Liefde & Relaties

Ben je single? Waarom je juist nu volop kunt groeien (en dan je droompartner vindt)

Door Miranda Mendes
Ben je single? Waarom je juist nu volop kunt groeien (en dan je droompartner vindt)

Als single word je flink met jezelf en je angsten geconfronteerd. Ga je daarmee aan de slag, dan kun je ongekend groeien en bloeien, meent coach Mirandes Mendes Da Costa. “De liefde die je voor jezelf ervaart, zorgt ervoor dat jij een partner aantrekt vanuit overvloed en dus niet vanuit gebrek.”

Wanneer jij je goed over jezelf voelt, zend je automatische een hoge trillingsfrequentie uit. Dat trekt een partner met dezelfde frequentie aan.

In de wachtkamer zitten

“Het lijkt alsof ik in de wachtkamer van mijn leven zit. Ik verlang op sommige momenten intens naar de liefde, maar de juiste persoon komt maar niet voorbij.” Dit is wat iemand tijdens een coach-gesprek met mij zei. “Er zijn momenten dat ik geniet van mijn vrijheid, maar het volgende moment overschaduwt het verlangen naar liefde mijn levensgeluk,” ging ze verder.

Herken jij jezelf hierin? De tijd dat je single bent, is zeer leerzaam. Lees in dit artikel hoe jij jezelf juist nu persoonlijk kunt ontwikkelen.

De grote angst om alleen te blijven

Single zijn heeft mooie en moeilijkere kanten. Je geniet misschien van het gevoel van vrijheid en tegelijkertijd deal je met het gevoel van onzekerheid. ‘Ik ben al in de dertig. Kom ik hem/haar nog wel tegen?’ vraag jij je stilletjes af. ‘Dit gaat ’m niet meer worden. Ik blijf de rest van mijn leven single’ kun je tijdens kwetsbare momenten denken.

Er is verlangen naar geborgenheid en liefde en dat verlangen doet soms pijn. Misschien ben je het helemaal zat om elke avond alleen naar bed te gaan. Er zijn gedachten die je bezighouden en kwellen. ‘Krijg ik ooit nog wel een relatie?’ of ‘Ik heb de boot gemist’. Doordat je als single door het leven gaat, kom je vroeg of laat onvermijdelijk je angsten tegen. De angst om altijd alleen te blijven. Heb je de moed om deze angst onder ogen te zien? Als je hiertoe in staat bent, ga je helen.

Zelfliefde: je compleet voelen

Het is essentieel om je compleet te voelen voordat je een (nieuwe) liefdesrelatie aangaat. Dit gaat over eigenliefde, balans en zelfvertrouwen. Je bent dan niet meer afhankelijk van de goedkeuring en bevestiging van een ander. Niemand hoeft ervoor te zorgen dat jij je goed voelt – daar zorg je namelijk zelf voor. Je legt geen verborgen claim op de ander en zo krijgt de toekomstige liefde de kans om vrijuit te stromen. Je zoekt geen redder om jou te verlossen van minderwaardigheidsgevoelens.

De liefde die je voor jezelf ervaart, zorgt ervoor dat jij een partner aantrekt vanuit overvloed, en dus niet vanuit gebrek. Je voelt dat je helemaal goed bent zoals je bent, met je mooie en minder mooie eigenschappen.

Jouw persoonlijke trillingsfrequentie

Alles bestaat uit energie: je gedachten, je lichaam, je geest, je emoties. Al deze elementen bij elkaar bepalen jouw persoonlijke trillingsfrequentie. Wanneer jij je goed over jezelf voelt, zend je automatische een hoge trillingsfrequentie uit. De hoogste frequentie trilt op het niveau van liefde, vrede en plezier. Dit trekt mensen die op dezelfde frequentie als jij zitten als een magneet naar je toe. Ook je toekomstige partner, die dus eveneens een hoge frequentie uitzendt.

Onderzoeken wie je werkelijk bent

Wanneer je single bent, heb je de gelegenheid om je op jezelf te richten. Het is een uitgelezen kans om zelfonderzoek te doen. Als jij jezelf leert kennen, kom je tot bloei. Daar doe je niet alleen jezelf een groot plezier mee, maar ook je toekomstige partner. Het mooiste cadeau dat je hem of haar kunt geven, is namelijk de beste versie van jezelf.

Je kent het misschien wel: als je een relatie aangaat, bestaat de eerste periode uit elkaar beter leren kennen. Over het algemeen is dit een leuke en waardevolle fase. Als je single bent, kun je er óók voor kiezen om dit te doen. In plaats van je op de ander te richten kun jij je nu helemaal op jezelf richten. Je kiest er nu bewust voor om jezelf beter te leren kennen. Vergeet niet dat jij te allen tijde de belangrijkste persoon in je eigen leven bent. Je neemt jezelf namelijk je hele leven met je mee.

Heb je weleens stilgestaan bij de volgende 3 vragen:

1. Wie ben ik eigenlijk?
2. Wat zijn mijn kwaliteiten?
3. Wat maakt me gelukkig?

Het fundament voor een gezonde relatie

In de periode dat jij jezelf beter leert kennen, creëer je langzaamaan een prachtige basis. Op het moment dat jouw toekomstige liefde je leven binnenloopt, heb je een stevig fundament in jezelf. En dat is enorm aantrekkelijk voor de ander! Wat is er nu mooier dan een persoon ontmoeten die zichzelf kent?

Stel je voor: jouw toekomstige partner beleeft op dit moment ook een periode van persoonlijke ontwikkeling. Jullie leggen nu afzonderlijk van elkaar een prachtig fundament in jezelf. En als de tijd rijp is en jullie elkaar ontmoeten, is ieders basis stevig en staan jullie samen sterk.

Waar jij blij van wordt

Als je bezig bent met zelfonderzoek, doe je waarschijnlijk nieuwe inzichten op. Je leert jezelf steeds beter kennen. In aanvulling hierop is de single-periode een mooie kans om nieuwe dingen te ontdekken. Doe iets wat je niet eerder hebt gedaan.

Stel jezelf om te beginnen de vraag: wat maakte me blij als kind? Tekende je vroeger bijvoorbeeld graag? Dan kan het een idee zijn om een tekencursus te volgen. Of hield je ontzettend van water? Onderzoek of je een watersport kunt beoefenen. Misschien was je nieuwsgierig aangelegd en wilde je altijd om het hoekje kijken. Ga dan eens naar een onbekende stad of boek een vakantie op een onbekende plek. Was je als kind beweeglijk? Probeer een nieuwe sport uit. Er valt een wereld te ontdekken en de wereld ligt aan je voeten. Denk vooral buiten de kaders.

Oefening: wat is voor jou het allerbelangrijkst in het leven?

Nu is het tijd om het zelfonderzoek te verdiepen met een praktische oefening. Deze brengt jouw persoonlijke waarden in beeld. Ze laten zien waar jij voor staat, wat jij echt belangrijk vindt in het leven. Op het moment dat je dit helder hebt, kun je het gebruiken als kompas in je leven. Jouw waarden zijn je drijfveren.

• Zoek op internet een lijst met kernwaarden op. Of bekijk hier een uitgebreide lijst met kernwaarden
• Loop de lijst zorgvuldig langs; neem er echt de tijd voor.
• Omcirkel alle waarden die voor jou belangrijk zijn. Het mogen er ongeveer 10 zijn.
• Schrijf elke waarde die je omcirkeld hebt op een los papiertje, bijvoorbeeld een post-it.
• Leg de papiertjes in twee rijen: één rij met kernwaarden die enigszins belangrijk zijn en één rij met kernwaarden die heel belangrijk zijn. Je zult merken dat je hierdoor een shift maakt en uiteindelijk uitkomt bij de kernwaarden die voor jou het allerbelangrijkst zijn.
• Het is het mooiste als je uiteindelijk 5 kernwaarden overhoudt.
• Je kunt nu de papiertjes met de belangrijkste waarden ophangen op een zichtbare plek in je huis. Hierdoor word je herinnerd aan wat voor jou belangrijk is.

Je droompartner feilloos herkennen

Houd je kernwaarden in gedachten bij het maken van belangrijke keuzes in je leven. En natuurlijk vooral wanneer je voor een liefdespartner kiest. Als je weet wat jouw kernwaarden zijn, dan herken jij je droompartner zodra hij of zij voor je deur staat. Deze persoon voldoet namelijk feilloos aan jouw belangrijkste waarden.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Kom je uit een toxische relatie en wil je vanuit zelfliefde de liefde aantrekken die jij verdient? 'Detox je liefdesleven' helpt je om je relaties naar een hoger niveau te brengen, inclusief die met jezelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Liefde is het mooiste wat er is. Toch, kan liefde pijnlijk zijn. 
Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. 
Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. 
Ik heb vele mensen mogen begeleiden tijdens het bewandelen van het pad naar het vinden van oprechte liefde. Daar ben ik dankbaar voor. 
Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. 
 Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Verschillende pijnlijke liefdeservaringen hebben mij op het pad gebracht van persoonlijke ontwikkeling. Ik heb mijn diepere (innerlijk kind) pijn aangekeken en geheeld. 
Dit heeft mij onder andere gezonde zelfwaardering, balans en zelfrespect gebracht. 
 Toen de basis in mezelf stevig was kwam daar geheel onverwachts de juiste partner in mijn leven. 
Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. 
In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen. Loop je vast in de liefde? Ben je toe aan echte verbinding? Mogelijk kan ik jouw ondersteunen in jouw zoektocht naar integere en oprechte liefde. Je bent van harte welkom! www.moeiteloosleven.com

Reacties
 1. Marja de Kubber 23 juli 2023 - 07:21
  Reply

  Mooi artikel, inspirerend!

  1. Miranda Mendes 28 juli 2023 - 10:23
   Reply

   Hartelijk dank Marja. Fijn om te lezen!

 2. Brigitte Van gool 4 augustus 2023 - 06:51
  Reply

  Precies wat ik nu nodig had heel inspirend

  1. Miranda Mendes 9 augustus 2023 - 15:06
   Reply

   Bedankt voor je reactie Brigitte. Dit is de reden waarvoor ik het doe.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?