Home Bewustzijn De overgang van de herfst naar de winter gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

De overgang van de herfst naar de winter gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Door Redactie
overgang

De transitie van de herfst naar de winter is niet alleen een overgang van de seizoenen. Het is ook een overgang van de elementen die actief zijn in deze periode. De overgang van het metaalelement van de herfst naar het waterelement van de winter brengt heel wat veranderingen met zich mee. Dit is te zien in de natuur, maar dit kan je ook van binnen voelen.

Herfst

In de herfst kleuren de bladeren aan de bomen en beginnen zich langzaam los te maken van de takken. Het weer slaat om, de temperatuur daalt en de dagen worden korter. De herfst is een seizoen van loslaten en terugtrekken. Wat ooit nuttig was en vruchten afwierp, moet nu worden losgelaten en teruggegeven aan de Bron van het leven. De bomen laten hun bladeren los die, zodra ze op de grond belanden, een voedingsbron vormen voor het nieuwe dat gaat komen. Het gaat in de herfst om definitief loslaten: je kan niet meer terug naar hoe het was.

Voel je je onzeker, pieker je veel in de herfst en heb je last van een vermoeiende pijn of zwaar gevoel? Dit zijn invloeden van het metaalelement. Zorg goed voor jezelf door bewuste adem- en bewegingsoefeningen te doen. optimaliseer je darmflora, eet veel groente en eet niet te kruidig eten.

Winter

Na de seizoenen van groei, presteren, vruchten dragen, verwerken en loslaten is de winter geen tijd van groei, het is een tijd van terugblikken, verwerking en bezinking. Het is een tijd van rust. Het lichaam heeft tijd nodig om zich te herstellen, om zich opnieuw op te laden en om nieuwe energie op te doen. Net als de planten die in de winter dood lijken maar het niet zijn, moeten we ons terugtrekken en even stilstaan. De winter is het seizoen om nieuwe energie op te doen voor een nieuwe cyclus van groei, die komen gaat in de lente.

In de winter kunnen gevoelens van depressie, eenzaamheid en kou de overhand nemen. Om te zorgen dat dit je niet uit balans brengt is het belangrijk om tot rust te komen. Doe dit met rustgevende muziek, een mooi boek, een kruik of een zacht dekentje. Schep een atmosfeer die voor jouw fijn is. Vermijd extremen, probeer een vast slaapritme aan te houden, mediteer en vermijd extremen. Ook kan een warme nier- of blaasthee een fijne ondersteuning zijn.

Boekentip: Inspirerend Leven Winterboek

Heb jij last van de ‘winterblues’ en ben je op zoek naar een fijne atmosfeer om tot rust te komen? Het Inspirerend Leven Winterboek geeft jou een warme winter, vol met lekker lange leesverhalen, recepten, inspiratie en DIY’s. Een heerlijk cadeautje voor jezelf, of voor een ander.

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 15,-

Lees ook deze artikelen:

1 reactie

Kim Coenen 10 december 2020 - 16:16

Jullie link naar het winterboek werkt niet 😉

Reply

Laat een bericht achter