Bewustzijn

Wanneer is jouw droom een boodschap voor je ziel?

Door Jacqueline Rietveld
Wanneer is jouw droom een boodschap voor je ziel?

Droom jij vaak? Dan herken je misschien wel het verschil tussen verwerkingsdromen en een droom met een diepere boodschap. Hoe weet je of een droom een hoger doel dient en niet gewoon voortkomt uit (onderdrukte) angsten en verlangens? Wanneer is jouw droom een boodschap voor je ziel? Lichaamsgericht coach Jacqueline Rietveld vertelt je er alles over in dit artikel.

Alle dromen hebben dus een functie voor onze psychische gezondheid en voor ons zelfbewustzijn.

Verwerkingsdromen

In wezen bevatten alle dromen een boodschap. Ook dromen die wel erg veel overeenkomst hebben met dingen die je hebt meegemaakt of waarover je hebt gesproken of nagedacht. Dat zijn zogenaamde verwerkingsdromen, om ervaringen uit het heden of verleden een plek te kunnen geven. Verwerkingsdromen maken je er vooral van bewust wat je stress geeft of waar je heel erg naar verlangt. Dit zijn de dromen waar Freud het over had. Inmiddels weten we ook dat een hoge mate van het stresshormoon cortisol in je bloed voor het slapen gaan ervoor zorgt dat je meer verwerkingsdromen hebt.

Stressdromen hebben een boodschap

Behalve dat verwerkingsdromen je hersenen helpen om gebeurtenissen te verwerken en los te laten (te ont-stressen dus), kan je ze ook als boodschap gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Ze laten je zien waar je nog aan mag werken om lekkerder en krachtiger in je vel te komen. Oude angsten of overtuigingen die je mag transformeren bijvoorbeeld, of een sluimerend verlangen waar je meer ruimte aan mag geven. Als vooral dit het soort boodschappen is dat je dromen je geven, kan je met een coach of therapeut aan de slag gaan om jouw leven als minder stressvol te ervaren. Hetzelfde geldt uiteraard ook als je helemaal niet aan je droomslaap toekomt, omdat stress je wakker houdt of je slechts heel licht slaapt.

Lees ook: Slaapproblemen & je organen: oorzaken en oplossingen uit de Chinese geneeskunde

Boodschap voor de ziel

Alle dromen hebben dus een functie voor onze psychische gezondheid en voor ons zelfbewustzijn. Maar sommige dromen zijn meer dan dat; ze bevatten een belangrijke boodschap voor onze ziel. Hoe weet je nou wanneer een droom een boodschap voor je ziel is? Het bijzondere van deze dromen is dat, zodra je ziel de boodschap uit de droom begrijpt, er bewustzijn is. Ergens wéét je dan gewoon: dit was zo’n droom. Vaak wordt je dan ook even wakker met dat besef, om vrijwel meteen daarna vredig weer in te slapen.

The morning after

De volgende ochtend weet je soms nog terug te halen wat de boodschap inhield, maar soms ook helemaal niet. Dat komt omdat de boodschap de taal van je zielsbewustzijn sprak die niet altijd correspondeert met je actieve denkbewustzijn. Is de boodschap dan verloren gegaan? Nee, jouw ziel heeft het inzicht wel degelijk in zich opgenomen. En als het tijd is om er iets mee te doen in je dagelijks leven, geeft je ziel die boodschap vanzelf weer vrij. Tijdens meditatie of reiki bijvoorbeeld, of zomaar opeens uit het schijnbare niets.

‘Droom een boodschap!’

Op commando dromen lukt meestal niet, of je moet je hebben bekwaamd in de techniek van het lucide dromen. Toch zou dat wel fijn zijn, niet? Wanneer je bijvoorbeeld behoefte hebt om te weten wat jouw zielsbestemming is, zou het super handig zijn als we ervoor konden kiezen om een droom met een boodschap voor je ziel te dromen. Op die manier werkt het niet, maar je kan wel meer ruimte in jezelf maken om een dergelijke boodschap te ontvangen. Dat kan door ervoor te zorgen dat er gedurende de dag weinig stressoren en activiteiten zijn die je hoofd vervolgens ’s nachts moet verwerken.

Stress vermijden

Stress vermijden kan natuurlijk niet altijd. Maar als je al een paar weken of maanden hoopt op een ‘teken van boven’, omdat je op zielsniveau verder wil groeien, kan je wel bewust omstandigheden creëren waardoor je stressfactoren drastisch vermindert. Je kan bijvoorbeeld een week stilteretraite inplannen of een paar dagen prikkelarm gaan wandelen in de natuur. Dat geeft je overdag de tijd om dingen te verwerken, zodat je ’s nachts met een leger hoofd kan gaan slapen. De kans dat je droom een boodschap bevat die tot jouw ziel spreekt, is dan een stuk groter.

Taal van je ziel

Zo’n droomboodschap voor je ziel kan in verschillende vormen komen. Je kan bijvoorbeeld een zin horen tijdens het slapen, met een woordkeuze die je niet herkent als die van jezelf. Zodra je die zin hoort, weet je: dit is een aanwijzing voor mij. Maar het hoger bewustzijn kan ook op een andere manier tot je spreken in een droom, bijvoorbeeld door het tonen van beelden. Vaak bevatten die beelden dan symbolische elementen, zoals voorwerpen, dieren of mensen die niet direct voorkomen in jouw leefomgeving maar die wel een bepaalde stemming of staat van zijn uitdrukken.

Herkennen van boodschappen

Het belangrijkste kenmerk waaraan je kan herkennen of je droom een boodschap voor je ziel is, is dat je droomt over dingen, mensen of gebeurtenissen die totaal geen relatie hebben met je huidige leven. Het lijkt niet op iets dat je kent van vroeger of nu, je hebt het niet pas gezien in een film of gelezen in een boek. Het komt in woorden of beelden die je zelf niet had kunnen bedenken en die in eerste instantie misschien niet eens logisch lijken voor je. Je weet gewoon: “Dit komt niet uit mij, dit had ik zelf niet zo kunnen bedenken of fantaseren. Maar wauw… Wat klopt dit!” Dan weet je dat je ziel een boodschap heeft ontvangen.

Wat doe je ermee?

Dan heb je zo’n droom met een boodschap voor je ziel gehad, en dan? Eigenlijk helemaal niets. Het was een boodschap voor je ziel en die bevindt zich vaak in een andere fase dan jouw actieve leven. Je zou kunnen zeggen dat je ziel de processen aanstuurt die in jouw leven plaatsvinden, vanuit een ruimer bewustzijn dan jouw brein kan bevatten. Zoals je ziel ook voor je geboorte al koos voor het leven waarin het wilde reïncarneren, om de lessen te leren die nodig zijn voor zielsgroei.

Lees ook: Ziel & levenslessen: in welke fase zit jouw ziel?

Zielsontwikkeling

Dat betekent dat je ziel steeds voorbereidingen treft en jou leidt naar gebeurtenissen in je leven die passen bij je zielsbestemming. Voor jou lijkt het dan misschien alsof je stilstaat in je ontwikkeling en er niets gebeurt, maar op zielsniveau wordt er dan al veel voorbereidend werk verzet. En voor dat voorbereidende werk ontvangt je ziel boodschappen vanuit het hoger bewustzijn of universum. Daar hoef jij niet actief op te reageren door iets te doen of laten. Wat nodig is voor jouw zielsontwikkeling gebeurt vanzelf op het moment dat je zielsbewustzijn je dingen laat meemaken die je op dat spoor zetten.

Dankbaarheid en vertrouwen

Zo bezien doet het er in wezen niet toe of we weten wanneer een droom een boodschap voor onze ziel brengt, of niet. Onze ziel snapt het toch wel. Wat wel kan is dankbaar zijn dat er vanuit ‘hogere sferen’ voor ons wordt gezorgd en kiezen voor een leven in vertrouwen in die (bege)leiding. Vanuit zo’n basisvertrouwen zijn alle veranderingen in je leven betekenisvol en bieden ze een kans om verder te groeien. En dat vergroot je levensvreugde, onder alle omstandigheden.

Jacqueline Rietveld is lichaamsgericht coach en Reiki Master. Meer informatie over haar werk vind je op www.avaloncoaching.nl

Lucide nachten

Lucide nachten

Hoe kun je dromen bewust onthouden en de boodschappen beter begrijpen? Lucide nachten helpt je hierbij door je bewust te laten dromen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Jacqueline Rietveld:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reactie
  1. Kimberley Pex 26 januari 2024 - 18:54
    Reply

    Het is een Godsgift als je over dierbaren droomt, en huisdieren, die allemaal al Boven zijn. . Ze zien er allemaal ZO rustig , gezond en goed uit , en ik droom al m'n leven lang , en alles wordt steeds duidelijker . En natuurlijk zijn er steeds meer die naar Boven /Het Thuisfront vertrekken, Dromen is voor mij het tweede leven, of misschien wel het eerste (?) Pap is degene die ik natuurlijk het meeste zie , ik vraag hem ook dingen, de antwoorden zijn wonderbaarlijk. Als ik met mensen daarover praat, barsten de verhalen soms los ! Héél veel mensen hebben dromen of waarnemingen overdag, prachtig. En helaas durft maar af en toe iemand dit te uiten. Duw t niet weg ,wees niet bang . Het wordt hoog tijd dat we onze zintuigen allemaal gaan gebruiken. Het is n steun, ze zijn gewoon niet weg. Leven en dood(dood vind ik zo'n rotwoord) die 2 Werelden lopen gewoon langs elkaar heen , dat zei pa , toen ik daarnaar vroeg . Nooit bang zijn, het is en blijft n band. Het leven is een fractie in de de eeuwigheid . En veel mensen komen elkaar vaker tegen, in andere gedaantes , andere tijden , en andere contacten. Het is geen zwarte magie , dat is een totaal ander verhaal , waar ik ook niks mee te maken heb . En voel je iets negatiefs, zeg dan gewoon ; "Opgerot,m'n huis uit !" Vroeger heb ik dat vaker moeten doen ,klopgeesten , iemand die me aan t wurgen was, of met n mes stak, droom waak slaap, Ik werd ZO KWAAD dat ik ze toen eruit heb gegooid. Echt, het werkt ! Maar nu ik zuiver leef, vinden duistere entiteiten er geen bal meer aan. Ik dronk vroeger veel, ook mensen die drugs gebruiken zijn kwetsbaar en vatbaar voor die ellendelingen. Ik ben gewoon een Nederlandse vrouw, en van kleins af aan vond ik t al heel raar en frustrerend dat over dit soort zaken niet gesproken werd. Duw het niet weg , doe iets ermee !

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?