Bewustzijn

Waarom het doen van voorspellingen (meestal) geen goed idee is

Door Wendy Gillissen
Waarom het doen van voorspellingen (meestal) geen goed idee is

Het is verleidelijk om je toekomst te laten voorspellen door een helderziende, maar óók riskant en soms zelfs gevaarlijk. Psycholoog en regressietherapeut Wendy Gillissen staat stil bij de grote valkuilen. “Een voorspelling kan een waarschuwing zijn, een wake-upcall, een regenboogje van hoop. Maar wanneer deze via een ander komt, doet het meestal toch meer kwaad dan goed.”

Een voorspelling kan valse hoop geven, lui en angstig maken, maar bovenal: jou het gevoel geven dat je géén zeggenschap over je eigen leven hebt.

Hoe een voorspelling je leven beheerst

Ik hoorde jaren geleden een verhaal dat me diep raakte. Een kennis van mijn familie ging gebukt onder angst en depressieve gevoelens. De oorzaak? Hij had van een zogenaamde ‘helderziende’ gehoord dat hij aan kanker zou overlijden. De man ging zeker twintig jaar met een gevoel van uitzichtloosheid door het leven. Ik weet niet of hij daadwerkelijk kanker heeft gekregen, maar met zo’n voorspelling zou je onbewuste het ook nog eens kunnen waarmaken!

De voorspelling had zijn leven beheerst, omdat hij ’m niet naast zich neer kon leggen. Het is de aloude vraag: zijn voorspellingen wel spiritueel en psychologisch verantwoord? Heb je er überhaupt iets aan? Waarom zou je ze doen of erom vragen?

Vrije wil en valse hoop

Bij de meeste betrouwbare opleidingen en cursussen intuïtieve ontwikkeling leer je meteen aan het begin: doe nooit voorspellingen over belangrijke levensgebeurtenissen als ziekte, dood of geboorte. En dat is heel verstandig.

Stel: iemand, van wie je gelooft dat die een sterke intuïtie heeft of helderziend is, vertelt jou dat je een zoontje krijgt. Maar je hebt op dat moment een relatie waarover je twijfelt. Of je bent in de veertig en je kinderwens is nog niet vervuld. Dan komt alles nog meer onder druk te staan. Of je wil net een eigen praktijk beginnen. Zet je dit plan dan wel door? Je gaat naar de voorspelling leven. Maar wie zegt dat deze 100 procent zuiver en accuraat is? De helderziende is ook maar een mens.

De belangrijkste reden waarom voorspellingen niet handig zijn, is een psychologische: ze impliceren subtiel het ontbreken van een vrije wil, macht over jezelf en recht op het creëren van je eigen lotsbestemming. Een voorspelling kan valse hoop geven, lui en angstig maken, maar bovenal: jou het gevoel geven dat je géén zeggenschap over je eigen leven hebt. “Want mij is voorspeld dat het zal gebeuren…”

Ruis op de lijn: de voorspelling klopt niet

Degene die in jouw toekomst kijkt, kan er om diverse redenen naast zitten, een beetje of een heleboel. Het hangt er maar net vanaf hoe helder en zuiver deze persoon kan afstemmen, waar hij of zij op afstemt en of er ruis op de lijn zit door eigen ideeën en overtuigingen. Voorspellen is super tricky. Je intuïtie kan zelfs in de war worden gebracht door entiteiten van buitenaf, als je daar vatbaar voor bent. En dat komt vaker voor dan je denkt.

Lees ook: Zo herken je een entiteit die met jou meelift (en je leven saboteert)

Je tijdlijn kan veranderen

Verder hebben voorspellingen maar een beperkte houdbaarheid. Dat is ook logisch: je kunt elk moment besluiten het roer om te gooien en je leven te veranderen. Om grote beslissingen te nemen. Dat is je geboorterecht. En daarmee verander jij je toekomst. Je ziel wist dit al… want zij bevindt zich buiten de tijd, maar de helderziende mogelijk nog niet. Die kijkt misschien op de ‘oude’ tijdlijn.

Verkeerde interpretatie (met grote gevolgen…)

Een tragisch voorbeeld van een verkeerde interpretatie komt uit mijn eigen familie. Ik bezocht eind jaren 80 met een dierbaar familielid een goede en bekende handlezer. Hij maakte de fout haar te voorspellen dat ze ‘heel oud zou worden… wel 76!’. Die voorspelling heeft haar jaren achtervolgd; in onze tijd is 76 helemaal niet zo oud.

Ook voorspelde hij haar dat ‘ze niet dement zou worden, zoals haar moeder’. Een angst waar ze begrijpelijkerwijs mee rondliep. Maar rond haar 76ste kreeg ze de eerste van een serie hersenbloedingen waardoor haar brein zo beschadigd raakte dat ze in wezen dement werd. Dus beide voorspellingen, de bezwarende en de hoopgevende, bleken uiteindelijk incorrect.

Zij en haar geliefden waren al die tijd beter af geweest zonder de voorspellingen. Zonder dat nare getal en zonder de valse hoop hadden ze in meer emotionele vrijheid kunnen leven en misschien beter op de eerste signalen van een te hoge bloeddruk of TIA gelet.

De grote uitzondering!

Uiteindelijk kunnen we onze koers beter laten bepalen door ons hart en onze ziel. Door intuïtief en gevoelsmatig af te stemmen op wat het beste voor ons voelt. Door ons te richten op wat ons een gevoel van vreugde, persoonlijke vrijheid en bekrachtiging geeft, varen we de zuiverst mogelijke koers. Die brengt ons linea recta naar de hoogste manifestatie voor dit leven.

Ik denk dat er één grote uitzondering is. Soms krijg je een stukje inkijk in de toekomst vanuit een hogere laag van bewustzijn. Vanuit de Bron of je eigen ziel en op het ‘goddelijk juiste moment’. En soms krijg je dat via een ander. Maar het luistert heel nauw. Is het een zuivere ingeving of is het beeld gekleurd door ego, illusie, angst of al dan niet gegronde hoop?

Is het wijs om ingevingen te delen?

Wanneer je zelf zo’n ingeving over een ander krijgt, is het dan wel nodig of raadzaam dat inkijkje op zijn of haar tijdlijn te delen? Dient het de ander? En hoe kun je dat vaststellen? Wie zijn wij om te weten wat goed is voor een ander? Weet je zeker dat je ego geen rol speelt?

Het kan jou een gevoel van macht en belangrijkheid geven: het vermogen om iets te weten wat een ander nog niet (bewust) weet. Of je kunt het gevoel hebben de informatie te moeten delen uit angst dat een ander anders een verkeerde weg inslaat. Maar wie zijn wij om ons met een ander te bemoeien? Hoe weet je of de ander niet moet leren door fouten te maken? Weet je zeker dat het in zijn of haar belang is dat je informatie deelt?

Inkijkjes in de toekomst die we zélf ontvangen

Een voorspelling kan een waarschuwing zijn, een wake-upcall, een regenboogje van hoop. Maar wanneer ze via een ander komt, doet ze meestal toch meer kwaad dan goed. Het verstoort je eigen natuurlijke manier om je levensloop te bepalen en te creëren en te manifesteren wat jij wilt. Het kan dingen vastleggen door (valse) hoop of angst en daardoor de vrije stroom van manifestatie juist belemmeren.

Spontane inkijkjes in onze toekomst daarentegen die we zélf ontvangen vanuit onze eigen connectie met ons Hoger Zelf, onze ziel of de Bron zijn het meest zuiver en geven de minste kans op ‘kruisbestuiving’.

Heldere dromen en spontane visioenen

Zo heb ik in tijden waarin mijn vertrouwen ernstig beproefd wordt, altijd wel één of meer heldere geruststellende dromen of visioenen. Ze laten me zien dat ik op de juiste weg zit en alles goed komt, hoe dan ook. Ze beperken me niet door vast te leggen hoe en wat, maar tonen het in symbolische vorm en via het gevoel.

Deze flitsen van tijdloos inzicht via spontane visioenen, heldere dromen of een verhoogde staat van bewustzijn zijn altijd nuttig en vrij van risico. Ze werken niet zozeer als concrete, lamleggende voorspellingen, maar eerder als positieve ankerpunten. Ze geven ons doelen om op te focussen, terwijl we manifesteren vanuit eigen kracht en vreugde.

Boekentip: Intuïtieve ontwikkeling

Boekentip: Intuïtieve ontwikkeling

Intuïtieve ontwikkeling van Linda Keen is een spirituele training om je intuïtieve begaafdheid te ontwikkelen. Leer praktisch omgaan met je intuïtie en energieën en werk aan je bewustwording van aura’s en chakra’s. Ook geeft ze een praktische handleiding over visualisatie, fantasie en transformatie, psychische grenzen, het ontmoeten van je innerlijke leraar en jouw persoonlijke gidsen en helpers, intuïtief auralezen en genezen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Wendy Gillissen
Wendy Gillissen

drs. Wendy Gillissen is psychologe, regressie-en reïncarnatietherapeute en auteur van de in de VS bekroonde spirituele avonturenroman ''De Vloek van de Tahiéra''. Het vervolg, ''De Zoektocht naar Tzanáta'' is in 2020 verschenen. Momenteel voltooit zij deel 3, ''Het Verloren Land''. Daarnaast schrijft zij een boek over entiteiten en niet-eigen energieën. Wendy blogt o.a. over spiritualiteit, reïncarnatie en narcisme. Veel hooggevoelige en creatieve mensen, en beginnend therapeuten vinden de weg naar haar praktijk. In haar vrije tijd speelt ze Keltische harp.

Reactie
  1. Thomas 11 december 2022 - 21:20
    Reply

    Dit artikel is een van de redenen waarom ik niet meer naar helderzienden toe ga. Ik ben in het verleden bij meerdere helderzienden geweest, de een uiteraard beter dan de ander. Ik heb heel wat dingen te horen gekregen waar ze toch geen gelijk in hadden. Er zijn wel een aantal dingen uitgekomen (zoals mijn oud werkgever die mij belde om terug te komen, een eigen huisje) maar een hoop zaken zoals liefde is al die tijd uitgebleven. Iedere keer was het 'nog ongeveer een a anderhalf jaar en er komt iemand op je pad' (wat ik al sinds 2017 hoor, nu is het bijna 2023 en ik heb nog helemaal niemand ontmoet). Overigens is het ook zo dat er nooit een specifiek iemand is genoemd. De een zegt dat ik haar al ken (een contact die ik jaren geleden voor het laatst heb gesproken), de ander zegt dat het iemand is die ik niet ken en weer een ander zei dat het mijn lot is om helemaal niet op mijn pad te krijgen (dat laatste begint er steeds meer op te lijken). Al met al neem ik de dingen die wel zijn uitgekomen met mij mee, maar voor de rest zeg ik dat ik kapitein ben van mijn eigen schip!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?