Bewustzijn

Wat emotionele triggers jou vertellen over je innerlijke pijn

Door Miranda Mendes
Wat emotionele triggers jou vertellen over je innerlijke pijn

Denk eens goed na: ben jij vandaag al getriggerd? Emotionele triggers vertellen jou veel over jezelf en vooral over je innerlijke pijn. Ontdek in dit artikel van mental health coach Miranda Mendes Da Costa hoe ze jou uitnodigen om moeilijke momenten uit het verleden bewust te doorleven. “Zolang we de pijn in onszelf nog niet hebben opgelost, komt er onvermijdelijk een vergelijkbare situatie op ons pad. Dit is niet om ons te straffen, maar om ons te dienen.”

Het is de kunst om niet meteen te reageren en te onderzoeken wat er bij jou gebeurt.

Ons onbewuste systeem

Iedereen heeft te maken met triggers. We maken iets mee en we reageren daar lichamelijk en emotioneel heftig op. Hoe we reageren op gebeurtenissen heeft alles te maken met ons onbewuste systeem. Hoe komt het toch dat de een heftig reageert op een situatie, terwijl een ander er helemaal geen last van heeft?

Een deur naar zelfinzicht

Triggers geven ons veel informatie. Ze vertellen ons namelijk iets over onszelf. Vaak voelt het onaangenaam als je getriggerd wordt en je wilt misschien direct reageren. Maar het is de kunst om dit niet te doen en te onderzoeken wat er bij jou gebeurt. Je kunt een trigger zien als een deur naar meer zelfinzicht. Het is aan jou of je door de deur stapt en op onderzoek uitgaat. Als je het vanuit dit perspectief bekijkt, kun je dus heel dankbaar zijn voor de gebeurtenis of persoon die jou triggert.

Hoe reageer jij op triggers?

Triggers merk je vaak duidelijk op. Ze brengen een emotionele en fysieke reactie teweeg. Iemand zegt iets tegen jou en je voelt een schok in je hart, een stomp in je buik of een rilling over je hele lichaam. De uitwerking is bij iedere persoon uniek.

Vraag jezelf eens af: wat voel ik in mijn lichaam als ik getriggerd word? Je wilt misschien meteen reageren op de gebeurtenis. Je wilt jouw stem laten horen en voor jezelf opkomen. Een tegenovergestelde reactie is dat je jezelf verstopt en klein maakt. Als je de heftigheid van de emotie ervaart, kun je dit gebruiken om bewust aanwezig te zijn bij jezelf. Kun je het onaangename gevoel er simpelweg laten zijn?

Wist je dat je verslaafd kunt zijn aan getriggerd zijn? Zo kun je helen van deze verslaving

Een kans om te groeien

Het is mens eigen dat we weg willen van pijn. Het is dus niet altijd makkelijk om aanwezig te blijven bij het onaangename gevoel. Het kan gebeuren dat we uithalen naar de ander, naar de persoon die de trigger veroorzaakt heeft. Als we dit doen, missen we de kans op persoonlijke groei.

Natuurlijk geeft het leven jou weer nieuwe kansen, want zolang we de pijn in onszelf nog niet hebben opgelost, komt er onvermijdelijk vroeg of laat weer een vergelijkbare situatie op ons pad. Dit is niet om ons te straffen, maar om ons te dienen. Onze ziel heeft namelijk voor een specifieke blauwdruk gekozen en wil altijd groeien en evolueren. En dat kunnen we doen door moeilijke gebeurtenissen bewust te doorleven.

Zelfonderzoek: stilstaan bij innerlijke pijn

Een voorbeeld, zodat je een idee krijgt hoe jij een trigger in de diepte kunt onderzoeken én wat het jou oplevert om dit te doen. Stel je voor: integriteit is belangrijk voor jou. Je bent eerlijk en betrouwbaar. Op een bepaald moment loop je iemand tegen het lijf die onwaarheden verkondigt. Je weet zeker dat de persoon recht in je gezicht liegt. Er is in deze situatie ook nog sprake van onrechtvaardigheid.

Je voelt meteen dat er iets gebeurt in jouw lichaam en emoties. Op dat moment is het goed om een stap terug te doen en niet te reageren op de gebeurtenis. Dit is geen gemakkelijke opgave! Een trigger brengt een fysieke reactie met zich mee; het kan voelen alsof er een wervelstorm door je heen raast. Toch is het van belang om stil te staan en niet in actie te komen. Misschien lukt dit je niet meteen. Je bent dan bewust, maar nog onbekwaam. Het vraagt oefening om stil te staan bij de emoties die worden veroorzaakt. Zo maak je jezelf bewust bekwaam op dit gebied.

Of je nu wel of niet reageert op de trigger, het is altijd belangrijk om te reflecteren op de gebeurtenis. Stel jezelf de volgende vragen:

• Wat werd er in mij geraakt?
• Heeft deze pijn te maken met de huidige situatie of raakt dit iets uit mijn kindertijd?

Terug naar je kindertijd

Als je in staat bent om dieper te kijken, kom je er mogelijk achter dat je bang bent voor afwijzing. Je bent geneigd om mensen te pleasen en probeert alles keurig en correct te doen. Je hebt de neiging om niet voor jezelf op te komen en het de ander naar de zin te maken. De onzichtbare beweegreden hierachter is dat je mogelijke afwijzing niet kunt verdragen. Je wilt aardig en leuk gevonden worden.

Als we nog een stapje dieper kijken, kan het bijvoorbeeld zijn dat je als kind regelmatig bent afgewezen. Misschien waren je schoolresultaten niet goed genoeg of waren je ouders niet in staat om je voldoende bevestiging te geven. Of misschien was het veel subtieler. Met veel trots liet je een kunstwerk aan je vader zien en in zijn ogen zag je een afwezige blik.

Triggers verraden je persoonlijke waarden

Triggers vertellen je ook iets over jouw persoonlijke waarden. Wat is voor jou belangrijk in het leven? Het is heel handig om hierin inzicht te hebben. Het heeft te maken met waar jij voor staat. Enkele voorbeelden van persoonlijke waarden zijn: eerlijkheid, respect, rechtvaardigheid, begrip, idealisme, transparantie en levenslust.

Triggers hebben vaak betrekking op het ondermijnen van persoonlijke waarden die voor jou essentieel zijn. Eerlijkheid is bijvoorbeeld van wezenlijk belang voor jou. Wanneer je met iemand te maken krijgt die onwaarheden spreekt, triggert dit jou dus.

Jezelf beter leren kennen

Triggers zijn belangrijke momenten voor ons. Als je er op de juiste manier mee omgaat, kunnen ze jou dieper in contact brengen met jezelf. Zo leer je jezelf beter kennen. Wanneer we in staat zijn op deze manier naar triggers te kijken, kunnen we inzien dat het zinvolle gebeurtenissen zijn.

Er gaat niets verkeerd

Er gaat niets verkeerd

Met de zes-stappen methode van Saskia Teppema leert je de trigger te herkennen en nog voor je reactie een andere keuze te maken. Vanaf dat moment zijn triggers niet langer een bron van frustratie, maar belangrijke lessen op weg naar rust, vrijheid en innerlijke vrede.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?