Bewustzijn

De kunst van het alleen zijn

Door Diana Douma
De kunst van het alleen zijn

Alleen zijn is iets wat een heleboel mensen vrezen, maar ergens is het juist het mooiste wat er is en iedereen zichzelf cadeau zou moeten doen. Al is het maar voor een bepaalde periode, want in die tijd kan je zoveel leren over jezelf. Alleen zijn is juist een heel mooi proces dat je mag leren, en wat je meer zal brengen dan je in eerste instantie misschien wel zal denken.

In het hele proces van alleen zijn, word je geconfronteerd met jezelf! En een heleboel mensen willen dat helemaal niet, want ergens is er nog niet genoeg zelfliefde om te beseffen dat je alleen jezelf nodig hebt om gelukkig te zijn. Ergens vertrouw je niet op jezelf, waardoor je altijd de behoefte hebt om alles buiten jezelf te zoeken. Ja natuurlijk houdt iedereen van gezelligheid, dat is iets anders. Maar echt alleen zijn is voor heel veel mensen misschien wel het moeilijkste wat er is.

Ook ik heb in die schoenen gestaan en gedacht dat ik niet alleen kon leven, en niet alleen wilde zijn. Gek genoeg wil ik nu juist graag alleen zijn en moet het echt een toevoeging zijn voor mij om mijn energie te delen met iemand. Vroeger besefte ik niet dat ik zo makkelijk mijn energie weggaf aan iedereen, om maar te pleasen. Gezellig zijn, praten en dingen doen, kunnen ook energie kosten, en het was aan mij om daar een balans in te vinden.

Tijdperk van losbreken

We zijn in een tijd aangekomen dat heel veel mensen beseffen dat ze niet gelukkig zijn zoals het nu gaat, en een heleboel relaties worden verbroken. Mensen willen op zoek gaan naar vervulling, de leegte opvullen. Maar dat kan je alleen zelf doen en alleen jij kan jezelf dat beetje geluk geven waar je naar op zoek bent.

Jezelf op date nemen, alleen dingen ondernemen, alleen zijn met jezelf en lekker in je vel zitten is een gift waar jij jezelf dankbaar voor zal zijn als je dat voor jezelf gecreëerd hebt. Maar als je daar nog naartoe moet werken, kan dat heel moeilijk zijn. Jouw realiteit is altijd anders geweest, dus mentaal ben je daar dan nog niet. Mentaal komen de grootste struggles voorbij en je kan jezelf gek in je hoofd maken, als je denkt dat je alleen maar gelukkig zult zijn met één of meerdere personen.

Maar de kracht is juist zoveel mogelijk alleen te zijn en naar binnen te keren, jezelf leren kennen op een manier zoals je dat nog nooit hebt kunnen doen. Jezelf in de ogen aankijken en echt tevreden zijn met wie je bent en wat je doet. Op ontdekking gaan met jezelf en kijken wat je leuk vindt aan jezelf of wat je leuk vindt om te doen. Weer leren spelen in de wereld en op ontdekking gaan met jezelf. Het hoort er allemaal bij, als jij durft los te breken van die dingen die niet meer bij jou passen. Als jij ervoor kiest weer alleen te zijn, hoe moeilijk het misschien ook voor je is.

Jouw eigen energie

Alleen zijn kan jou weer in je kracht zetten en het leert je ook je eigen energie te kennen. Je ervaart hoe het is om jouw eigen energie te voelen, zonder invloed van andere energieën. Je leert waar je je goed bij voelt en waar niet (meer). Je leert jezelf te eren en gaat veel meer in je eigenwaarde staan. Zelfliefde is de sleutel tot ascensie, en zal je meer brengen dan jij voor mogelijk hebt gehouden. Jouw eigen energie leert je veel beter om te gaan met jouw grenzen en behoeftes, waardoor je makkelijker nee kunt zeggen. Je gaat jezelf veel meer waarderen en je gaat selectiever om met waar jij je energie aan uitgeeft.

Soms kan dat betekenen dat jij je alleen nog maar fijn voelt als je op jezelf bent! Weet dat dit ook goed is, want je begint steeds meer in jezelf te geloven, jezelf te waarderen, van jezelf te houden. Je gaat jouw energie verankeren zodat je steeds beter voor jezelf kan en gaat kiezen. Jouw eigen energie leren kennen is misschien wel het belangrijkste bij het alleen-zijn. Want zo kun je haarfijn aanvoelen wat van jou is en wat niet. Je gaat erkennen dat je heel lang jezelf teveel hebt weggegeven, en je leert hoe belangrijk het is om bij jezelf te blijven. Je gaat leren dat alleen-zijn jou zoveel vreugde gaat geven, en daar kan niets of niemand zomaar tussenkomen. Je gaat leren dat alleen-zijn jou in je kracht zet, en jou zoveel meer waarde geeft.

Waarde

De kunst van het alleen-zijn, is dat je voor jezelf kiest en daardoor ook weer met/van jezelf en het leven leert genieten. En dan pas kan het samenzijn met anderen zoveel meer waarde toevoegen, want je weet dat alleen-zijn juist heel mooi is. Dat daar jouw innerlijke processen volgen, die jou weer in je kracht zetten. Dat je daar kan doen wat je wilt, wanneer je wilt en waar je ook wilt. Je leert daar in je kracht te staan en te spelen in het leven, zonder rekening te houden met.

Te vaak leggen we ons geluk in de handen van een ander, terwijl een ander jou niet gelukkig kan maken. Jij moet het zelf doen en een ander kan niet veranderen of aanpassen om jou altijd maar gelukkig te maken. Het moet vloeiend gaan, zonder verwachtingen. Zonder iemand in een keurslijf te zetten, waar diegene toch niet aan kan voldoen. Ieder moet zijn of haar leven leiden zoals hij of zij dat wil, zonder al te veel druk te leggen op elkaar. Ja, in een relatie maak je compromissen, dat is normaal. Maar ga niks verwachten van elkaar, leg de lat niet te hoog. Jij mag de verwachtingen die je al hebt, voor jezelf gaan vervullen, en samen kunnen jullie een leuke aanvulling zijn in elkaars leven. Maar houd de waarde aan jezelf en kies zelf voor jouw geluk. Jij bepaalt zelf de waarde van jouw leven en jouw geluk!

Namaste

Boekentip: De kunst van het alleen-zijn

Alleen-zijn wordt meestal als negatief ervaren, maar Anselm Grün wijst op de tegenkant: het kan je veel opleveren. Alleen-zijn is niet hetzelfde als vereenzaming of isolement. Angst om alleen te zijn is dan ook niet nodig, volgens Grün.
Door te mediteren, te wandelen of simpelweg een tijdje helemaal niets te doen, onderbreekt stilte het levensritme. Zo vormt alleen-zijn een vruchtbare bodem voor zelfontplooiing en spirituele groei.

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Diana:

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reacties
  1. Dion 6 februari 2020 - 18:48
    Reply

    het alleen zijn word veelal gebruikt om relatie's zogezegd af te raden ...want dan ben je afhankelijk dan ben je niet jezelf en de rest van de flauwe zever die er bestaat ... ik ben geen voorstander van alleen zijn wel dingen alleen kunnen doen maar dit is totaal anders en is iets anders ... beiden zijn niets spiritueels maar levens inzichten .... dus voor mij is het heel belangrijk om zeker een levens partner te mogen ontmoeten waar je vanuit het alleen zij of in je eigen ruimte en blabla dingen wel kunt delen ..; kunt ontvangen en in harmonie samen ontwikkelingen tot stand brengen ... en toch je eigenheid en individu kunt bewaren enz enz enz .. ik hoop dat diegene die echt beweerd dat je alleen moet kunnen echt het tegenovergestelde mag voelen en ervaren ...... en dat tussen 4 muren waar niemand jou iets vraagt niemand jou iets zegt ..... ben benieuwd hoe lang iemand zo de held mag en kan uithangen ....

  2. Reinier van Dalfsen 12 februari 2020 - 15:05
    Reply

    Ik heb hier laatst ook een prachtige blog overgelezen: de kracht van de stilte. We vinden het zo moeilijk om alleen en stil te zijn, terwijl er juist zoveel valt te halen voor mensen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?