Bewustzijn

Bij jezelf blijven in het contact met anderen

Door Sabrina Soebhan
Bij jezelf blijven in het contact met anderen

Pas na mijn burn-out ontdekte ik dat ik veel moeite heb om bij mijzelf te blijven in het contact met anderen. Dat is misschien ook wel de grootste oorzaak van mijn burn-out geweest. Ik was constant bezig met zorgen voor anderen, anderen tevreden stellen en anderen helpen. Daar ligt nog steeds mijn grote valkuil. Ik sta zo open voor anderen, dat ik zelfs de meest subtiele signalen en prikkels opvang. De hulpverlener in mij ‘moet’ daar dan iets mee. Ik spring direct in de zorgende rol en merk pas achteraf dat ik uitgeput ben.

Een tijd lang heb ik de mensen die me uitputten zoveel mogelijk vermeden. Dat bleek niet de oplossing te zijn, want deze mensen brachten ook altijd veel kleur in mijn leven. Ik realiseerde me dat ik in het contact bij mijzelf moest blijven, zodat ik op tijd door zou hebben wanneer de grens bereikt was. Inmiddels lukt het me veel beter om mijzelf niet verliezen in het contact met anderen.

Ik hoor vaak van deelnemers in mijn lessen dat ze met dezelfde problemen kampen. Ik ben lang niet de enige die zichzelf makkelijk verliest in contact. In dit artikel deel ik 3 tips die mij helpen om dichtbij mezelf te blijven.

1. Terugkomen bij je eigen gevoelens en emoties

Ik heb de neiging om de gevoelens en emoties van anderen makkelijk over te nemen. De gevoelens van een ander werden zo mijn gevoelens. Mijn haptonoom leerde me om onderscheid te maken tussen de gevoelens van de ander en die van mijzelf. De eerste stap was om me überhaupt weer eerst bewust te worden van mijn eigen gevoelens.

Al een jaar heb ik twee herinneringen op mijn telefoon ingesteld:

Om 15.00 uur krijg ik een melding met de vraag hoe ik mijzelf op dat moment voel. Nog steeds neem ik dan heel even de tijd om bewust te voelen. Ik stop met dat wat ik aan het doen ben en ga heel bewust na hoe ik me fysiek en emotioneel voel. Vervolgens ga ik na waar ik op dat moment behoefte aan heb en hoe ik dat in de rest van mijn dag kan verweven.

Om 22.00 uur krijg ik een melding met de vraag of ik die dag liefdevol met mijzelf om ben gegaan. Ik ben perfectionistisch en heel streng voor mezelf. Ik vind het vaak makkelijker om volledig aan mezelf voorbij te gaan, dan lief te zijn voor mezelf. Wanneer deze vraag in beeld komt, neem ik in gedachten de dag door. Heb ik goed voor mijzelf gezorgd? Heb ik toegegeven aan mijn behoeften? Was ik me überhaupt wel bewust van mijn behoeften?

Deze twee momenten van bewustwording hebben me weer geleerd om terug te komen bij mezelf. Wanneer ik onbewust toch emoties van anderen heb overgenomen, is dit het moment om weer terug te komen bij mezelf en zo weer onderscheid te maken tussen mijzelf en de ander.

2. Stop met oordelen

Het is makkelijk om anderen te veroordelen. Op het moment dat je dit doet, veroordeel je eigenlijk ook jezelf. Onze grootste allergieën zijn vaak onze grootste leerpunten.

Hoewel ik het (nog steeds) lastig vind, probeer ik bewuster te leven. Ik gooi zo min mogelijk weg, koop bewust en probeer minimalistisch te leven. Mijn vriend is het tegenovergestelde. Eten gooit hij met gemak in de prullenbak, aan bewust winkelen doet hij niet en minimalisme komt niet in zijn woordenboek voor. Daar kan me ontzettend druk over maken. Ik doe zo mijn best om de wereld een klein beetje te verbeteren en hij confronteert me zo steeds met mijn zwakke plekken. Het eten dat hij wilde weggooien, eet ik op. Terwijl ik daar lang niet altijd zin in heb en dat frustreert.

Hij vindt het vervelend dat ik overal een mening over heb. Dat oordeel zegt natuurlijk ook iets over hem, maar bevat ook een kern van waarheid. Door zijn gedrag niet op mijzelf te betrekken, kan ik dingen veel meer laten zoals ze zijn. Ik leef op een manier die voor mij goed voelt. Hij stelt andere prioriteiten en leeft zijn leven op een manier die voor hem goed voelt. Het heeft geen zin om dat met elkaar te vergelijken en te oordelen in termen van ‘goed’ of ‘fout’. Daar wordt niemand gelukkig van.

Stoppen met oordelen is lastig, maar geeft ook veel ruimte. In plaats van oordelen, kun je veel beter focussen op een gevoel van compassie. Leer de ander te begrijpen. Dat geeft ruimte voor jezelf, maar ook voor de ander. Door de ander ruimte te geven, creëer je ook ruimte voor jezelf. Stop ook met het verdedigen en uitleggen van je standpunten. Daarmee geef je jezelf het signaal dat jouw keuzes goedkeuring nodig hebben en dat is nergens voor nodig.

3. Stop met het zoeken van bevestiging

Wanneer ik me onzeker voel, zoek ik bevestiging bij mensen die dichtbij mij staan. Ik wil graag hun goedkeuring en dan voel ik me aanzienlijk beter. Helaas krijg ik die goedkeuring lang niet altijd. Mijn naasten begrijpen mijn keuzes niet altijd en hebben soms ook gewoon geen tijd of zin om mij voor de tiende keer te vertellen dat ze me ontzettend fantastisch vinden. Dat vind ik lastig, want goedkeuring geeft een gevoel van geliefd zijn. Inmiddels heeft het al dan niet krijgen van goedkeuring geen invloed meer op mijn keuzes, maar dat is weleens anders geweest.

Wanneer je vanuit onzekerheid veel bevestiging van anderen nodig hebt, is het een valkuil om je aan te passen aan de wensen van de ander. Je gaat precies dat gedrag vertonen dat de ander graag zou zien. Dat is bij uitstek de manier om jezelf te verliezen in het contact met een ander. Je gaat volledig bij jezelf vandaan en stapt in een ‘pleasende’ rol. De bevestiging die je daar waarschijnlijk door krijgt, is prettig, maar weegt niet op tegen de nadelen. Door je anders voor te doen, krijgen mensen een heel ander beeld van je. Ze leren je nooit echt kennen en kunnen nooit gaan houden van de persoon die jij werkelijk bent.

Door jezelf te blijven in het contact met anderen, loop je het risico dat niet iedereen je (altijd) leuk vindt. Daarentegen trek je wel mensen aan die oprecht om je geven en geef jij jezelf de bevestiging waar je naar verlangt. Door jezelf te zijn, geef jij jezelf het signaal dat je goed bent, zoals je bent.

Beeld: Photo by Seth Doyle on Unsplash

Boekentip Inspirerend Leven: Wees lief voor jezelf

Waarom is het soms zo moeilijk om grenzen te bepalen, grenzen aan te geven en eens aan de ontvangende kant te staan? Daar wil dit boek je bij helpen: word in plaats van een gever een ontvanger, zonder de ander uit het oog te verliezen.

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com

 

 

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Sabrina Soebhan
Sabrina Soebhan

Als yogadocent deel ik graag mijn passie voor yoga, meditatie en spiritualiteit met jou.

Reacties
 1. Ingrid 12 januari 2018 - 08:51
  Reply

  Wow het lijkt heel sterk op mijn verhaal... Lijkt wel of ik een soulmate heb... Mijn grootste valkuil is dat ik zo fel de vaak negatieve vibes van anderen voel en me laat meeslepen., Dank voor de tips. Ik pas de meeste ook toe maar het lukt me nog niet altijd.

 2. Anke 28 augustus 2018 - 20:36
  Reply

  Zo herkenbaar! Dankjewel voor het delen, fijn om te lezen en handige tips!

 3. Heidi 29 augustus 2018 - 15:33
  Reply

  Heel erg herkenbaar. Want dit is ook de voornaamste oorzaak van mijn burn-out geweest. De kunst is inderdaad om bij jezelf te komen en daar te blijven. Een noodzakelijke gedragsverandering wm betreft. Waarbij veel geduld, bewustwording en vooral (zelf)liefde en acceptatie nodig is;)

 4. Frederique 12 november 2018 - 10:01
  Reply

  Dank je wel om je verhaal en bruikbare tips te lezen. Ik zit nu er nu middenin. Ben mezelf kwijtgespeeld door er altijd voor een ander te zijn en me aan te passen. Ben de zoektocht naar mezelf gestart en daar zullen je tips en je boek zeker bij kunnen helpen. Dank je wel.

 5. Loes 27 maart 2019 - 06:58
  Reply

  Wauw!! Precies waar ik me ook steeds meer bewust van word. Ik print het uit, voor wie het lezen wil,......op zijn of haar tijd. Ons bewustwordingsproces loopt vaak niet synchroon met onze dierbaren, heel herkenbaar! Dankjewel voor dit duidelijke artikel!

 6. Michael 31 mei 2019 - 14:59
  Reply

  Knappe koppen als wij denken vast weleens dat het lastig is om een hoofd (op dat lichaam) te hebben. Volwassen worden en zijn maakt geen ruimte en we gaan makkelijk over onze grenzen. We are Millenials

 7. Jennifer 20 augustus 2019 - 03:32
  Reply

  Dankjewel <3

 8. Yvonne 22 augustus 2019 - 11:45
  Reply

  Dankbaar! Dankjewel voor t delen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?