Spiritualiteit

Tarot & De Gehangene (8 t/m 21 september 2023): dit betekent het voor jou

Door Gastauteur
Tarot & De Gehangene (8 t/m 21 september 2023): dit betekent het voor jou

Wat vertelt tarotkaart De Gehangene over jou? De periode 8 tot 22 september is het perfecte moment om je in deze best spannende kaart te verdiepen. Tarot-expert Imke Gaiser legt in dit artikel uit waarom en neemt je bij de hand. Durf jij te bungelen en je wereld op z’n kop te zetten?

De Gehangene gaat over hangen en wachten en jezelf ondertussen afvragen: waarom ben ik vastgelopen of kom ik niet verder?

De periode van De Gehangene: 8 t/m 21 september

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel. Van vrijdag 8 tot en met donderdag 21 september is het seizoen van de Grote Arcana Gehangene. De Gehangene is een opvallende kaart van de Grote Arcana.

Wat jij kunt leren van deze kaart

De Vier Werelden methode is een diepgaande manier om één tarotkaart te lezen, ontworpen door IMYY Tarot. Je ontdekt in rust de kaart en verbindt actie aan inzicht. In dit geval kun je zo de inspiratie van De Gehangene omzetten in transformatie. Heb je zelf een tarotdeck? Pak dan De Gehangene erbij.

• Wereld 1: wat zie je?

In de eerste wereld van de Vier Werelden methode kijk je alleen maar naar wat je op de afbeelding ziet. Zonder oordeel. Zonder interpretatie. Zonder in te vullen. Dit zorgt voor vertraging en voorkomt projecteren, oftewel zien wat jij wilt zien.

De Gehangene toont een persoon in rood en blauw hangend aan één voet (soms links, soms rechts) aan een T-vormige boom. Het andere been is gebogen en vormt met het vaste been een zogenaamd fylfot-kruis. De handen zijn achter de rug en de armen vormen een driehoek. Het gezicht is sereen en vaak omhuld met een stralenkrans. Soms valt er geld uit de zakken van De Gehangene.

• Wereld 2: wat betekent het?

Maar wat betekenen al deze beelden en symbolen? Je blijft nog even in de vertraging en kijkt eerst naar de algemene betekenis. De Gehangene zit vast. Deze kaart gaat dus over vastzitten en niet meer vooruitkomen. Soms maak je bewust pas op de plaats (rechterbeen), soms dwingen omstandigheden je tot stilstand (linkerbeen). De Gehangene kan alleen maar wachten en zijn wereld ondersteboven, vanuit een nieuw perspectief, bekijken. Aan het hoofd te zien brengt dit verlichting en rust. Maar waarom?

Het rood en blauw in de kleding geeft aan dat het inzicht over de verhouding tussen materie en geest gaat. Het fylfot-kruis draagt bij aan beter welzijn. Net zoals op je hoofd staan in kundalini yoga wordt toegepast voor een betere doorbloeding.

Op z’n kop: een ander perspectief

De nieuwe verhouding tussen materie en geest draagt bij aan beter welzijn van De Gehangene. De T-vormige boom, het zogenaamde Tau-kruis, waaraan hij hangt, is het teken van mensen die in hun leven de uitstraling van het kruis laten zien. Mensen die leven naar waar ze in geloven. Zoals die ene buurvrouw die altijd voor iedereen klaarstaat of de arts die gratis huisbezoeken aflegt bij wie de zorg niet kan betalen. Een ander perspectief op materie en geest leidt dus tot een inzicht over een betere kwaliteit van leven, voor zowel De Gehangene als z’n omgeving.

Je talenten laten zien

Maar De Gehangene hangt alleen. Zijn nieuwe perspectief wordt niet gedeeld. En soms zorgt het ook voor verlies van materie (de vallende muntstukken). De verhouding tussen materie en geest in je leven omgooien kan ten koste gaan van hoe je wordt gezien en kan je financieel duur komen te staan. Maar goud staat in tarot óók voor je talenten. Het kan dus laten zien dat leven naar waar jij in gelooft, betekent dat je jouw talenten gaat uitstrooien in plaats van ze in je zakken te houden.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

In deze derde wereld ga je na hoe deze kaart jouw leven reflecteert. Dit is heel persoonlijk en wat nu volgt, is daarom slechts een indicatie. Bij velen spiegelt deze kaart de angst voor het vastzitten. Want stilstand is achteruitgang. Maar De Gehangene toont dat het nodig is om vanuit een nieuw perspectief te kijken.

Je kunt ook stilstaan bij het offer dat wordt gebracht. De muntstukken, maar ook De Gehangene zelf. Durf je de boel om te gooien, ook al voelt het nog zo goed? Kunstenaars met name zien misschien vooral de toewijding. Het niet anders kunnen dan je verbinden aan je eigen originele kijk op de wereld, ondanks de gevolgen, zowel wat betreft materie als ego. Hoe spiegelt deze kaart jouw leven nu?

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

De vierde wereld vraagt om actie. We passen de tarot toe om antwoorden en inzichten te krijgen naar aanleiding van een vraag of situatie, zodat we verder kunnen. Dit gebeurt niet alleen met het inzicht dat je in Wereld 3 opdeed. Het vraagt om een stap, om daadwerkelijke actie.

De Gehangene gaat niet over het volgen van een nieuw pad. Want hij zit vast. De actie bij De Gehangene is het hangen en wachten en in die tijd jezelf afvragen: waarom ben ik vastgelopen of kom ik niet verder? Wat werkt niet meer voor mij? Wat zou ik eigenlijk willen? Naar welke waarde of welk geloof wil ik eigenlijk leven? Welk leven draagt bij aan mijn welzijn? Hoe kan ik meer bijdragen aan de kwaliteit van leven voor de wereld om mij heen? En vooral: durf ik vast te zitten of stil te staan en mijn leven vanuit een heel ander perspectief te bekijken, wetende dat deze visie niet door iedereen gedeeld wordt?

Gebruik de periode van de Grote Arcana Gehangene om bij deze vragen stil te staan.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Wil je nog meer leren over jezelf dankzij tarot? Tarot helpt je je leven te duiden en 'Tarot voor jezelf' is daarvoor jouw ideale gids.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

 

 

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?