Bewustzijn

6 tips om tot rust te komen in een wereld die altijd ‘aan’ staat

Door Vanessa
6 tips om tot rust te komen in een wereld die altijd ‘aan’ staat

De wereld waarin we leven maakt het ons niet gemakkelijk. We lijken continu ‘aan’ te moeten staan en worden overspoeld met prikkels en informatie. Meer dan ooit moeten we ons aanpassen en flexibel opstellen. Dit vergt veel energie van ons lichaam en onze geest. Wanneer ik aan mensen vraag hoe het met hen gaat, antwoordt een groot deel met de woorden: ‘Druk hé…’ Alsof druk zijn een statussymbool is geworden?

Veel mensen klagen in die drukte ook dat ze nergens meer innerlijke rust vinden, dat ze nergens meer tot rust komen of zelfs de verbinding met zichzelf zijn verloren. Ook het gevoel hebben geleefd te worden en zelfs te moeten overleven, is iets wat ik, als relaxatiecoach, meer en meer te horen krijg.

Drukte, spanning en stress, het kan helaas funest zijn voor de gezondheid. Naast oververmoeidheid, overprikkeling en een opgejaagd gevoel, kunnen de klachten ook veel erger. De cijfers van burn-out blijven stijgen. Meer en meer mensen branden op. Het is de hoogste tijd dat we hier iets aan doen. En omdat verandering altijd van binnenuit en bij jezelf vertrekt, deel ik hierbij graag mijn 6 belangrijkste tips voor meer innerlijke rust.

1. Bewust ademen

Onze ademhaling is de essentie van alles. Zonder onze ademhaling is er geen leven. Het is een vanzelfsprekend proces in ons lichaam, waar we geen moeite voor moeten doen, waar we niet bij na hoeven te denken. Toch is het belangrijk om onze ademhaling de aandacht te geven die ze verdient.
Neem dagelijks enkele minuten (bewust!) de tijd om verbinding te maken met die adem. Bij iedere inademing maak je je de voorstelling dat er ruimte wordt gemaakt, bij iedere uitademing laat je los. Voel hierbij wat er gebeurt in je lichaam, hoe je in deze oefening gaat ontspannen en hoe de energie van hieruit terug kan gaan stromen.

2. Pauze

Af en toe tijd nemen om een pauze in te lassen, is niet alleen verkwikkend en ontspannend. Het zorgt er ook voor dat je erna creatiever en productiever bent. Zowel ons lichaam als onze geest hebben een evenwichtige balans nodig tussen actie en ontspanning, tussen stress en rust. Continu blijven doorgaan zorgt ervoor dat je energiepeil ver onder het minimum gaat en dat de opbouw ervan veel langer duurt.

3. Lichaamsbeweging

Een zachte manier van bewegen in combinatie met een bewuste ademhaling, verdienen een standaard plaats in je dagelijkse routine. Er zijn verschillende vormen van rustige lichaamsbeweging: yoga, tai chi, pilates of wandelen. Ze kunnen allemaal helpen om je bewuster te worden van je lichaam en daar draait het in de eerste plaats om. Hoe bewuster je je bent van je eigen lichaam, hoe beter je de signalen leert herkennen.

4. Ga de natuur in

Breng wat meer tijd door in de natuur. In de natuur is er geen ruimte voor drukte of sociale media. Er is enkel ruimte voor jezelf en het moment. Ga bijvoorbeeld (bij mooi weer) wieden of planten in je tuin, maak een wandeling aan zee of in het bos. Verlies je niet in piekeren tijdens het wandelen, maar word je bewust van de geluiden en geuren om je heen. En vooral: geniet!

5. Stilte creëert rust en ruimte voor je eigen ik

Rust en ruimte kan je vinden door letterlijk stil te staan (of te zitten) en bijvoorbeeld voor je uit te staren. In de stilte schep je ruimte om te luisteren naar je innerlijke stem, naar je ziel die tegen je spreekt en je vertelt wie je werkelijk bent. Die laat je horen welk pad je mag volgen om jezelf tot recht te laten komen, om te zijn wie je diep vanbinnen bent. Luister hiernaar en omarm deze liefdevolle stem. Ook allerhande vormen van meditatie kunnen hierin helpend zijn.

6. Blijf in alles wat je doet jezelf

We worden maar al te vaak geleefd vanuit moeten en de verwachtingen van de ander. We streven dagelijks naar de hoogste perfectie en lopen zo ons eigen ritme voorbij. Ga op zoek naar een manier om jouw eventuele perfectionisme, faalangst, prestatie- en controledrang los te laten. Wees dankbaar voor de persoon die je vandaag bent en de weg die voor je ligt. Volg je eigen pad en laat niemand je hiervan afleiden.

Start vandaag met ademen

Start vandaag met ademen

In Start vandaag met ademen geven Robert Bridgeman en Marleen van den Hout je alle tools in handen om met behulp van een hele nieuwe ademmethode je levenskwaliteit te optimaliseren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Vanessa
Vanessa

Ik ben de bezielster achter Bron van Inspiratie, Praktijk voor Relaxatie en Bewustwording. Na zelf een periode van burn-out, angsten, hyperventilatie en andere stressgerelateerde klachten te hebben gekend, besefte ik dat de levensstijl van vandaag veel te snel gaat. Stress krijgt op die manier de bovenhand en we raken onszelf kwijt; We MOETEN zoveel dat ONT-MOETEN geen ruimte meer krijgt. Het is mijn missie om anderen bewust te maken van onze huidige levensstijl en deze vanuit zichzelf te veranderen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?