Bewustzijn

Trauma, oude pijn of intuïtie: naar welke boodschap luister jij? Dit zijn de verschillen

Door redacteur
Trauma, oude pijn of intuïtie: naar welke boodschap luister jij? Dit zijn de verschillen

Trauma’s kunnen je intuïtie ‘overschreeuwen’ waardoor je denkt dat je intuïtie je waarschuwt terwijl je eigenlijk luistert naar angst en oude pijn. Je intuïtie is een magisch middel: het helpt je bij het maken beslissingen en volgens sommigen komen deze boodschappen vanuit je ziel. Boodschappen van trauma willen je beschermen op basis van informatie uit het verleden. In dit artikel legt Vex King je uit hoe je het onderscheid tussen deze boodschappers simpel kunt maken.

Trauma voedt het angstige, verwonde aspect van je ego en laat je vanuit die pijn besluiten nemen. Als intuïtie daarentegen je beslissingen en communicatie aanstuurt, zul je handelen vanuit liefde en stabiliteit.

We beginnen met een vraag: voert je intuïtie of je trauma de boventoon? Trauma zegt je dat je koste wat het kost moet voorkomen dat je weer gekwetst wordt. Als trauma het voortouw neemt wanneer het om emoties en besluitvorming gaat, dan blokkeert het je intuïtie. Trauma voedt het angstige, verwonde aspect van je ego en laat je vanuit die pijn besluiten nemen. Als intuïtie daarentegen je beslissingen en communicatie aanstuurt, zul je handelen vanuit liefde en stabiliteit.

Wat is intuïtie?

Iedereen heeft intuïtie. Ja, jij ook. Vanuit een psychologisch perspectief is intuïtie een aangeboren vermogen om stukjes informatie en emotionele indrukken aan elkaar te passen tot een ‘onderbuikgevoel’ over iets of iemand. Zo zei de grote natuurkundige Albert Einstein ooit:

‘Ik geloof in intuïtie en inspiratie… Soms voel ik dat ik gelijk heb. Maar ik weet het niet.’

Psychologen erkennen intuïtie als een niet-analytisch gedachteproces dat meestal onbewust plaatsvindt en deel uitmaakt van het grotere proces van oordeelsvorming. Als je ooit een ‘ingeving’ hebt gehad of ergens zeker van was zonder uit te kunnen leggen waarom, dan was je intuïtie aan het werk.

Andere inzichten over intuïtie gaan terug op ideeën over het hogere of ware zelf. Er is een vorm van weten die niet uit ons rationele brein komt, maar dieper gaat. Sommige mensen voelen dat hun intuïtie wortelt in ervaringen uit een vorig leven terwijl andere toegang hebben tot kennis die niet wetenschappelijk te meten is. Een innerlijk vertrouwen dat iets heel dieps in hen gewoon weet wat het nodig heeft, wil of is.

De vermomming van trauma

Trauma voedt het angstige, verwonde aspect van je ego en laat je vanuit die pijn besluiten nemen. Als intuïtie daarentegen je beslissingen en communicatie aanstuurt, zul je handelen vanuit liefde en stabiliteit.

Soms merk je niet dat je intuïtie dingen aan elkaar puzzelt en met een intuïtief antwoord komt op een probleem of keuze. Ook kan je intuïtie vertroebeld zijn. Als je vastzit in angst of trauma, houd je immers de boodschappen die je trauma je stuurt soms voor wijzer dan ze zijn. Je denkt dat de op angst gebaseerde boodschappen je intuïtie zijn, terwijl ze in feite voortkomen uit ongezonde conditionering en zich stilletjes voordoen als je intuïtieve waarheid.

Het is goed je bewust te worden van jeugdtrauma’s en opgelegde beperkende overtuigingen die mogelijk nog steeds beïnvloeden hoe je leeft en je je voelt. Daartoe moet je op intuïtie gebaseerde emoties, beslissingen en overtuigingen leren onderscheiden van de op trauma gebaseerde.

Wat is het verschil tussen boodschappen van trauma(‘s) of intuïtie?

Geweldig, maar hoe moet je dat doen? Als je met iets te maken krijgt wat een sterke reactie oproept, zoals een beslissing, een relatie of een emotie, moet je de tijd nemen om rustig na te gaan of je reactie wordt ingegeven door je intuïtie of door trauma.

Op intuïtie gebaseerde reacties

Een keus, gevoel of reactie ingegeven door intuïtie heeft meestal de volgende eigenschappen:

 • een kalm gevoel dat je het weet;
 • een gevoel van vrijheid of bevrijding;
 • een kalme en duidelijke stem;
 • geen drang om je te rechtvaardigen met logica;
 • opluchting en het gevoel dat je geest helderder is;
 • bewustzijn en stabiliteit; je voelt dat je in het nu bent;
 • een beschermende, hulpvaardige stemming;
 • een duidelijker beeld van het resultaat of de toekomst;
 • de bereidheid om je over te geven aan het onbekende.

Op trauma gebaseerde reacties

Daarentegen zal een keus, gevoel of reactie ingegeven door trauma meer als volgt zijn:

 • uitgaan en oordelen vanuit zorgen en angsten;
 • een gevoel beperkt of gevangen te zijn;
 • een emotionele, zelfs panische stem;
 • de drang om de logica en rationaliteit achter je reactie te verklaren;
 • een moedeloos gevoel; je geest is donker of terneergeslagen;
 • focus op het verleden; misschien gebruik je het om je reactie te rechtvaardigen;
 • een beperkende en eisende stemming;
 • het gevoel verloren en verward te zijn;
 • verzet tegen het onbekende; de behoefte om de controle te houden.

Bewustzijn van traumaboodschappen

Als je begint te beseffen wanneer je wordt geleid door trauma en angst, ben je al een hele stap (of meerdere grote stappen) op weg naar het loslaten van je beperkende overtuigingen. Je begint te accepteren dat wat je jeugdige zelf over de wereld dacht niet per se gebaseerd was op waarheid. En dát is pas echt bevrijdend.

Wat zou er veranderen in jóúw toekomst als je je voortdurend liet leiden door kalme intuïtie in het nu in plaats van door trauma en angst?

Het heftige effect van jeugdtrauma’s

Elk trauma kan effect op je hebben, maar trauma uit je vroege jeugd zit aantoonbaar het diepst en is het lastigst om los te laten. Trauma bij jonge kinderen veroorzaakt emotionele instabiliteit in een tijd dat hun zelf zich nog ontwikkelt; in dat groeiproces zuigen ze pijn en angst op en internaliseren ze het trauma diep. Soms creëert dat een leegte die ze voortdurend proberen te vullen of een ongrijpbaar monster waarvoor ze steeds weer moeten wegvluchten.

Daarom mag je, hoe moeilijk het ook is, jeugdtrauma’s niet negeren als je aan je innerlijke heling werkt. Zou je dat wel doen, dan bereik je heling nooit. Misschien kun je de emotionele wonden verzorgen die je recenter hebt opgelopen en, althans enige tijd, het gevoel hebben dat je alles onder controle hebt en sterker en kalmer bent. Rotzooi uit je jeugd komt echter altijd terug, ook al was die subtiel en zie je die niet echt als jeugdtrauma. Ongeacht wie je bent en waar je bent geweest, je hebt toch beperkende overtuigingen die je hebt ontwikkeld toen je heel jong was.

Negatieve jeugdervaringen kunnen variëren van milde vormen van mishandeling tot chronisch en ernstig misbruik. Het gaat er echter steeds om dat heling mogelijk is en dat de verwachtingen die iemand van het leven heeft radicaal kunnen verbeteren. Niemand heeft een perfect leven gehad. En dat is prima. We zijn immers allemaal mensen; niemand danst door zijn jeugd zonder enige pijn, onzekerheid of angst voor de volwassenen om hem of haar heen.

Het goede nieuws is dat je die oude overtuigingen los kunt laten om plaats te maken voor nieuwe. Dat vraagt inspanning. Het is niet eenvoudig, maar dat weet je inmiddels wel. En belangrijker nog, je weet dat het de moeite waard zal zijn.

Healing Is the New High – Nederlandse editie

Healing Is the New High – Nederlandse editie

Dit is een fragment uit Healing is the new high van Vex King. Dit boek gaat over het bereiken van echte innerlijke genezing, het loslaten van trauma(’s) uit het verleden en het vinden van veerkracht en vrijheid. Zo creëer je ruimte om meer vreugdevolle ervaringen in je leven te verwelkomen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over intuïtie:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?