Spiritualiteit

De godin die ons helpt bij het ontwakingsproces op aarde: wie is Inanna?

Door Seana Zelazo
De godin die ons helpt bij het ontwakingsproces op aarde: wie is Inanna?

Inanna is een van de belangrijkste godinnen tijdens ons huidige ontwakingsproces ondanks dat ze genoemd wordt in het oudst beschreven verhaal ter wereld. “Inanna is teruggekomen om ons eraan te blijven herinneren dat we in eenheidsbewustzijn leven, dat we het evenwicht tussen de planeet en onszelf moeten herstellen.” In dit artikel vertelt Seana Zelazo, auteur van De initiatie van Inanna, over deze bijzondere godin.

Inanna moedigt ons aan om eerst onszelf te helen door ons weer te verbinden met onze goddelijkheid.

De afdaling van Inanna

De afdaling van Inanna, de eerste epische mythe die ooit werd opgetekend, leest als een goddelijke reisgids die ons terugvoert naar onszelf, naar onze ware oorsprong. Als we onze wortels begrijpen kunnen we gemakkelijker onze hoogste evolutionaire uitdrukking vinden.

De afdaling van Inanna werd rond 1750 v.Chr. in spijkerschrift op kleitabletten geschreven, maar was waarschijnlijk ook voor die tijd al min of meer bekend. De kleitabletten met de mythe werden opgegraven in de Soemerische stad Nippur, vlak bij het huidige Bagdad.

De heldin van het verhaal is de Soemerische godin Inanna, de godin van liefde en oorlog. In de vroeg-Romeinse cultuur was Inanna bekend onder de naam Venus, in Griekenland werd ze Aphrodite genoemd. In de Mesopotamische mythologie heet ze Ishtar en in de Kanaänitische mythes is ze Astarte.

Wie is Inanna?

Inanna, die weigert zich ook maar enigszins te laten binden of beperken, onderscheidt zich van de andere godinnen doordat ze alle aspecten van de drie-eenheid van het goddelijke vrouwelijke vertegenwoordigt: maagd, moeder en oude vrouw.

In de mythen wordt Inanna afgeschilderd als een godin die geen schaamte voelt over het uitdrukking geven aan alle delen waaruit zij bestaat. Ze verbergt haar emoties niet en is altijd moedig en bereid datgene te doen wat dringend van haar gevraagd wordt. Ze doet dat nogal intens. Nee, geduld is niet haar grootste kracht.

Inanna is uit op volledige actualisatie en is bereid daar alles voor te doen, wat daarvoor ook vereist is. Ze personifieert het goddelijke in de materiële wereld van vorm en laat ieder moment een vonk van zowel chaos als orde overspringen in de materie. Ze is de paradox die de natuur en de energie van de kosmos weerspiegelt.

Inanna staat ook bekend als godin van regen en onweer. De macht en mogelijk vernietigende kracht van onweersbuien staat in sterk contrast met de vriendelijke verkwikkende aard van regen. Dit contrast laat perfect zien wie Inanna is

Inanna’s boodschap over de wijsheid vanuit het hart is er één van onbeschaamde autoriteit en onvermijdelijkheid.

De Zondvloed & Inanna

Innana’s inzet voor het herstel van de mensheid begon zonder twijfel bij de grote overstroming. De Soemerische mythe De Zondvloed vertelt het verhaal over de oorsprong van de mensheid en diens kosmologie, evenals een verhaal over de overstroming die zeven dagen en nachten duurde en het land verwoestte.

Voor de zondvloed waren er vijf steden gebouwd. Vervolgens ontbreken er ongeveer 37 regels: deze moeten grotendeels te maken hebben gehad met de beslissing van de goden om een overstroming te veroorzaken ter vernietiging van de mensheid. In het gedeelte dat behouden is gebleven, toont Inanna zich duidelijk aangedaan over dit besluit en heft ze een klaagzang aan waarin ze de mensheid betreurt. Als we de tekst weer kunnen volgen, blijken sommige goden niet tevreden en ongelukkig te zijn over de wrede beslissing. We kunnen ons voorstellen dat Inanna er bij het aanschouwen van de nasleep voor pleit dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Inanna helpt vernietiging te voorkomen

De kracht van Inanna is teruggekomen om ons eraan te blijven herinneren dat we in eenheidsbewustzijn leven, dat we het evenwicht tussen de planeet en onszelf moeten herstellen. Ze nodigt ons uit onze verantwoordelijkheid te nemen door onze rol weer op te eisen als vakkundig schepper en alchemist net als zijzelf, om een nieuw levensparadigma te weven dat trilt op de frequentie van liefde.

We moeten nu iets doen om de wijsheid van het hart te integreren zodat we de heling, het evenwicht en het herstel tot stand kunnen brengen waaraan onze wereld behoefte heeft. En daarbij moeten we beginnen met het transformeren van onszelf. Laten we haar toewijding aan de mensheid vieren en laat haar pleidooi om ons te helpen ons herinneren aan onze godinnennatuur.

De mythen van Inanna maken duidelijk dat het haar levensmissie is het goddelijke tot uitdrukking te brengen en anderen te laten zien hoe je dit doel door middel van zelfverwezenlijking bereikt. Op haar pad staat centraal dat zij iedereen om zich heen vol toewijding verheft.

Haar energie is weer voelbaar

Tegenwoordig is haar energie weer voelbaar in de geest van herstel, die dringend van ons vraagt dat we de gangbare onderdrukkende vertellingen ontmantelen. Verhalen zoals het patriarchaat en alle vormen van uitsluiting gebaseerd op ras, geslacht en beperkingen. Het op haat gebaseerd denken dat de mensheid en onze kostbare planeet vernietigt. Inanna moedigt ons aan om eerst onszelf te helen door ons weer te verbinden met onze goddelijkheid. Als we dat doen, kunnen we de onevenwichtigheid op aarde tegengaan en een bijna-vernietiging zoals we hebben ervaren ten tijde van de grote overstroming voorkomen.

Als volledig verwezenlijkte godin die haar polariteiten integreert, belichaamt Inanna met name alle stadia van het evolutionaire proces, waaronder geboorte, dood en wedergeboorte. Ze is de personificatie van zowel chaos als orde en het licht en donker van de maan waarvan zij afstamt. Kunnen omgaan met paradoxen is van essentieel belang voor onze transformatie.

De initiatie van Inanna

De initiatie van Inanna

Inanna wil ons helpen onze kracht te hervinden zodat we uiteindelijk onze eigen gids kunnen zijn. Met dit doel hebben we dit boek geschreven. Ik zeg ‘we’ omdat Inanna’s stem meeklinkt. Deze woorden dienen als toegangspoort naar de energie van Inanna zelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?