Een winnaar

Wat zijn al die beelden die we op Grote Arcana Zegewagen kunnen zien? Wereld één nodigt je uit om er eens rustig voor te gaan zitten en alles te ontdekken. Om te beginnen met de menner op de wagen. Een stralende ster op zijn voorhoofd, een vierkant op zijn borst. Zijn schouders zijn getooid met halve manen en zijn riem wordt gevormd door de zodiak. Een rechtopstaande piramide vormt de basis van zijn tuniek en in zijn handen heeft hij een staf. Hij rijdt in een vierkante wagen met een baldakijn vol sterren boven zijn hoofd.

Op de wagen zien we een zon met vleugels en het lingam-teken. De wagen wordt voortgetrokken door een wit en zwart paard of sfinxen. Achter de Zegewagen stroomt een water en daar weer achter ontdekken we een ommuurde stad.

• Wereld 2: wat betekent het?

Heb je even?

Het nagaan van de betekenis van al die symboliek, wat we in de tweede wereld doen, lijkt een hele klus. Toch valt het best mee. Want een groot deel van de symbolen staan voor de overwinning, de zege. De sterren staan op één lijn, zie de baldakijn (overkapping van stof) van de zodiak. Het kruinchakra is open, het hoogste is bereikt (de stralende ster, maar ook het hoofd dat als volle maan tussen twee halve maan staat).

De chaos van dualiteit is overwonnen door orde (de gevleugelde zon, het lingam teken en de paarden of sfinxen). Het vierkant op de borst van de menner en als de wagen zelf staat voor waarheid. Vanuit een eigen waarheid beweegt de menner zijn wagen voort en beheerst hij de sfinxen of paarden. De wagen lijkt zijn benen te hebben vervangen en er zijn geen teugels om de dieren te besturen. Zowel de staf als de rechtopstaande driehoek verwijzen naar manifestatie, je plek innemen.

Dat heeft de menner dus gedaan. Hij heeft de dualiteit, de chaos, overwonnen en met zijn waarheid zijn plek in de wereld gevonden. Daar heeft hij een stad voor achter moeten laten en een water voor over moeten steken. De stad staat voor de anderen, de maatschappij en dus ook voor diens normen, waarden, meningen, ideeën.

Het symboliseert een plek waar mensen hun waarheden en zichzelf met anderen vergelijken en vaak het gevoel hebben dan tekort te schieten. Er is altijd een beter iemand. Om te overwinnen moeten we dus stoppen met vergelijken. Hiervoor is het nodig om voorbij het water (dat symbool staat voor emotie) te gaan. Het water staat voor onze verwachtingen van succes (dat we nog al eens ophangen aan beelden van anderen). Het staat voor dat gevoel van falen, van nog niet succesvol zijn. Voorbij het water kunnen we objectief naar onze voortgang kijken en zien hoever we al zijn gekomen. Zien wat er al allemaal overwonnen is en de zege vieren.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Ben jij een winnaar?

In de derde wereld van deze methode zoek je naar jouw persoonlijke betekenis voor al die symboliek. De vraag is dan: ben jij (of voel jij je) een winnaar? Met welke chaos worstel jij? Ben je je bewust van hoe je gevoelens en verwachtingen met je aan de haal kunnen gaan waardoor je je meer een verliezer voelt en overwinning ver weg lijkt? Wat gebeurt er wanneer je beseft dat jij die menner op de zegewagen bent met een eigen waarheid, een eigen plek op de wereld en een eigen definitie van wat succes nu eigenlijk is?

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Stap in je wagen en ga vooruit

In wereld vier van de vier-werelden-methode formuleer je een stap of actie aan de hand van de inzichten die je in de vorige werelden hebt opgedaan. Voor Grote Arcana Zegewagen betekent dit vooral een stap waarmee jij objectief naar jouw vooruitgang mag kijken. Succes in de meest pure definitie betekent namelijk vooruitgang. Wij (de stad) hebben er allerlei waterige waarden aan gehangen waardoor die vooruitgang ook nog goed moet zijn of eigenlijk direct resultaat moet opleveren. En dan ook nog graag heel groots en ambitieus. Laat dat los en formuleer jouw eigen definitie. Neem jouw plek in in de wereld. En kijk vooral ook even naar hoever je al bent gekomen en welke chaos jij al overwonnen hebt. Vergelijk jouw pad niet met anderen, want iedereen heeft een eigen weg te berijden.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?