Bewustzijn

Ben jij een dromer vol ideeën? Zó pak je eindelijk die klus aan in huis

Door Ellen de Pee
Ben jij een dromer vol ideeën? Zó pak je eindelijk die klus aan in huis

Dromers zijn creatief, zitten vol ideeën voor hun huis maar vinden het moeilijk om aan deze klussen te beginnen. “Hoe komt het nou dat uitgerekend jij te maken hebt met chaos en onafgemaakte klusjes in huis?” vraagt opruimcoach Ellen de Pee je. In dit artikel geeft ze tips om éíndelijk aan die klus te beginnen en vertelt ze over de eigenschappen van dromers.

De dromer heeft een eigen smaak en een neus voor authentieke shopadresjes. Projecten in huis worden met de grootste zorgvuldigheid en in detail uitgedacht.

Overal onvoltooide klusjes

De dag zit erop en je ligt moe maar voldaan in bed. Tijd om te gaan slapen. Helaas kun je de slaap niet vatten want als je om je heen kijkt, zie je drie stapels was die nog opgevouwen moeten worden, de gedragen kleding die op de vloer ligt en de kast die je zo graag een ander kleurtje wil geven en al maanden in de grondverf staat. Dat doet je denken aan de overvolle kasten in de woonkamer die je al tijden wil opruimen en de hobbyplek die je wil creëren op zolder. Je komt er gewoonweg niet aan toe. Hoe komt het nou dat uitgerekend jij te maken hebt met chaos en onafgemaakte klusjes in huis?

Er zijn vier verschillende type persoonlijkheden te onderscheiden die ten grondslag liggen aan een ongeorganiseerd huis: de idealist, de aanpasser, de eigenzinnige en de dromer. In dit artikel wordt ‘de dromer’ beschreven.

Lees ook: Dromer, aanpasser, eigenzinnige of wereldverbeteraar: het effect van je gedragsstijl op de (wan)orde in huis

Authenticiteit en creativiteit

De dromer heeft oog voor schoonheid en is creatief. In de slaapkamer zit prachtig behang tegen de muur dat met de grootste zorg is uitgekozen. Het geeft een warme sfeer en kleurt perfect bij de kleur waarin de overige muren zijn geverfd.

De dromer heeft een eigen smaak en een neus voor authentieke shopadresjes. Projecten in huis worden met de grootste zorgvuldigheid en in detail uitgedacht. Als de dromen tot uitwerking komen, heeft dit een prachtig resultaat!

Het komt echter zelden tot een uitwerking, want telkens als de dromer een fantastisch idee heeft en deze wil gaan uitwerken, krijgt zij weer een nieuwe ingeving.

Er wordt veel tijd genomen voor het dromen van een eindresultaat, maar er is geen aandacht voor welke stappen er concreet gezet moeten worden om dit resultaat te bereiken.

Als de dromer praktisch aan de slag gaat en een beer op de weg tegenkomt, verzandt zij opnieuw in denkwerk en blijft verdere actie uit. Hierdoor wordt het huis getekend door onafgemaakte projecten.

Perfectionistisch

Er zijn ook perfectionistische dromers die dromen alleen uitvoeren als dat tot een perfect resultaat leidt. De lat ligt hiermee zo hoog voor zichzelf, dat de drempel om tot actie overgaan bijna niet te nemen is. Als de dromer toch tot actie overgaat, is de kans groot dat zij gedesillusioneerd raakt doordat het resultaat niet zo perfect is zoals bedacht. Met als gevolg dat de actie vanuit teleurstelling niet wordt afgemaakt.

Anderzijds kan het ook zo zijn dat de dromer zich volledig inzet om het perfecte resultaat wél te behalen en de klus helemaal afmaakt. Maar hiermee gaat ze over haar eigen grenzen raakt ze uitgeput. De drempel om hierna een nieuw project aan te pakken wordt wederom groot, waardoor actie uitblijft.

De klussen die blijven liggen, geven wrijving want de werkelijkheid komt niet overeen met het uitgedachte beeld van de dromer. Het was de bedoeling om in een oase van rust en authenticiteit te leven, maar in de werkelijkheid stapelen de spullen en to do’s in huis zich op en neemt de chaos toe. Er is geen ruimte meer in huis om te ontspannen zonder de chaos te zien.

Hierdoor raakt de dromer uit balans en komt zij in een negatieve spiraal terecht: de chaos veroorzaakt spanning en door de spanning heeft de dromer geen energie om de chaos aan te pakken.

Waar te beginnen?

Het is belangrijk deze negatieve spiraal te doorbreken, omdat deze afbreuk doet aan je levensenergie. Je huis mag juist een plek zijn waar je je kan ontspannen en opladen. Een plek waar je je kan terugtrekken en weer thuiskomt bij jezelf.

De negatieve spiraal kan doorbroken worden door te starten met opruimen van een afgebakende plek. Kies een plek waar je je vaak begeeft en waar je het meeste aan ergert. Door deze plek als eerste aan te pakken, heb je het meeste resultaat en raak je gemotiveerd om later meer plekken op te ruimen. Hierbij spelen twee zaken een belangrijke rol voor de dromer:

1. Haalbare doelen

Baken je plek af tot een ruimte van maximaal één vierkante meter per keer. Hiermee voorkom je dat je doel te groot wordt en onhaalbaar zal blijken.

2. Eén plek tegelijk

Beperk je uitsluitend tot deze plek en laat je niet verleiden om al doende ook andere plekken op te ruimen. Je kunt niet alles tegelijk opruimen in de tijd en energie die je hebt en er zal juist meer chaos ontstaan omdat je het niet kunt afmaken.

Droom ze!

Nu je een start hebt gemaakt met het op orde brengen van je huis, zul je merken dat er rust en ruimte ontstaat in je huis én in je hoofd. Ruimte om weer te dromen!

De geheimen van space clearing

De geheimen van space clearing

In 'De geheimen van space clearing' leert Denise Linn je om energie te reinigen door middel van traditionele ceremonies en moderne technieken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Ellen de Pee
Ellen de Pee

Professional organizer Ellen de Pee brengt orde en rust in je huis. Ze helpt je keuzes maken in het al dan niet bewaren van spullen en hoe deze op een logische manier te ordenen. Ze neemt haar achtergrond als pedagoog in de hulpverlening mee en weet als geen ander hoe ze je kan motiveren en je een positief gevoel kan geven. Met haar ervaring als ondernemende vrouw met een gezin met jonge kinderen weet ze hoe het is om alle ballen in de lucht te houden en herkent ze de struggles van een hoge lat en weinig tijd.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?