Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid: waarom kleine veranderingen zo lastig zijn voor HSP’ers…

Door Sheryl Paul
Hooggevoeligheid: waarom kleine veranderingen zo lastig zijn voor HSP’ers…

Als hooggevoelige kun je worstelen met simpele, veelvoorkomende overgangen. Je hebt bijvoorbeeld moeite met naar bed gaan of juist met opstaan. Er is een duidelijke verklaring voor! Lees dit artikel van bestsellerauteur Sheryl Paul maar. “Hooggevoelige mensen houden niet van verandering, ook niet van de kleine dingen waar de dag uit bestaat.”

Hooggevoelige mensen worstelen niet alleen met grote overgangen in het leven, zoals afstuderen, trouwen, kinderen krijgen en van werk veranderen, maar óók met de kleinere overgangen.

Herken jij je in deze voorbeelden?

Hooggevoelige mensen (HSP’ers) hebben vaak moeite met overgangen, inclusief de dagelijkse overgangen van het leven, zoals:

1. ’s Morgens opstaan
2. Een douche nemen of de douche uitzetten
3. De auto uitkomen als je bent aangekomen bij je bestemming
4. Beginnen met koken
5. Je tanden poetsen
6. Naar bed gaan

Ik houd ervan om ’s ochtends lang in bed te blijven liggen. En ik houd er ook erg van om een tijdje in mijn auto te blijven zitten als ik geparkeerd heb of al in mijn eigen garage sta. Dat is niet zo erg, maar ik weet wel dat dit uitstelgedrag soms onhandig is.

In een notendop: hooggevoelige mensen houden niet van verandering, ook niet van de kleine dingen waar de dag uit bestaat. We houden graag vast aan ‘wat er is’, zelfs als dat wat er is niet per se werkt, omdat het makkelijker en comfortabeler is. Als we onszelf soms niet even een duwtje geven, dan begint ons uitstelgedrag een tol te eisen.

HSP’ers hebben moeite met overgangen

De aanleiding voor mijn werk vond ruim 25 jaar geleden plaats. Ik deed toen intensief onderzoek naar de ware ervaring van de overgang naar het huwelijk en zette vraagtekens bij de algemene opvatting dat je verloving alleen maar een gelukzalige tijd is. Dit leidde tot mijn eerste boek, The Conscious Bride. Langzamerhand werd duidelijk dat hooggevoelige mensen niet alleen worstelen met grote overgangen in het leven, zoals afstuderen, trouwen, kinderen krijgen, van baan of carrière veranderen, maar óók met de kleinere overgangen. Deze ‘microtransities’ worden snel over het hoofd gezien, maar hebben onze liefhebbende aandacht nodig. Zodat we de vastgelopen stukken die diep vanbinnen zitten, kunnen bekijken en voorwaarts blijven bewegen in het leven.

Een duwtje in de rug

De vraag die opkomt na het benoemen van deze uitdaging is: wat nu? Toen ik op Instagram over dit onderwerp schreef, regeerde iemand zo:

‘Wauw. Ik ben sprakeloos omdat jij alles benoemt wat ik al zo lang als ik me kan herinneren, gevoeld heb. Als kind worstelde ik met het veranderen van lokaal en met nieuwe vakken op school. Nu heb ik moeite met mijn bed uitkomen, de auto uit stappen, weggaan uit een restaurant, de ene plek verlaten om naar een andere te rijden tijdens een vakantie… Ik wil nooit weg, omdat ik denk dat ik de volgende plaats vast nooit zo leuk vind als deze. Alles heeft tijd nodig. Maar ik heb er nooit op deze manier naar gekeken. Dank je wel voor dit zachte duwtje in de rug en dat je me eraan herinnert dat ik wel voorwaarts moet blijven bewegen.’

Mijn reactie hierop was: ‘De uitnodiging is om jezelf heel, heel zachtjes voort te blijven duwen, terwijl je de schoonheid van een trager ritme en verwerkingsproces zo goed als je kunt, blijft eren.’

Scherpere zintuigen: verwerken kost tijd

Dit brengt ons op het bredere onderwerp ‘verwerkingsprocessen’, dat vaak langskomt in mijn werk met hooggevoelige en hoogbegaafde mensen. Het komt regelmatig voor dat mensen die hoog scoren op een IQ-test toch een langzamer verwerkingsproces hebben. Dit betekent dat je meer tijd nodig hebt om informatie te verwerken, meer ruimte nodig hebt in een gesprek, meer tijd nodig hebt om bij te dragen aan een discussie, lezing of een gesprek over een film.

Omdat je zintuigen scherper zijn, neem je als HSP’er meer informatie op dan de gemiddelde persoon. Wat ook betekent dat je meer tijd nodig hebt om die informatie te verwerken. Dat is geen last, dat is een gave. Maar het is een gave die vaak wordt veroordeeld en aan de kant wordt geschoven in onze snelle cultuur, die geen tijd heeft om verschillende leefritmes te eren.

Dit geldt ook voor de grotere overgangen in het leven: sommigen hebben meer tijd nodig voordat ze klaar zijn om de volgende stap in hun relatie te zetten. Bijvoorbeeld om te gaan samenwonen, seks met hun partner te hebben, kinderen te krijgen of te trouwen.

Volg je eigen ritme

Onze cultuur houdt ons een rigide tijdlijn voor met betrekking tot deze transities. En als we een tel te laat zijn in dit voorgeschreven ritme, vragen we ons af: wat is er mis met ons? Maar er is niets mis met jou! Hooggevoelige personen bewegen vaak op hun eigen prachtige ritme. En hoe meer dit ritme wordt geëerd, hoe makkelijker we het vinden om voorwaarts te bewegen als het innerlijke er klaar voor is.

Zoals altijd is zelfcompassie de eerste stap. Vanuit hier vindt verandering plaats. Het ontspruit uit het mossige bed van zelfliefde als we zacht en moedig onze weg in de wereld vinden.

Geschreven door Sheryl Paul

Nooit meer bang voor angst

Nooit meer bang voor angst

Angst is op hol geslagen gevoeligheid. Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. In dit diepgaande en tegelijkertijd praktische boek geeft ze oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees ook deze artikelen voor hooggevoelige mensen:

Deel dit artikel online
Sheryl Paul
Sheryl Paul

Sheryl Paul is psychotherapeut, opgeleid in Jungiaanse dieptepsychologie en heeft een master in counselling. Ze is geïnspireerd door o.a. Robert Johnson, Marion Woodman, Joseph Campbell en Carl Jung.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?