Hooggevoeligheid

HSP: 3 stappen om meer in balans te zijn en anders om te gaan met prikkels

Door Jolanda Hoogkamer
HSP: 3 stappen om meer in balans te zijn en anders om te gaan met prikkels

Als je hooggevoelig bent, ontvang je veel meer prikkels en verwerk je die prikkels op een dieper niveau dan iemand die niet hooggevoelig is. En soms ontvang je zoveel prikkels dat je overprikkeld raakt. Dit heeft meestal direct effect op je energieniveau: je voelt je vermoeid, je kan je slecht concentreren en je raakt je geïrriteerd. Je lichaam reageert op overprikkeling door meer stresshormonen aan te maken: cortisol en adrenaline. Hierdoor maak je minder serotonine en dopamine aan; gelukshormonen.

Als overprikkeling lang duurt, dan kan dat echt een groot effect hebben op je welzijn en je gezondheid. Je kunt allerlei klachten krijgen zoals hoofdpijn, chronische vermoeidheid, maag- en darmklachten, allergische reacties, burn-out, stemmingswisselingen, depressiviteit en spier- en gewrichtsklachten.

Prikkels komen niet alleen van buiten

Bij overprikkeling zoeken we de oorzaak en oplossing vaak buiten onszelf. Een soort reflex is dat je jezelf wil beschermen tegen prikkels van buitenaf. Je zoekt rust op of je zoekt manieren om jezelf te beschermen tegen die prikkels. Maar de impulsen van buitenaf zijn slechts een onderdeel van het verhaal. Want je hebt ook de impulsen van je interne systeem. Dit zijn de prikkels van je lichaam, je emoties, je denken en je intuïtie. En dan is nog belangrijk hoe jij al die prikkels verwerkt. Want al die impulsen hebben een groot effect op hoe jij je fysiek voelt, wat je denkt, welke emoties je hebt en wat je aanvoelt met je intuïtie.

Je staat als het ware altijd ‘aan’.

Als je hooggevoelig bent dan heb je vaak ook een scherp waarnemingsvermogen en ben je alert. Je staat als het ware altijd ‘aan’. Dit versterkt de aanmaak van stresshormonen. Door de prikkels te filteren ze op een andere manier te verwerken, verlaag je je stresshormonen en blijf je meer in balans. Dit kun je doen door deze 3 stappen.

3 stappen om prikkels te filteren en deze anders te verwerken

1. Bescherm jezelf

Als je met je aandacht bij je omgeving bent, bij wat er om je heen gebeurt, dan is je energie ook in je omgeving. Door je aandacht naar binnen te richten, gaat je energie weer naar jezelf toe. Je aandacht naar binnen richten doe je al door heel bewust je lichaam te voelen. Je kunt jezelf beschermen door een bubbel om jouw energieveld heen te zetten, waar alleen positieve energie naar binnen kan komen. Energie van andere mensen, of energie die je niet prettig vindt, kun je uit je bubbel bewegen. Lees ook dit artikel op Inspirerend Leven over jezelf beschermen, voor meer informatie.

2. Onderzoek je oordelen en overtuigingen

Ervaringen of gedachten roepen vaak gevoelens bij ons op. Stel, jij bent eens door het ijs gezakt met schaatsen en kon jezelf moeilijk redden, dan heb jij een associatie bij schaatsen dat het gevaarlijk is.
Zo hebben al onze ervaringen in ons leven effect op ons. Maar is dat wel terecht? Of is het een oordeel dat je hebt over iets dat vroeger is gebeurd? Is het een kleuring die jij ergens aan geeft op basis door oude ervaringen?
Schaatsen op ijs dat dik genoeg is, is niet gevaarlijk. Maar als jij je gedachten en gevoelens laat bepalen doordat je door het ijs bent gezakt, dan ga je nooit meer schaatsen. Vaak worden onze gedachten en gevoelens beïnvloed door gebeurtenissen uit het verleden.

Gebeurt er iets in je leven dat diepe indruk op je maakt, wat maar in je hoofd blijft malen of waar je een emotie bij voelt? Probeer neutraal te kijken naar wat er is gebeurd. Is het echt waar? Is het werkelijk waar wat jij voelt? Of is je oordeel gekleurd door een ervaring uit je verleden? Probeer de gedachten en gevoelens zonder oordeel waar te nemen.

3. Laat gedachten en gevoelens los

We denken 40 tot 60 duizend gedachten per dag. Dit zijn enorm veel interne prikkels die op een intens niveau verwerkt worden als je hooggevoelig bent. Soms heb je gedachten die maar rond blijven malen in je hoofd. Gedachten waar je misschien van wakker ligt. Gedachten die allerlei gevoelens bij je oproepen.

Gevoelens en gedachten waar je een emotie bij hebt, gaan vaak ronddraaien in je hoofd, in je systeem. Als een cd die zichzelf blijft herhalen. Door oefening en meditatie kun je grip krijgen op gevoelens en gedachten. Sluit je ogen en stel jezelf voor dat gedachten en gevoelens door je heen stromen, in beweging zijn. Als wolkjes drijven gedachten en gevoelens voorbij, je hoeft ze niet vast te houden.

Ik weet dat het lastig kan zijn om gedachten of gevoelens los te laten, zeker als jij je zorgen maakt of als een gedachte je raakt. Wil je extra begeleiding om hiermee te oefenen, dan heb ik een geleide meditatie gemaakt die je hierbij kan helpen. De meditatie ondersteunt je om te leren om je gedachten en gevoelens door je heen te laten stromen, zodat je ze niet vastzet in je systeem. Met deze link ga je naar de website van Jolanda Hoogkamer waar je de meditatie gratis kunt downloaden.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, voel je dan welkom om contact met me op te nemen.

Voluit leven met hooggevoeligheid

Voluit leven met hooggevoeligheid

Wil jij als hsp-er je ware kracht vinden en deze verder ontwikkelen? Susan Marletta Harts Voluitleven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reacties
 1. Marina lobelle 12 juli 2020 - 15:54
  Reply

  Ik ben licht verstandelijk beperkt. Maar heb ook een evenwichtsstoornissen en wisselende stemmingen, en ben slecht horend aan een oor. Dikwijls krijg ik hoofdpijn of word sneller moe als er situaties zijn die ik niet of nauwelijks kan verwerken. Ik ben werkzaam in de wasserij in een beschermde werkplaats. Maar de werkdruk is voor mij te hoog. Een collega die mijn voor vrouw waarneemt omdat zij ziek is kan mij niet verdragen en heeft geen begrip voor mijn beperkingen. Ik voel mij gewoon meer miskend. Ik word vaak genoeg gepest als ik geen controle meer over mijn handen heb en word ik boos en keer de woede naar mezelf zodat ik een bijtneiging krijg in mijn handen. Zodra dat gebeurt is voel ik me schuldig, schaam ik me eigen en ga ik huilen. En voel ik me minderwaardig. Dan trek ik me terug in mijn schulp. En ben ik in staat mezelf te straffen. Nu zit ik op therapie om leren om te gaan met die rare prikkels van me. Het ging de hele tijd goed. Een jaar had ik mij niet meer gebeten. Toen kwam de Coronavirus en kreeg ik enorme terugslag. Ik zat 3 maanden in de quarantaine ook van wegen mijn suiker en hooikoorts. Toen ik weer mocht komen in de wasserij was ik nog maar een week aan het werk en begon de getreiter weer. Ik zit in de ziektewet, niet zeer van wegen het werk maar door mij prikkels en ben ik sneller van slag. Mijn partner probeer ook zijn best te doen om mij te helpen. Wie kan mij advies geven?

  1. Jolanda Hoogkamer 13 juli 2020 - 16:01
   Reply

   Lieve Marina, Hartelijk dank voor het delen van je verhaal! Ik kan me voorstellen dat je soms overweldigd wordt door alles en ik ben blij dat je hulp hebt en therapie krijgt. Heel goed ook dat je informatie en advies zoekt! Nu kan ik langs deze weg niet zo heel veel voor je doen maar als je het fijn vindt om te lezen dan kun je op mijn website heel veel gratis informatie vinden: https://www.withjoy.nl/ https://www.withjoy.nl/gratis/ Neem gerust een kijkje! En misschien helpt het je ook wel om af en toe een fijne meditatie te beluisteren om te ontspannen en rustig te worden. Op mijn Youtube kanaal kun je een heleboel meditaties vinden. Bijvoorbeeld deze: Helende warmtebron om onrust en spanning los te laten en diep te ontspannen https://www.youtube.com/watch?v=_TQOgSBxYEI Meditatie om stress en spanning los te laten en diep te ontspannen https://www.youtube.com/watch?v=KsIc31tlMiM Ik wens je heel veel sterkte en succes!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?