Hooggevoeligheid

Waarom slapen lastig kan zijn als je hoogsensitief bent (tips om heerlijk te slapen)

Door Jolanda Hoogkamer
Waarom slapen lastig kan zijn als je hoogsensitief bent (tips om heerlijk te slapen)

Veel hoogsensitieve mensen slapen slecht. Soms slaap je heel licht omdat je voelsprieten ook ‘s nachts uitstaan en je allerlei dingen oppikt. En soms word je in de loop van de nacht wakker en duurt het heel erg lang voordat je weer in slaap valt. In dit artikel lees je tips om heerlijk te slapen als je hooggevoelig bent.

Waarom kan slapen lastig zijn als je HSP bent?

Als HSP ben je extra gevoelig voor indrukken en krijg je de hele dag door veel meer informatie binnen uit je omgeving en verwerk je alles op een intenser niveau. Ook ben je je veel meer bewust van je gedachten en gevoelens en je ervaart deze sterker dan iemand die niet hooggevoelig is.

En als dit de hele dag door gaat, zonder dat jij jezelf weer oplaadt dan raak je overprikkeld. Je krijgt dan simpelweg veel meer binnen dan je kan verwerken. Het effect hiervan is dat je onrust ervaart in je lichaam, maar ook in je gedachten en gevoelens. Dit kan een oorzaak zijn dat het lastig voor je is om in slaap te vallen maar ook dat je gedurende de nacht wakker wordt.

Dromen en nachtmerries als je hooggevoelig bent

Ook kun je je ’s nachts gaan dromen, omdat je in je slaap allerlei dingen van de dag verwerkt. Of je bent onbewust op spiritueel niveau heel erg druk bezig. Heb jij last van dromen en nachtmerries? Lees dan eens het artikel wat ik eerder schreef voor Inspirerend Leven. Dit gaat over de verschillende soorten dromen en nachtmerries en hoe je wel uitgerust wakker kan worden.

5 tips om je gevoeligheid te gebruiken om lekker te slapen

Je hooggevoeligheid kun je ook juist gebruiken om lekker te slapen. Door je hoogsensitiviteit reageer je heftiger op prikkels, wat we vaak als nadeel zien. Je waarnemingsvermogen is groter en zo kan je natuurlijke en spirituele ondersteuning je helpen om heerlijk te slapen en uitgerust wakker te worden. Ik deel graag 5 tips met je:

1. Meditatie

Mediteren helpt je om te ontspannen en alle indrukken van de dag te verwerken. Je zet jezelf even op pauze waardoor je weer bijkomt. Als je hooggevoelig bent is het zo belangrijk om veel te mediteren. Het voorkomt dat je overprikkeld raakt en het versterkt en beschermt je. Door meditatie dalen je stresshormonen en je gelukshormonen en melatonine nemen toe. En melatonine is het stofje in je lichaam dat zorgt voor je bioritme en je helpt om makkelijker in een diepe slaap te vallen.

Dankzij deze meditatie val je in slaap met je beschermengel.

2. Etherische olie

Etherische olie heeft een helende werking op ons. De geuren lavendel en ylang ylang geven een ontspannend en zinnenprikkelend effect. Je kunt natuurlijk ook zelf verschillende oliën uitproberen om te ervaren welk effect het op jou heeft. Gebruik een natuurlijke olie zonder chemische toevoegingen. Alles is energie en de olie verandert de energie van de ruimte en jouw aura. En verander je energie en jouw gevoel verandert.

Het gebruiken van etherische olie is eenvoudig. Je kunt de olie op een watje of zakdoekje druppelen en naast je bed of kussen leggen. Wat ook goed werkt, is een plantenspuit die je hele fijn kan laten vernevelen. Voeg een paar druppels olie toe aan het water en spray dit in de hoeken van de kamer. Ook zijn er verdampers te koop waarmee je voordat je gaat slapen de energie in de ruimte kunt zuiveren met de etherische olie.

3. Kruiden

Eeuwenlang worden planten en kruiden gebruikt om ons te ondersteunen of te genezen. Wij zijn vaak het contact met de natuurlijke en helende werking van voeding, planten en kruiden een beetje kwijtgeraakt. Maar tegenwoordig kun je allerlei soorten kruidenthee kopen die je helpen bij een goede nachtrust. De kruiden kamille, hop en valeriaan werken heel rustgevend, maar ook mengelingen van andere kruiden zijn mogelijk. Veel theemerken hebben wel een thee in het assortiment die je kunt testen voor het slapen gaan.

Probeer eens dit kruidige slaapdrankje

4. Edelstenen

Ook edelstenen hebben een invloed op jouw energie en de energie van de ruimte. Rozenkwarts is een hele zachtroze edelsteen en staat bekend als de steen van zachtheid en liefde. Rozenkwarts heeft een ontspannende werking en zorgt voor een rustige slaap en vermindert angstige dromen. Je kunt de rozenkwarts op je nachtkastje leggen, onder of naast je kussen.

5. Vertrouwen op je vermogen om diep te slapen

Als je al lange tijd onrustig slaapt dan kan je slaapritme flink in de war zijn. Blijf vertrouwen op je lichaam en je vermogen te veranderen. Je lichaam wil ook niets liever dan dat jij goed slaapt, waardoor ook je herstellend vermogen flink toeneemt. Dus werkt een geleide meditatie, kruidenthee of een etherische olie niet direct? Geef het niet te snel op, je lichaam heeft tijd nodig om weer een gezond bioritme te krijgen.

Creatief visualiseren

Creatief visualiseren

Vind rust voor het slapengaan met behulp van creatieve visualisatie. In Creatief visualiseren legt Shakti Gawain uit hoe je mentale beelden en affirmaties kunt gebruiken om positieve veranderingen in je leven in gang te zetten. Met behulp van creatief visualiseren leer je onder andere om je energie in goede banen te leiden en hoe je een diepe ontspanning kunt gaan ervaren. Ideaal om jouw overprikkeling af te leiden en je voor te bereiden op een verfrissende nachtrust.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Deze tips helpen je ook om lekker te slapen:

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reacties
 1. Zonnestraal 9 september 2018 - 09:59
  Reply

  Helaas ook in dit artikel geen aandacht voor een grote slaapverstoorder: Straling! Wifi pulseert 10x oer seconde. Je kunt het vergelijken met naar bed gaan en je laat het licht in de slaapkamer aan. Zet de router 's nachts uit! Ook de straling van mobiele telefoons werken op allerlei biologische processen in lichaam. Vermijd gebruik van je smartphone in de slaapkamer. www.eerlijkoverstraling.nl

  1. Jolanda 5 oktober 2018 - 11:55
   Reply

   Hoi Zonnestraal, dankjewel voor je reactie op mijn artikel. Het aspect slapen en hooggevoeligheid kent nog veel meer oorzaken en tips dan gegeven in dit artikel. Dat is een beetje de beperking van een artikel tov een boek. Fijn dat je je inzet om bewustzijn over straling aandacht te geven. Keep it up! Ik wens je een mooie dag, lieve groet, Jolanda

  2. Rebecky 2 september 2019 - 06:59
   Reply

   Ik heb in mijn slaapkamer keuze uit 20 verschillende wifi netwerken. Ik heb hierdoor het idee dat het uitzetten van mijjneigen router weinig zode aan de dijk zal zetten.. Het is voor mij ook niet mogelijk om ergens anders mijn slaapkamer te maken. Ben ik mooi klaar mee dus?

   1. Jolanda Hoogkamer 2 september 2019 - 13:00
    Reply

    Vervelend Rebecky, maar wel herkenbaar voor de meeste mensen die in een dorp, of stad wonen. We hebben ook nog het 3G en 4g netwerk. Natuurlijk helpt het wel iets als jij je eigen router uitzet, maar ideaal is het niet.

   2. Kelly 5 mei 2021 - 09:42
    Reply

    Misschien een idee te werken met verschillende edelstenen die werken tegen de straling van dergelijke apparaten? Zelf draag ik dagelijks een grote pyriet in mijn zak waardoor ik meer energie heb en niet leeg 'lek' aan 4g en 5g.

 2. Natasja 7 mei 2019 - 11:53
  Reply

  Wat ik zorgelijk vind is dat er wat betreft etherische oliën en kruiden niet verwezen wordt dat mensen zich moeten informeren over (mogelijke) bijwerkingen en conta indicaties alvorens te gaan gebruiken. Als je advies geeft over gebruik van bepaalde producten waarvan er vele zijn met een (mogelijke) bijwerking en/of contra indicatie is dit in mijn ogen risicovol

 3. Adrie 26 november 2019 - 23:19
  Reply

  Dank voor deze info... Geen mens is gelijk, dus.... ook tips kunnen de ene wel helpen, en de ander niet. Tja, uitproberen dus. Via Inspirerend Leven krijg ik meer inzicht over de invloeden van de Kosmos, en dat 'verklaart' soms de hinder die ik voel. Ooit zal ik dit allemaal begrijpen.

  1. Jolanda Hoogkamer 28 november 2019 - 17:12
   Reply

   Goed om te lezen Adrie dat je via Inspirerend Leven meer inzicht ervaart in wat je soms voelt en ervaart. En inderdaad: iedereenis uniek. Het gaat om het ontdekken van je eigen gebruiksaanwijzing. Ik wens je een mooie dag! Jolanda Hoogkamer

 4. Emmy 6 juni 2021 - 22:46
  Reply

  Zelf heb of had ik het idee als ik in slaap wil of wilde vallen ,dat ik er dan bij wilde blijven bij wilde zijn ! Z,n idee had ik er altijd over, omdat het lang duurt voor ik slaap!? En vroeg naar bed gaan is er ook niet bij, het beste kan ik nog wat lezen zodat ik vermoeid word !

 5. Dave 27 augustus 2022 - 12:25
  Reply

  Dank je wel voor jou artikel, ik heb er goed tips uitgepikt om toe te passen. Ontwaken gaat samen met symptomen, één symptoom waar ik soms mee te maken heb is niet in slaap kunnen komen zonder dat ik de oorzaak kan achterhalen. Ik heb eigenlijk weinig stress, zit goed in me vel dus denk ik dat het symptomen ontwaken moet zijn toch? Groetje Dave

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?