Spiritualiteit

Oude pijn: zo reinig je je chakra’s om zware emoties en gebeurtenissen los te laten

Door Alberto Villoldo
Oude pijn: zo reinig je je chakra’s om zware emoties en gebeurtenissen los te laten

Oude pijn kan vastzitten in je chakra’s waardoor de energie niet goed kan stromen. Je lot wordt beïnvloed door deze zware overblijfselen en deze zware energie kan je leven moeilijk maken. In dit artikel legt sjamanistisch beoefenaar Alberto Villoldo je uit hoe je chakra’s deze pijn opslaan en hoe je je chakra’s eenvoudig kunt reinigen.

We kunnen onszelf van dit lot bevrijden door onze chakra’s grondig te reinigen. Dat kunnen we doen door ze veelvuldig in balans te brengen en te werken met het wiel van wijsheid.

Chakra’s als opslag voor trauma’s

Ik beschouw een chakra graag als een harde schijf die informatie bevat, bijvoorbeeld het verhaal van iemands leven. De herinneringen aan trauma’s en tragische gebeurtenissen, pijn die we geleden hebben, wat we anderen hebben aangedaan, wat ons emotioneel sterk heeft geraakt, het wordt allemaal in een chakra opgeslagen. Als je het gevoel kent van tot je verrassing een bestand vinden op je computer waarvan je dacht dat je het allang had gewist, begrijp je beter hoe diep een herinnering weggestopt kan zijn in een van je chakra’s. Elk chakra heeft een thema en komt overeen met een bepaalde periode uit je leven. De gebeurtenissen uit de eerste zeven jaar van je leven zijn vastgelegd in je eerste chakra, die van de volgende zeven jaar in je tweede chakra en zo door tot je zevende chakra.

Codes van het lot

Onze chakra’s bevatten de codes voor het lot dat voor ons is bestemd; ze bepalen onze toekomst, ons geluk en onze zoektocht naar betekenis in het leven, en uiteindelijk onze eenwording met het goddelijke. Dit lot wordt beïnvloed door onze genetische erfenis, onze opvoeding en onze levenservaringen.

Het belang van chakra’s reinigen en balanceren

We kunnen onszelf van dit lot bevrijden door onze chakra’s grondig te reinigen. Dat kunnen we doen door ze veelvuldig in balans te brengen en te werken met het wiel van wijsheid.

Als je chakra’s niet de juiste draaiing hebben, moet je ze in balans brengen. Door dat te doen ruim je al de recente, oppervlakkige rommel op die zich hier heeft verzameld. Je chakra’s reinigen en in balans brengen maakt het, naast gezond eten en voldoende tijd buiten in de natuur doorbrengen, gemakkelijker voor je om je energielichaam een upgrade te geven en de krachtig helende energieën op te nemen waarmee je je gezondheid en welzijn kunt beschermen.

Je kunt de overblijfselen van emotionele gebeurtenissen, al die gevoelens van boosheid, angst of wanhoop die bij je zijn blijven hangen, verwijderen door je chakra’s te reinigen en in balans te brengen.

Oefening: de chakra’s onderzoeken, in balans brengen en reinigen

Om je chakra’s in balans te brengen, kun je de volgende stappen volgen. Het is simpeler dan je waarschijnlijk verwacht!

 • Ga je rechtop staan en leg je je linkerhand op de basis van je wervelkolom. Je rechterhand houd je vlak voor je lichaam, zodat je je eerste chakra kunt voelen.
 • Voel hoe dit chakra langzaam met de klok meedraait. Als je een chakra probeert te voelen, weet dan dat je de locatie van deze trechtervormige energiecentra alleen bij benadering weet. Een chakra strekt zich als een energiewerveling ongeveer twee tot vijf centimeter buiten je lichaam uit. Die werveling kan van positie veranderen, maar het begin van de trechtervorm is altijd verankerd met een endocriene klier of een zenuwknoop van je wervelkolom.
 • Vervolgens reinig je het eerste chakra, dat wil zeggen dat je het tegen de klok indraait en alle plakkerige energie die je hierbij tegenkomt verwijdert of wegveegt. Ik stel me daarbij meestal voor dat ik spinrag verwijder of suikerspin weghaal uit de holte van de trechter. Soms kom ik daarbij de herinnering aan een vroeger trauma tegen, gesymboliseerd door bijvoorbeeld een mes of een pijl, als verwijzingen naar een verwonding of verraad. Weet dat je hier te maken hebt met symbolen, niet met concrete, fysieke zaken.
 • Veeg alles wat niet in het chakra thuishoort weg; er hoort hier alleen zuivere energie voelbaar te zijn.
 • Klop vervolgens met je vingertoppen op het eerste chakra en draai het met de klok mee. Het chakra zal zich daardoor afstemmen op je hart.
 • Jij stemt je hart af op de hartslag van Moeder Aarde door in jezelf de klank om te herhalen, of door je voor te stellen dat je een penwortel diep in de buik van Moeder Aarde laat doordringen.

Dit proces herhaal je voor elk chakra, van het eerste tot het zevende. Als je hiermee klaar bent laat je je hand boven elk van de chakra’s zweven, om ervoor te zorgen dat ze allemaal soepel met de klok meedraaien.

Als je deze reiniging en afstemming bij iemand anders wilt doen moet je daar eerst toestemming voor vragen.

Geschreven door Alberto Villoldo

Het wiel van wijsheid

Het wiel van wijsheid

Overal ter wereld kent men, in verschillende vormen, de leer van het medicijnwiel. Deze leer wordt al sinds het begin van het menselijk bestaan van generatie op generatie doorgegeven. Het medicijnwiel is een wegwijzer voor spirituele heling door middel van verbinding met Moeder Aarde, de energieën van de natuur en de kosmos. In Het wiel van wijsheid van Alberto Villoldo reis je door het wiel van wijsheid. Deze reis geeft je toegang tot krachtige helende energieën, om trauma te helen en een nieuwe lotsbestemming aan te gaan.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over oude pijn en chakra’s:

Deel dit artikel online
Alberto Villoldo
Alberto Villoldo

Alberto Villoldo is psycholoog en medisch antropoloog en deed diepgaand onderzoek naar de geneespraktijken van sjamanen in de Amazone en de Andes. Zijn kennis geeft hij onder meer door in zijn opleidingsinstituut The Four Winds in Chili.

Reacties
 1. Ronny rogge 7 juni 2022 - 15:57
  Reply

  Bij reinigen chacra’s, linkerhand steeds onderaan wervelkolom houden of mee opschuiven naar boven ?

 2. Michelle 21 maart 2024 - 09:17
  Reply

  Wat een fantastische methode is dit! Ik heb het nu 2x gedaan en de chakra's draaien beter dan bij de eerste keer. Sommige draaide snel, 1 had een hobbeltje. Ik hou trouwens mijn linkerhand steeds onderaan op de wervelkolom. Bij heftige dingen pak ik het met mijn vuist, alsof je een fietsstuur beed hebt en dan een stukje tegen de klok in en het eruit halen. Wat ik mij gelijk afvraag, zou dit ook werken op plekken waar energetische koorden zitten? Fijne dag !

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?