Spiritualiteit

Je verborgen innerlijke gids: hoe kun je boodschappen ontvangen van jezelf?

Door Gastauteur
Je verborgen innerlijke gids: hoe kun je boodschappen ontvangen van jezelf?

Zit je vast in je gedachten, kun je niet kiezen of ga je door een moeilijke tijd? Dan is het fijn om te weten dat de beste hulp en het allerbeste advies in je te vinden is. “Onze innerlijke stem spreekt voortdurend tot ons, maar wij horen haar alleen wanneer wij dat werkelijk willen!” zegt Lee Coit. In dit artikel leer je hoe je innerlijke stem klinkt, hoe je boodschappen kunt ontvangen en leer je luisteren naar deze wijze vriend die er altijd voor je is.

Antwoorden komen in allerlei vormen. Hulp is overal aanwezig

Je verborgen innerlijke kracht

In ons is een kracht aanwezig die goddelijk is. Deze kracht verschaft ons sterkte, visie, succes en vrede. Wij gebruiken deze kracht allemaal tot op zekere hoogte; niemand kan haar helemaal verliezen en toch zijn maar weinig mensen zich bewust van haar volledige vermogen. Deze kracht is op een zeer ongebruikelijke manier toegankelijk – namelijk door bij onszelf ‘naar binnen te gaan’. Velen hebben er op talloze manieren naar gezocht, maar weinigen hebben haar gevonden, omdat zij verborgen ligt waar de meeste mensen nooit kijken, ‘binnen in ons’.

Antwoorden vinden in jezelf

Toch kunnen wij haar heel eenvoudig bereiken: door gewoon alle geroezemoes en alle drukte in ons bewustzijn los te laten en uit te reiken naar onder dit lawaaiige oppervlak, naar de vrede en sterkte die voortdurend in ons aanwezig zijn.

Vanaf onze vroegste jeugd zijn wij erin opgevoed antwoorden buiten onszelf te zoeken – bij onze ouders en in de wereld om ons heen. Wij kunnen onszelf erin oefenen naar binnen te kijken.

Hoe luister je naar je innerlijke stem?

Om onze innerlijke stem te bereiken moeten wij de pogingen om de problemen op te lossen met ons eigen drukke verstand laten varen. Wij zullen onze mening, dat wij zelf weten wat er gedaan dient te worden, moeten opgeven. Wij moeten openstaan voor alle mogelijkheden en ons verlaten op een kracht en een wijsheid die diep in ons binnenste liggen. Dit kan door een getraind bewustzijn ogenblikkelijk, zonder enige speciale voorbereiding, worden gedaan, maar voor een ongetraind bewustzijn kan deze eenvoudige opdracht heel moeilijk zijn en zelfs bedreigend lijken. Het proces van innerlijk luisteren is niet mystiek, magisch, of moeilijk, ofschoon het voor de ongeoefende geest wel zo kan lijken. Er zijn slechts drie simpele stappen nodig om ons bewustzijn goed te trainen.

Drie stappen: zo luister je naar je innerlijke stem

De eerste stap is te beseffen dat wij onze problemen niet kunnen oplossen of zelfs de aard ervan kunnen doorgronden met ons ‘werelds’ bewustzijn – dat bewuste denkvermogen dat wij vaak identificeren met onszelf.

Ten tweede moeten wij weten dat wij de innerlijke kracht hebben om het probleem op te lossen en dat wij deze overtuiging zó kunnen versterken dat wij bereid zijn al onze ‘wereldse’ inspanningen om een oplossing te vinden te laten varen, en ons alleen te laten leiden door onze ‘innerlijke stem’.

Ten derde moeten wij de laatste stap nemen: het doen. Wij moeten ons denken tot rust brengen en alle drukte en bezorgdheid, alle pogingen om een oplossing te vinden laten varen en diep in onszelf keren – voorbij dit lawaai – naar de stilte en vrede die in ons is.

Dit kan zijn in de vorm van een meditatie met behulp van allerlei methoden, zoals een rustige plek opzoeken, een bepaalde houding aannemen, of door het gebruik van speciale middelen als wierook en kaarsen. Deze vormen zijn echter niet noodzakelijk. Wij streven ernaar de kalmte en vrede in onszelf te bereiken en willen onze eigen bewuste pogingen opgeven, al is het maar voor een ogenblik. Een geoefend bewustzijn kan dit in elke situatie ogenblikkelijk doen. Ons bewustzijn wordt geoefend door onze bereidheid om naar binnen te keren, zodra het maar even mogelijk is.

Hoe weet je of je innerlijke stem spreekt?

We zijn daarin geslaagd wanneer er een gevoel van vrede en kracht over ons komt. Nu zijn wij in contact met onze innerlijke gids. We beginnen te beseffen dat er in alle opzichten voor ons wordt gezorgd en dat het ons meegedeeld zal worden of en wanneer er gehandeld moet worden.

Als we iets moeten doen zullen wij te horen krijgen wat wij moeten doen. Als we iets nodig hebben, zal het ons gestuurd worden. Nu kunnen wij rustig doorgaan. Wij hoeven ons niet te haasten, te zoeken of dingen te veranderen. We kunnen afstand nemen en ons laten leiden.

De innerlijke kennis is altijd beschikbaar

Het is belangrijk ons ervan bewust te zijn, dat wij in wezen allemaal dezelfde boodschap horen, hoewel ieder van ons deze misschien in een andere vorm hoort. Het is eveneens waar, dat de totale omvang van alle kennis – ja, daarvan ben ik overtuigd, de totaliteit van alle kennis – voor ieder van ons beschikbaar is om uit te putten, als we ons echt inspannen om te luisteren. Wij hebben onszelf echter getraind om niet ‘naar binnen’ te gaan en te luisteren.

Waar vind je antwoorden?

Onze antwoorden komen in allerlei vormen. Hulp is overal aanwezig. Wanneer wij onszelf tot rust brengen, onze ‘problemenoplosser’ aan de kant zetten, naar binnen gaan en ons innerlijk openstellen – wanneer wij in vrede zijn – komt het antwoord op talloze manieren tot ons.

Het zit in muziek, in schilderijen, in poëzie, in onze lieve vrienden, in onze vijanden en in vreemdelingen – overal waar wij bereid zijn te kijken. Het antwoord kan op aanplakborden worden gevonden, in grappen, in de stilte, in bomen en bossen, zeeën en rivieren.

De waarheid is dat onze ‘vriend’, onze innerlijke stem, overal bij ons is, waar wij ook heengaan. Wij kunnen haar echter alleen horen en zien wanneer wij daartoe bereid zijn. Het geheim van het horen is dus een bereidheid om naar onze innerlijke gids te luisteren, in welke vorm het antwoord ook gegeven wordt.

De antwoorden kunnen komen in de vorm van ideeën of als aanmaningen van buitenaf, die ons aan het denken zetten. Ik krijg vaak antwoorden in de vorm van een waarschuwing – een gedachte of een gebeurtenis die er op het oog niets mee te maken heeft, maar die de stukjes van de legpuzzel in elkaar doet passen.

De speciale vorm of manier waarop wij onze ‘stem’ horen kan bepaald worden door onze achtergrond, onze opvoeding, onze belangstelling op dat moment, of door de talenten die we bezitten. Wie van schrijven houdt hoort zijn stem bijvoorbeeld het best met een pen in de hand of aan de computer. Anderen horen het best wanneer ze aan het hardlopen zijn, bij het wandelen, lezen, schilderen, bouwen, mediteren, bij het luisteren naar muziek of terwijl ze muziek maken. De innerlijke stem is in een of andere vorm altijd aanwezig, zo dichtbij als onze volgende gedachte.

Zet het juiste kanaal aan

Het volgende kan dit aanschouwelijk maken: we worden elk ogenblik gebombardeerd met duizenden boodschappen die allemaal hetzelfde zeggen, maar op verschillende manieren. Bedenk hierbij dat wij onze ontvanger uitgezet hebben.

Om boodschappen te ontvangen moeten we onze ontvanger eerst aanzetten; daarna kunnen we ieder kanaal uitkiezen en de boodschap in de vorm van die uitzending ontvangen. We moeten echter wel kunnen accepteren dat het antwoord in die vorm is vervat. De waarde daarvan voor ons probleem hangt alleen maar af van onze bereidwilligheid het antwoord te aanvaarden zoals het tot ons komt. We kunnen overal antwoorden vinden; er zijn eindeloos veel keuzes. Dit lijkt in het begin overdreven, maar je kunt er zeker van zijn dat we, nadat we het antwoord eenmaal in een of andere vorm hebben ontvangen, dit telkens weer in andere vormen herhaald zullen zien, totdat we ons afvragen hoe we het überhaupt ooit konden missen.

Onze innerlijke stem spreekt voortdurend tot ons, maar wij horen haar alleen wanneer wij dat werkelijk willen! Het is onze verantwoordelijkheid ons bewust te zijn van de aanwezigheid van onze innerlijke stem. We kunnen de boodschap niet vinden op onze ontvanger, totdat we die ‘aan’gezet hebben, ons erop afstemmen en luisteren. Ondanks het feit dat de uitzending voortdurend op ons gericht is, moeten wij ‘willen’ luisteren.

Fragment uit: Luisteren naar je innerlijke stem (Lee Coit)

Gebruik je innerlijke kracht

Gebruik je innerlijke kracht

Wil jij nog beter leren luisteren naar je innerlijke stem? Ga dan aan de slag met Gebruik je innerlijke kracht van Louise Hay, het vervolg op Je kunt je leven helen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over je innerlijke stem:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reactie
  1. Jolanda Kleiss 28 januari 2024 - 19:00
    Reply

    Een leuk en inspirerend artikel… alleen jammer dat er veel moeten in voor komt. Moeten is in mijn beleving een werkwoord van onze mind. En luisteren naar onze innerlijke stem kan nooit bereikt worden met moeten .. Luisteren naar onze innerlijke stem is meer een kwestie van zijn in het moment met alles wat er is … zonder daar een oordeel op te leggen. Dat is in mijn beleving de eerste stap om ons bewust te worden van onze oordelen. vooroordelen en veroordelingen en deze te herkennen en erkennen en dan is de 2de stap oefenen om oordeelloos in het moment te zijn……

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?