Bewustzijn

Laat jij je leiden door de mening van anderen of luister je naar je innerlijke stem?

Door Andrea Mathews
Laat jij je leiden door de mening van anderen of luister je naar je innerlijke stem?

We hebben de keuze om te luisteren naar een externe of een interne autoriteit. De maatschappij vertelt ons dat we alleen naar externe autoriteiten moeten luisteren. Maar de interne autoriteit helpt ons juist dichter bij een gegrond idee van onszelf te komen. Andrea Mathews legt je in dit artikel uit waarom het zo belangrijk is om meer naar je interne autoriteit te luisteren, waarom de externe autoriteit zo belangrijk lijkt en waarom dit pure schijn is.

Naar welk stemmetje luister jij?

Hoe zou het zijn om volledig door onze interne autoriteit geleid te worden? Veel mensen denken er niet eens over na of ze luisteren naar een interne of externe autoriteit. Maar dat doen we toch echt – of het nou naar de een of de ander is, of een combinatie van beide.

Wat is de externe autoriteit?

Dus wat is externe autoriteit? Over het algemeen betekent het dat we autoriteit geven aan diegenen die we zien als experts, docenten of een soort leider. Daarnaast betekent het dat we onze levens laten runnen door de lessen, woorden, gedachten of agenda’s van deze mensen. Hierdoor weten we misschien niet meer hoe we zelf beslissingen moeten nemen of onszelf toestemming geven iets te doen zonder deze externe autoriteiten te raadplegen – of op zijn minst hun woorden, overtuigingen of agenda’s te gebruiken.

Wat is je interne autoriteit?

Aan de andere kant staat interne autoriteit en dat is het vermogen om naar binnen te keren en bij onszelf na te gaan wat de waarheid is achter een bepaald issue, probleem of beslissing. Het betekent dat we kunnen beslissen of we over het gehele plaatje beschikken, en dat we ernaar op zoek gaan als we vaststellen dat dat niet zo is. Het betekent ook dat, hoewel we misschien wel naar de experts, docenten en leiders luisteren, we ook naar onszelf kijken en bepalen of we het met ze eens zijn. Het betekent dat we onszelf toestemming kunnen geven te handelen naar onze authentieke waarheid.

Als we ons leven laten runnen door deze interne autoriteit, dan voelen we ons meer gegrond en bekwaam in de meeste situaties. Zelfs als we gewond zijn of het niet meer aankunnen, kunnen we door te zoeken naar intern leiderschap genezing vinden en uiteindelijk weer op onze pootjes terecht komen.

Het probleem van de externe authoriteit

Tegenwoordig is er een soort ongeschreven maatschappelijke regel die ons vertelt dat we altijd de externe leiders van bepaalde denkwijzen, religies, politieke stromingen, sociale interacties of sociale media moeten volgen. Hoe we onszelf moeten beoordelen, hoe we anderen moeten beoordelen, en zelfs hoe we onszelf moeten zien als we in de spiegel kijken. Dit impliceert (en dat wordt soms ook wel bevestigd) dat we onszelf niet kunnen vertrouwen – want we zouden onszelf wel eens kunnen misleiden, egoïstisch kunnen worden, of erger nog, het slechte pad op kunnen gaan. Als we akkoord gaan met deze denkwijzen, dan sturen ze ons regelrecht terug naar het externe leiderschap om ons te vertellen wat we moeten doen.

Bij het samenwerken met anderen heb ik vaak mensen gediend die me verschillende keren hebben gevraagd: ‘Wat moet ik doen?’ Ze zitten zo vast in hun onvermogen op zichzelf te vertrouwen, dat ze geen beslissing kunnen nemen zonder leiderschap of iemand die hen vertelt wat ze moeten doen. Mijn reactie hierop is altijd: ‘Ik heb daar geen antwoord op. Wat zou jij graag willen?’ Wat ik hiermee probeer te doen is ze terugsturen naar hun eigen innerlijke autoriteit. Ik probeer hun te faciliteren met het vermogen zichzelf toestemming te geven te handelen, te denken of te voelen wat voor hen juist is.

Waarom heeft de externe autoriteit zoveel invloed?

De reden waarom veel mensen niet weten hoe ze voor zichzelf moeten denken of met originele overtuigingen kunnen komen, is omdat we zoveel externe leiders om ons heen hebben die ons vertellen dat hun denkwijze of overtuiging het beste is en dat we naar hen moeten luisteren. Als we onszelf afvragen wat wij zelf nou eigenlijk willen, worden we overvallen door de gedachte – die afkomstig is uit de externe wereld – dat we egoïstisch zijn als we onszelf die vraag stellen. We horen anderen op één te zetten, want dat is wat ‘ze zeggen’.

Maar de waarheid is dat verlangen een interne leider is. Het betekent niet dat we egoïstisch zijn, want compassie is ook een verlangen. Het is niet de enige interne leider, maar een van velen. We hebben verschillende interne stemmetjes waar we naar moeten luisteren voordat we tot een conclusie kunnen komen. En als we deze gewoon diep wegstoppen in de kast en de deur goed op slot doen, dan hoeven we ons interne leiderschap niet onder ogen te komen.

Het belang van je gevoelens

Wat doen we dan met onze gevoelens? Ze wegduwen in naam van zo’n externe leider (een persoon of een overtuiging, beide zijn mogelijk)? Of zitten we met deze gevoelens en staan we ze toe ons te informeren over een bepaalde waarheid die ze proberen uit te drukken?

Het zitten met je gevoelens kan meerdere dingen betekenen. Bijvoorbeeld dat je je gevoelens opschrijft in een dagboek. Of dat je dat gevoel overdenkt. Het kan betekenen dat je een dialoog met dat gevoel aangaat, en je afvraagt wat het je wil vertellen – en wacht tot het je van een antwoord voorziet. Het kan betekenen dat je een bepaalde interne spirituele gids raadpleegt. Of dat je vraagt of je erover mag dromen en wacht tot je droom je de informatie laat zien. Al deze manieren kunnen je helpen te vertrouwen op je interne leiderschap.

Natuurlijk betekent het niet dat we al die externe stemmen moeten negeren. Maar het betekent wel dat we een keuze hebben. We kunnen die stemmen filteren en door het consulteren van onze eigen harten, hoofden en zielen beslissen wat waar is en wat niet. Dit is iets anders dan de gigantische massa voor ons te laten beslissen. Door vandaag te beginnen met te herkennen dat jij over je eigen antwoorden beschikt, stel je jezelf open voor een interne autoriteit.

Door Andrea Mathews

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Andrea Mathews:

Deel dit artikel online
Andrea Mathews
Andrea Mathews

Andrea Mathews werkt als therapeut, trainer en spreker op het gebied van authentiek leiderschap en relaties. Ze heeft haar eigen radioprogramma Authentic Living en interviewde vele grote spirituele auteurs.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?