Hooggevoeligheid

Energetische begrenzing: hoe bescherm je je energieveld? (+ 10 tips)

Door Ellen Worm
Energetische begrenzing: hoe bescherm je je energieveld? (+ 10 tips)

Als hooggevoelig persoon leef je met je energie meer buiten je lijf dan erin. Je energetische lichaam ook wel aura genoemd is van veel hooggevoelige mensen wel tientallen meters groot. Je verliest veel energie, maar je pakt ook veel energie op. Je staat met dit veld constant in contact met andere mensen dat maakt je erg kwetsbaar. Dit artikel is een uitnodiging voor hooggevoelige mensen om in hun ware kracht te komen.

Als je een traumatische jeugd hebt gehad bij ouders die bijvoorbeeld emotioneel niet in balans waren ontwikkel je een nog grotere aura. Het vergroten van je aura geeft je in eerste instantie een gevoel van veiligheid. Je aura voelt aan als een veilige plaats, waardoor je niet teveel lichamelijk hoeft te voelen. Omdat de situatie waarin je leefde niet veilig aanvoelde ontwikkel je dit beschermmechanisme. Wat als kind goed werkte staat je nu gigantisch in de weg, want van een leven uit je kern word je doodmoe en angstig omdat alles bij je binnenkomt.

Veilig anker

Je zult je vaak overprikkeld voelen. Dit ervaar je omdat je op dit moment nog niet voldoende in contact staat met jouw kracht. Vroeger was er vaak niet voldoende ruimte voor jou als individu, het ontbrak aan een veilige basis. Kwetsbaar zijn en onze kracht uiten was vaak onmogelijk. Daar betalen we nu als (jong) volwassene een hoge prijs voor. We vervloeien met onze energie constant met onze omgeving. Dat veroorzaakt overprikkeling, angst en het gevoel dat we niet met ons gevoel in contact staan. In feite vertrekken we met ons energetische lichaam uit ons fysieke lichaam van vlees en bloed. Op het moment dat het leven te spannend wordt, “vertrek” je en andere energieën komen makkelijk bij je binnen. Je bent niet meer geaard en je vermijdt om die reden zoveel mogelijk mensen en situaties. Het liefst blijf je de hele dag veilig thuis. Je bent veel te gevoelig en doodmoe. Het vraagt om een duidelijke aanpak om hier een positieve verandering in te brengen. Je kan jezelf hierin trainen. Als je dat niet doet en maar thuis blijft zitten, wordt alles op den duur nog bedreigender!

“De oplossing is een heel duidelijk Ik-gevoel ontwikkelen”

Kwetsbaarheid & Kracht

Veel hooggevoelige vrouwen voelen zich onveilig en kwetsbaar. We maken onszelf heel klein. We denken dat we het leven niet aankunnen en het leven niets te bieden hebben. Toch wil ik tegen jullie zeggen “Je bent welkom met je kracht en kwetsbaarheid”.

Kan je echt “JA” zeggen tegen jezelf? Waar word jij enthousiast van? Waar en bij wie gaat je energie stromen? Als je vanuit je authenticiteit gaat leven, zul je merken dat je zielenlicht beter op aarde kan indalen. Het wil namelijk bezielend “werk” doen. Je ziel komt op het moment dat je haar uitnodigt. Je gaat dan weer leven vanuit je kern. Als je zielenlicht meer op aarde is, je lichaam gevuld is met jouw licht, komen energieën en emoties van andere mensen veel minder bij jou binnen. Je hoeft jezelf dan niet meer zo te beschermen. Voor het zover is kan je bewust kiezen je energieveld goed bij je te houden door middel van deze oefening:

Oefening: Maak je aura kleiner

Sta stevig met beide benen op de grond, sluit je ogen en leg je handen op je onderbuik. Adem een paar keer naar je handen. Visualiseer vervolgens dat je aura zich als een veld van 30 meter in een cirkel om je heen begeeft. Geef dit veld een opvallende kleur. Trek nu in gedachte het gekleurde veld 10 meter naar je lichaam toe, vervolgens nog 10 meter, en ten slotte een arm lengte om je lichaam heen. Voel even wat dit met je doet en adem een paar keer diep naar je buik. Visualiseer nu een mooie bloem die specifiek bij jou past en plaats de deze in je hart. Voel die bloem in je hart, hoe ziet jouw bloem eruit welke kleur en vorm heeft hij? Stel je bloem voor in zijn meest stralende vorm. Deze prachtige bloem is jouw “onderscheidend symbool” waardoor jouw energie niet samensmelt met die van een ander. Als je met iemand samen bent blijf je gecentreerd bij jezelf.

Wie zou je zijn, als je zeker wist dat wie je nu bent, precies is zoals je hoort te zijn? Wat zou je dan het liefste doen?
Ik wil je met dit artikel een hart onder de riem steken en je helpen om nog beter in je kracht te komen. Je innerlijk licht versterken door middel van je unieke talenten en missie uitdragen is de sleutel tot jouw incarnatie. Een begrensd IK gevoel , is een “JA” tegen jezelf!

Soms ontmoeten we mensen waar we niet onderuit kunnen. Wat kunnen we doen om in contact met de buitenwereld in je eigen kracht te blijven staan? Je energie kunnen waarborgen is essentieel.

Stel je voor, je krijgt bezoek maar je voelt je erg kwetsbaar. Je weet de persoon die komt is erg aanwezig, je hebt tools nodig om goed bij jezelf te kunnen blijven. Voordat je bezoek over de drempel stapt zeg je in jezelf:
“HO”
“Ik ben hier, en jij bent daar!”
Stel je daarbij voor dat je je armen en handen als een “stop” teken voor je lichaam houdt. In verbeelding duw je de ander een stuk naar achter. Je duwt hiermee zijn of haar energie van je af. Dit zorgt gelijk voor een duidelijke energetische begrenzing tussen jullie. Zo behoudt je je eigen ruimte!

Compromis

Wees je heel bewust van je lichaam, je innerlijke signalen geven duidelijk je behoeftes aan. Stel een vriend of vriendin wil met je uit eten bij een specifiek restaurant. Jij wilt daar eigenlijk helemaal niet heen en je baalt als een stekker. Zet nu even een stap opzij en kijk wat je aan het doen bent! Jij hoeft namelijk helemaal niet mee te gaan met zijn of haar wens! Jij hebt namelijk ook een wens en die is net zo belangrijk als die van de ander. Geef daarom duidelijk aan wat jouw wens is en zoek dan samen naar een compromis. Dit lijkt misschien heel vanzelfsprekend maar in de praktijk doen we dit vaak niet! Maar al te vaak gaan we mee met de ander omdat we niet moeilijk willen doen en de vrede krampachtig willen bewaren. We plaatsen daarmee de behoefte van de ander boven onszelf.

Een situatie zoals hierboven beschreven kan onbelangrijk lijken. Maar op Zielsniveau is het heel belangrijk. Wat er in feite gebeurt is dit; Als je mee waait op de wensen van de ander en dus niet handelt vanuit jouw waarheid, mep je jezelf uit je hok. Je raakt uit je kern!

Ja lieve gevoelige mensen zo subtiel is het echt! Er gebeurt heel veel als we niet naar onze behoeftes en innerlijke stem luisteren. Verstop je dus niet, maar laat duidelijk blijken wat je wilt. Je kunt om te beginnen tegen mensen zeggen dat je over hun vraag wilt nadenken, en er later op terug komt. Neem de tijd om te voelen of in wilt gaan op hun voorstel of liever niet.

In veel gevallen kun je assertief gedrag voorbereiden. Als je weet dat je in bepaalde situaties steeds weer moeite hebt om duidelijk te zijn oefen dan hierin. Hieronder 7 zinnen waarmee je thuis alvast kunt oefenen.

 • Bedankt voor je aanbod maar dat past niet bij me. Ik zou veel liever….
 • Ik ga er even over nadenken, ik kom er later op terug.
 • Leuk dat je het vraagt maar ik heb daar nu geen tijd voor.
 • Ik heb daar op dit moment geen zin in, ander keertje?
 • Vriendelijk bedankt maar op dit moment even niet.
 • Nee, ik heb dat nu eenmaal liever niet.
 • Nee. In de meeste gevallen ben je geen uitleg verschuldigd.

10 manieren om jezelf te centeren voor je naar buiten gaat

Ik wil graag afsluiten met deze simpele maar zeer efficiënte begrenzing tools.

 • Draag een strakke riem of knoop een sjaal om je buik die je een gevoel van omhulling geeft.
 • Draag zware schoenen die je een stevig gevoel geven.
 • Draag een zonnebril met (lichte) glazen waardoor je begrenzing voelt achter het glas.
 • Zorg altijd dat je goed gegeten hebt voor je naar buiten gaat, en neem altijd wat te eten mee voor als je wat flauw wordt.
 • Vermijd alcohol als je overgevoelig bent, je geest schiet dan heel snel uit je lichaam.
 • Doe stretch en gymnastiek oefeningen waardoor je bloed gaat stromen en je hart voelbaar gaat kloppen.
 • Stevig dansen op je favoriete nummer is leuker 😊
 • Klop je hele lichaam wakker en stretch je gezicht door gekke bekken te trekken voor de spiegel.
 • Zeg voor de spiegel je naam en motiveer jezelf om goed in je lijf te blijven “Het gaat mij lukken” “Ik blijf hier in mijn lijf” “Ik ga ervoor!”
 • Wees je bewust van elke stap die je zet. Voel daarbij je gewicht. Als je fietst, voel dan dat je fietsbanden de grond raken. Zo blijf je gedurende de rit goed geaard.
 • Luister naar rustgevende muziek via een koptelefoon of draag oordopjes als je naar buiten gaat.
 • Tip: Print deze lijst uit en plak hem op je deur, zodat je er altijd aan wordt herinnerd voor je vertrekt.

Ik heb een geleide meditatie ingesproken (Engels) op YouTube die je ondersteunt in het los laten van gedachten, je aura schoon te maken en je weer vitaal te voelen. De meditatie die ik je aanbied is een eenvoud “versmelting proces” tussen je persoonlijkheid en het grotere geheel die samen komen.

Veel luister plezier, warme groet, Ellen Worm | www.lightworker.eu | @lightworker.eu

Energetische bescherming

Energetische bescherming

Wil je meer leren over energetische bescherming? Energetische bescherming van Fons Delnooz kan je hierbij helpen. Het is een doe-boek, waarin je stap voor stap wordt geleerd hoe je energetisch leeglopen bij jezelf kan constateren; hoe je de oorzaak daarvan kunt vaststellen en wat je daaraan kunt doen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Ellen Worm
Ellen Worm

Ellen Worm, ervaringsdeskundige, healer, spreker en schrijver op het gebied van (hoog) gevoeligheid en innerlijke kracht, heelwording, zelfliefde, spiritualiteit en relaties. Volg haar via Facebook, YouTube en Spotify onder haar eigen naam, of via Instagram @lightworker.eu Ze organiseert maandelijks een Online Lichtcirkel kijk voor data op haar website: www.lightworker.eu

Reacties
 1. Jitske 16 mei 2019 - 11:25
  Reply

  Wat een heerlijk artikel. Vooral dat "buiten jezelf leven" vind ik erg herkenbaar. Ik ben ook veel bezig met aarden, en hoe ik dit het beste kan doen. Bedankt voor de tips!

  1. Ellen Worm 29 oktober 2019 - 00:06
   Reply

   Hoi Jitske, Graag gedaan! Je kunt me volgen via @lightworker,eu of via FB voor meer tips. Groetjes Ellen

 2. Angel 25 oktober 2019 - 22:07
  Reply

  Heb je ook.tips als je paranormaal bent, dus weet wat anderen mensen denken en voelen. Het is lastig als de mensen een verborgen agenda hebben, als je authentiek bent en je voelt dat de ander alleen maar aardig is omdat ze iets van je willen hebben. Of je weet-en achteraf blijkt het te kloppen door bewijs- dat mensen achter je rug praten en anderen tegen je opzetten. Ik ben helderziend, heldervoelend en horend en het put me uit. Al probeer ik de energie bij mezelf te houden, ik kan geen echt contact maken zonder er echt te zijn waardoor ik dus automatisch veel oppas.

  1. Ellen Worm 29 oktober 2019 - 00:02
   Reply

   Zoals je aangeeft voel je wanneer iemand geen zuivere intenties heeft. Dit is dus een duidelijk teken om deze contacten te verbreken en beëindigen. Als je dit heel serieus neemt dan zul je veel minder moe worden. Duidelijke grenzen stellen is hierbij heel belangrijk. Veel tijd alleen doorbrengen en opladen is een pre! En jezelf trainen om je focus en aandacht bij jezelf te houden ipv steeds met je aandacht bij andere mensen te zijn. Wat je in je laatste zin bedoelt weet ik niet precies, misschien kan je die wat beter beschrijven? Groetjes Ellen

 3. Mark 28 oktober 2019 - 06:26
  Reply

  Fijn artikel. Ik merk wel dat ik de referentie naar vrouwen hier vaak tegenkom, daardoor voel ik me soms als man op deze site minder serieusgenomen.

  1. Ellen Worm 29 oktober 2019 - 00:04
   Reply

   Hoi Mark, Bedankt voor je compliment! De mannen zijn hier inderdaad iets dunner bezaaid. Je kan op google of FB zoeken naar mannelijke (hoog) gevoelige schrijvers. Of misschien heb je zelf wel talent om jou ervaringen te delen over bepaalde onderwerpen? Groetjes Ellen

 4. Theodora van den Berg 22 december 2019 - 22:30
  Reply

  Wow.... Wat een prachtig artikel heeft me werelds goed gedaan ik zal die oefening blijven doen bedankt hoor

  1. Out Of Space 13 juni 2020 - 13:17
   Reply

   Rabia, Werk het eruit met de intentie het eruit te werken.. Schrijf op voor jezelf wat je meemaakt. Het doet er niet toe of het in het moment dat je het ervaart zo echt lijkt terwijl het wel een verdraaide werkelijkheid kan zijn.. But nuff' bout dat for now.. De oplossing is waar het om gaat.. je moet bewust zijn van je einddoel.. anders loop je als kip zonder kop over de weg. Dit geld zowel voor long term veranderingen / progressies als short term.. tot in het moment. Alles heeft een "cycle".. Een zaadje? De cycle is compleet bij het fysieke feit wat er staat als die volgroeid is. Oftewel (de boom).. Er zit in dat zaadje.. in de kern van het bestaan een cycle.. van 1 tot 100% en het heeft zelfs de mogelijkheid om nog meer van dezelfde bomen te manifesteren door het voortplantingsmechanisme van die boom uit dat.. ene zaadje.. waarin het EINDRESULTAAT al volledig geprogrammeerd is in dat zaadje. Nu kan natuurlijk niet elk zaadje perfect zijn.. of het nou vanaf het begin zo is of vanaf het midden (denk aan externe invloeden.. "van buitenaf").. . Als het te warm is voor de boom in de zon.. zorg je toch dat het plantje..boom.... In de bloempot in de schaduw komt te staan.. zodat de .... . Frequentie Van je lichaam of eigenlijk het hele "zijn" wat jij als "zijn" ervaart.. Je bent een frequentie.. Verhoog de frequentie en de frequentie onder de hogere zal overstemd worden.. en vervallen in jou realiteit(in het moment) @NU!.. dit betekend niet dat het vervallen level vergaan en vergeten is.. . VERGETEN Je herinneringen brengen je weer terug op dat lagere level.. het bestaat nog in je realiteit.. het is opgeslagen in je hoofd en in je energie veld om je lichaam heen.. Als het 100% geen rol meer speelt in je leven(ofja.. REALITEIT) zal het uiteindelijk.. neutraliseren en vergaan. Met misschien wat hulp.. op je pad.. die je sowieso gaat krijgen als je je maar overgeeft aan je pad.. ofja overgeeft. Misschien? Of .. . De dobber.. In het water.. de dobber ben jij en .. zie in dat wanneer je jezelf belaad met geloof.. of wat je ook maar denkt te ervaren wat jij denkt dat dat de waarheid is in.. JOU realiteit. Je hoe dan ook jezelf zal gaan beladen. En misschien daardoor wel je kern verlaat.. mijn tip is.. Laat alles wat je denkt te weten over spiritualiteit los, derde oog? Lekker boeiend.. shake IT off.. laat het los en kijk waar het uitzichzelf neer zal dalen.. niet teveel willen sturen.. . Lessons Will be lessons. ✨ Vertrouw in je kracht. ACTIE ondernemen Soul rebel.. . Stap 1 . https://youtu.be/L0MK7qz13bU

 5. Rabia Souifi 5 februari 2020 - 11:25
  Reply

  Sinds een jaar dringt een mannelijk persoon energetisch mijn derde oog binnen en neemt de regie over mijn leven tevens ontkracht ie me elke ochtend

 6. Pay close attention 13 juni 2020 - 13:26
  Reply

  De realiteit is hier.. en NU.. aarde.. niet ergens in de wolkjes.

 7. Bongyor 1 oktober 2020 - 12:39
  Reply

  Bedankt voor het delen van je kennis. Ik heb je bijdragen net op de juiste moment gevonden :)

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?