Spiritualiteit

De ascentie van Inanna: een reis door de poorten van transformatie

Door Annick Van Damme
De ascentie van Inanna: een reis door de poorten van transformatie

Ga je door een zware periode heen en lijkt het alsof alles tegen je is? “In periodes waarin je zoekende bent naar verbinding met je essentie kunnen tijdloze verhalen een gids zijn op je pad van transformatie,” zegt tarotexpert Annick van Damme, auteur van (Tarot voor jezelf). In dit artikel vertelt ze over de mythe van haar favoriete godin Inanna. Inanna is jouw voorbeeld door deze transformatieve fase.

Inanna herinnert je eraan dat ware moed niet betekent dat je nooit bang bent, maar dat je je angsten onder ogen ziet en ze overwint.

Ben je ooit door een periode gegaan die voelde alsof alles tegen je was? Misschien was het een tijd van groot persoonlijk verlies of een moment waarop je je diepste angsten onder ogen moest zien. In periodes waarin je zoekende bent naar verbinding met je essentie kunnen tijdloze verhalen een gids zijn op je pad van transformatie. De mythische verhalen verbonden aan Inanna, de Sumerische godin van liefde en oorlog, zijn voor iedereen die spirituele verdieping zoekt een bron van inspiratie

Inanna’s reis door de onderwereld

Inanna, Koningin van Hemel en Aarde, is niet alleen een figuur van macht, verleiding en dominantie, maar ook een vrouw die bereid is haar macht op te geven om een dieper inzicht te krijgen in zichzelf. De bekendste mythe verbonden aan deze godin is ‘De afdaling van Inanna’.

In deze mythe gaat Inanna door de zeven poorten van de onderwereld. Inanna’s reis door de zeven poorten van de onderwereld leert haar alles los te laten wat ze dacht nodig te hebben. Bij elke poort geeft ze een stuk van haar identiteit en macht op.

Dit is een ervaring die ook jij kunt ondergaan in periodes waarin je op zoek gaat naar de essentie van wie je bent als mens: het noodzakelijke proces van loslaten van oude gewoonten, relaties of zelfbeelden die je niet langer dienen. Het een proces wat gepaard gaat met onverwachte uitdagingen en soms pijnlijke confrontaties, maar het is een essentieel onderdeel van ware transformatie.

Inanna’s zelfontwikkeling

Inanna’s afdaling naar de onderwereld is niet enkel een verhaal van verlies en opoffering; het is ook een verhaal van hernieuwde kracht en wedergeboorte. Elke poort die ze passeert dwingt haar om een stuk van haar identiteit achter te laten, maar met elke stap dieper in de duisternis, bereidt ze zich voor op een krachtige terugkeer naar het licht.

Door bij elke poort juwelen, kledij en machtssymbolen achter te laten ervaart ze de noodzaak om zich af te stemmen op haar innerlijke kracht en essentie. Hoe verder ze afdaalt hoe meer ze gedwongen wordt om dieper in zichzelf te kijken.

Dit verhoogde zelfbewustzijn maakt een integraal onderdeel uit van haar voorbereiding op haar terugkeer. Ze leert haar ware kracht kennen, niet als iets dat hoort bij van haar positie, maar als een inherent deel van wie ze is als vrouw.

Afstemmen op innerlijke kracht

De confrontatie met haar eigen zwakheden en angsten is een ware beproeving. Door haar eigen kwetsbaarheid te omarmen creëert ze echter een sterk wapen van licht. Ze leert dat ware kracht voortkomt uit erkenning en integratie van alle aspecten van zichzelf.

Het proces dat Inanna ondergaat in de onderwereld kan worden gezien als een vorm van spirituele zuivering. Elke poort vermindert haar fysieke en materiële lasten, waardoor ze spiritueel lichter en meer afgestemd raakt. Deze zuivering stelt haar in staat om te herrijzen met een vernieuwde kijk op zichzelf en de wereld.

Tegen de tijd dat Inanna de diepste krochten van de onderwereld bereikt, heeft ze al haar koninklijke attributen verloren en staat ze voor de grootste uitdaging: haar eigen dood. Deze ultieme confrontatie met de dood dient als een katalysator voor de herontdekking van haar innerlijke kracht en brengt haar in contact met haar diepste verlangens. Elk verlies dat ze ervaart, dient als een les in zelfontdekking en versterking van haar ware essentie. Na een lange periode van reflectie is ze klaar om naar het licht te ascenderen.

Deze paradoxale reis van loslaten om te kunnen ontvangen, biedt een krachtig inzicht in het belang van innerlijke transformatie en de moed die nodig is om het bekende achter je te laten en de dieptes van je eigen schaduwen te verkennen.

Laat Inanna je inspireren

Inanna’s moed om de diepten van haar eigen duisternis onder ogen te zien en daaruit op te stijgen, is inspirerend. Ze herinnert je eraan dat ware moed niet betekent dat je nooit bang bent, maar dat je je angsten onder ogen ziet en ze overwint. Als je je in een donkere periode bevindt of de richting even kwijt bent op je levenspad, onthoud dan dat Inanna’s verhaal een blauwdruk biedt voor jouw eigen reis terug naar het licht.

Net als Inanna kun je jouw eigen ‘wapens van licht’ dragen, jouw tools om door moeilijke tijden te navigeren. Hieronder staan enkele vragen die je kunnen helpen bij het ontdekken van jouw persoonlijke bronnen van spirituele kracht en weerbaarheid.

Hulpvragen voor het maken van je lijst met ‘Wapens van Licht’:

  1. Reflectie van innerlijke kracht: Welke persoonlijke kwaliteiten heb je die je altijd helpen in moeilijke tijden? Denk aan veerkracht, mededogen, humor of iets anders dat uniek is voor jou.
  2. Symbolen van herstel: Zijn er specifieke objecten, activiteiten of herinneringen die je helpen je gecentreerd en geaard te voelen? Bijvoorbeeld een bepaald boek, muziekstuk of een plek in de natuur.
  3. Relaties die versterken: Welke relaties in je leven brengen je het meeste licht? Hoe dragen deze relaties bij aan je gevoel van kracht en stabiliteit?
  4. Leermomenten: Kun je een situatie herinneren waarin je een moeilijkheid hebt overwonnen? Welke ‘wapens van licht’ heb je toen gebruikt of ontwikkeld?
  5. Creatieve expressie: Op welke manieren kun je jouw unieke stem en creativiteit uitdrukken? Denk aan schrijven, schilderen, dansen, koken of elke andere vorm van creatieve uitdrukking die je energie geeft.
  6. Toekomstige ambities: Welke dromen of doelen heb je die je motiveren en inspireren om verder te gaan? Hoe ondersteunen deze je in het licht van je ware zelf?

Vertrouwen

Neem de tijd om over deze vragen na te denken en schrijf je antwoorden op. Elk antwoord dat je vindt, is een krachtig ‘wapen van licht’ dat je altijd bij je draagt. Door deze krachten te erkennen en te versterken, rust je jezelf uit om elke uitdaging met vertrouwen en helderheid tegemoet te treden.

De volgende keer dat je je overweldigd voelt door de uitdagingen van het leven, denk aan jouw ‘wapens van licht’. Sta jezelf toe om te transformeren, om te groeien en om uiteindelijk sterker uit de strijd te komen.

De initiatie van Inanna

De initiatie van Inanna

Inanna begeleidt je door zware periodes in je leven. In 'De initiatie van Inanna' van Seana Zelazo volg je de Soemerische godin van de liefde door de zeven poorten van haar zielenreis van ontwaken tot ascensie.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Lees verder over godinnen-energie:

 

Deel dit artikel online
Annick Van Damme
Annick Van Damme

Tarot-expert en spirituele coach Annick Van Damme werkt al verschillende jaren met de tarot als instrument voor bewustwording. Ze begeleidt anderen met liefde en enthousiasme om de tarot te gebruiken als leidraad om vrijer te leven en meer geluk te ervaren. Het beeld van de tarotkaarten zet je energie in beweging en geeft je de boodschap die op dat moment belangrijk is.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?