Bewustzijn

Wat zijn de gevolgen van een geblokkeerde hara? Laat blokkades los tijdens de periode van de hara (22 juni – 6 juli)

Door Elvira Schneider
Wat zijn de gevolgen van een geblokkeerde hara? Laat blokkades los tijdens de periode van de hara (22 juni – 6 juli)

Heb je last van hooikoorts? Dan kan het zijn dat je hara (in het Japans betekent het buik) uit balans is. Allergieën (vooral hooikoorts), reumatische aandoeningen, candida en spijsverteringsproblemen zijn namelijk signalen van een geblokkeerde hara. In dit artikel lees je over dit bijzondere energiecentrum én over de periode van de hara (22 juni – 6 juli): ‘deze periode helpt ons om krachtig en doelgericht te handelen en de impulsen vanuit onze buik te volgen.’

Iemand met een sterke en soepele hara is zich bewust van de goddelijkheid van zijn wezen.

Wat is de hara?

Hara is een energiecentrum. Onze levenskracht is in dit energiecentrum geconcentreerd. Via hara ervaren we de zwaartekracht die ons op aarde houdt en kunnen we ons over het aardoppervlak voortbewegen. Hara is een plek van kracht en instinctief handelen. Het is ook de zetel van het immuunsysteem. Iemand met een sterke en soepele hara is zich bewust van de goddelijkheid van zijn wezen.

Waar zit de hara?

Hara ligt 3 à 4 vingerbreedten onder de navel en is het energetische middelpunt van de buik.

Tibetaanse wijsheid en de orgaankalender

Volgens eeuwenoude Tibetaanse wijsheid worden organen ingedeeld in tijdfasen. Dit wordt de Tibetaanse orgaankalender genoemd. De organen hebben ongeveer twee weken per jaar een specifieke werkzaamheid. Ze zijn in deze periode bijzonder gevoelig, maar daarbuiten kunnen ze ook met de gepresenteerde oefeningen in balans gebracht worden. Behalve de lichaamsorganen die we allemaal wel kennen worden in Tibetan Pulsing Healing bijvoorbeeld ook armen, benen of hara tot de organen gerekend.

De indeling van de organen in tijdfasen – die van grote betekenis is voor de toepassing van Tibetan Pulsing – berust zeer waarschijnlijk op een oeroud taoïstisch levensprincipe, een 5000 jaar oude Chinese kalender.

Hoe kun je de periode van de hara inzetten voor groei?

De Tibetaanse kalender begint met de periode van hara (22 juni-6 juli). Het is in de periode van hara (22 juni-6 juli 2023) lonend om het oude, dat belemmerend is geworden, af te sluiten en de sprong naar het nieuwe te wagen. Deze periode helpt ons om krachtig en doelgericht te handelen en de impulsen vanuit onze buik te volgen.

Let er vooral op dat je vaak genoeg pauzeert, voldoende slaapt en goede grenzen stelt. Zeg eens nee in situaties waar je anders ja zou zeggen; en als je meestal nee zegt, geef dan eens een ja.

Hoe herken je een gezonde hara?

Een gezonde en goed ontwikkelde hara geeft natuurlijke bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals pollen, bacteriën en virussen.

Iemand met een evenwichtige hara stelt gezonde grenzen, staat in zijn kracht en handelt vanuit zijn buikgevoel. Hij beschikt meestal over de nodige stevigheid en heeft er geen moeite mee af en toe zwak te zijn. Hij kan zich helder en duidelijk uitdrukken en wordt gehoord en gerespecteerd. Als hij boos is laat hij die emotie toe en uit deze op een wijze die niemand beschadigt. Hij beweegt zich soepel, voelt wat zijn lichaam nodig heeft aan gezonde voeding, beweging en rust, en geeft het dat.

Hoe herken je een verzwakte hara?

Bij een verzwakte harakracht vormt iedere ziekteverwekker een potentieel gevaar en kunnen zich gemakkelijk infecties in het lichaam nestelen. Allergieën, vooral hooikoorts, zijn een signaal van gestagneerde hara-energie en bij een geblokkeerde hara is er altijd iets loos met de spijsvertering.

De gevolgen van een verzwakte hara

Hara verzwakt als mensen langere tijd medicijnen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken. Het natuurlijke afweersysteem verliest zijn kracht en het immuunsysteem wordt als het ware onttakeld (bijvoorbeeld door antibiotica, chemotherapie, vaccins en andere immuunonderdrukkers).

Candida

Candida is een schimmel die in de spijsverterings- en geslachtsorganen kan voorkomen (vooral bij vrouwen) en zich bij een haperend immuunsysteem ongebreideld vermenigvuldigt. Fysieke symptomen zijn een sterk opgezette buik, slechte weerstand en virale infecties. Psychosomatisch gezien wijzen vrouwen die candida ontwikkelen het mannelijke af, dat ze hebben ervaren als onderdrukkend. De hara van een vrouw genereert een negatieve lading wanneer ze bij seks ongevoelige of agressieve penetratie door een man toelaat. Door energetisch werk aan hara lost het negatieve brandmerk in het lichaam op, zodat de symptomen van candida in veel gevallen overgaan. Er kan een negatieve oplading en irritatie bij de man ontstaan als de vrouw zich tijdens de geslachtsdaad terugtrekt en deze afbreekt. Hij wordt in zijn energie onderbroken en geremd.

Reumatische aandoeningen

Reumatische aandoeningen kunnen ook met een geblokkeerde hara te maken hebben. Spontane impulsen om zich te verdedigen of te begrenzen worden onderdrukt (bijvoorbeeld omdat men een ‘goed mens’ wil zijn). Deze beteugeling van vitale impulsen kan op den duur tot ontstekingen in gewrichten en botten leiden. Dit kan ook gebeuren door schadelijke invloeden van verkeerde voeding of belasting door omgevingsfactoren zoals zware metalen. Hara is van wezenlijk belang voor onze fysieke en geestelijke gezondheid. Als we de verbinding met onze eigen hara verliezen raken we chronisch vermoeid en verzwakt.

Hoe raakt de hara uit balans?

Iedereen heeft in zijn jeugd gevoelens van machteloosheid en onmacht ervaren. We kregen niet wat we wilden of werden gestraft voor dingen die we hadden gedaan; meestal door de ouders, docenten of andere gezagsdragers. Kinderen proberen eerst te rebelleren, met meer of minder succes, en worden dan op hun plaats gezet. Ze reageren heel verschillend op de grenzen die hun gesteld worden. Veel kinderen vinden het moeilijk grenzen of verboden te accepteren. Ze voelen zich gekleineerd en ingeperkt, alsof ze van hun kracht en hun eigen wil beroofd worden. Ze denken dat er iets mis met hen is, dat ze slecht zijn. Ze kunnen het onderscheid tussen hun vermeende foute daad en zichzelf niet zien.

Een andere manier om op de begrenzingen te reageren is lief zijn: ik pas me aan, hou me stil en onderdruk mijn impulsen. In de volwassenheid worden deze kinderen ‘goede mensen’. Hun hara-energie raakt afgesplitst en leidt een schaduwbestaan. Dat verzwakt hun daadkracht, hun wil om zichzelf neer te zetten, grenzen te stellen en hun intuïtie te volgen. Ze verliezen het contact met hun buikgevoel en weten niet meer wat ze echt willen. Ze hebben een negatief zelfbeeld en er komt niet uit wat erin zit. Ze proberen zich beter te voelen door nog meer hun best te doen en gaan nog verder over hun grenzen. Maar op zeker moment ontlaadt de demon in de buik zich onverhoeds in de vorm van een woedeaanval of destructieve daad jegens zichzelf of anderen. De harakracht wordt op een negatieve manier geuit. De innerlijke wet luidt hier: hoe meer ergernis we hebben opgebouwd, des te minder kracht we tot onze beschikking hebben.

Hoe kun je je hara versterken en helen?

Als we de energie van hoofd, hart en buik met elkaar vergelijken is de frequentie in het hoofd razendsnel (ca. 60.000 gedachten per dag); de frequentie van het hart is maar half zo snel, en de deur naar hara gaat alleen in de vertraging en meditatie open. Gecentreerd zijn in hara betekent waardig leven. Hara regenereert in diepe meditatie en ook tijdens de slaap. Dan wordt het orgaan optimaal gevoed en met energie doorstroomd. Alle wervels van de wervelkolom kunnen zich ontspannen. Het denksysteem staat op non-actief. Er daalt een toestand van oordeelvrij Zijn, van goddelijkheid in. Boeddha’s en meditatiebeoefenaars zitten rechtop, zodat de buik naar voren en alle kanten kan uitzetten. De adem stroomt gelijkmatig tot onder in hara en de aandacht verplaatst zich van het hoofd naar de buik.

Dit is een fragment uit De orgaankalender voor Tibetan Pulsing

De orgaankalender voor Tibetan Pulsing

De orgaankalender voor Tibetan Pulsing

Wanneer zijn je andere organen actief? De orgaankalender voor Tibetan Pulsing van Elvira Schneider beschrijft welke organen actief zijn. Zo kun je je zelfhelende vermogens te ondersteunen. Je ontdekt de functie van je organen, maar ook de fysieke en psychische consequenties wanneer een orgaan gestoord is in zijn functioneren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over Tibetan Pulsing:

Deel dit artikel online
Reactie
  1. Debora Johanna Kloens 22 juni 2023 - 10:06
    Reply

    Fantastisch dit, ik wil stiekem werken bij jullie. Zo fijn af en toe is even te lezen waar je behoefte aan hebt. Hartelijke groet, Debora Johanna Kloens.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?