Gezondheid

Vind oplossingen voor darmproblemen en optimaliseer je darmgezondheid en darmflora met deze tips

Door Lisa Ensing
Vind oplossingen voor darmproblemen en optimaliseer je darmgezondheid en darmflora met deze tips

Darmgezondheid: je hoort er de afgelopen jaren steeds meer over en steeds meer mensen zijn bezig om de gezondheid van hun darmen te optimaliseren. Je hebt zelf namelijk ontzettend veel invloed op je eigen (darm)gezondheid!

We hebben de afgelopen jaren veel artikelen geplaatst op Inspirerend Leven over je darmen en hun gezondheid. In dit overzicht kun je informatie vinden over allerlei darmklachten, het optimaliseren van jouw darmflora, hoe jouw geestelijke gezondheid beïnvloed wordt door de gezondheid van je darmen én vind je een opsomming van voedingsmiddelen die heel gezond zijn voor je darmen.

Dankzij je darmflora ben je nooit echt alleen.

Darmklachten:

Een spijsvertering die niet goed werkt, kan je behoorlijk uit balans brengen – Huisarts Tamara deWeijer

Raadpleeg bij (grote) klachten een arts. Omdat over darmgezondheid in de medische wereld nog weinig bekend is*; is het verstandig om ook je eigen verantwoordelijkheid te nemen bij darmklachten. Je hebt namelijk meer invloed op je eigen gezondheid dan je misschien denkt. Bij darmfloraspecialisten is ook ontzettend veel kennis over darmgezondheid. In deze artikelen vertellen onze (darmflora)specialisten je wat jij zelf kunt doen bij de volgende darmklachten:

Opgeblazen gevoel:

Een opgeblazen gevoel is ontzettend vervelend. Het kan wijzen op veel verschillende problemen: van intoleranties tot gewoonweg ongezond eten. Misschien vind je jouw oplossing in een van deze artikelen:

Lekkende darm, PDS en/of stille ontstekingen

Een lekkende darm en het Prikkelbare Darm Syndroom wijzen misschien op de aanwezigheid van stille ontstekingen of andere problemen in je darmen waarvan de oorzaak misschien nog onduidelijk is voor je. Lees in deze artikelen meer over deze vervelende problemen en wat je zélf kunt doen om je weer beter te voelen:

Constipatie:

Over constipatie wordt weleens gezegd dat het een gevolg is van psychisch niet los kunnen laten, dingen ‘niet kunnen verteren’ of gevoelens opkroppen. Het kan natuurlijk ook gewoon komen door te weinig drinken, ongezond eten, de overgang of een algemene darmklacht zijn. Hoe dan ook, deze artikelen kunnen helpen met het oplossen van constipatie:

Andere darmklachten:

Alle ziekten ontstaan in de darmen – Hippocratus

Het is misschien verrassend: veel van de problemen die in onderstaande lijst genoemd worden, kunnen door een niet-optimale darmgezondheid komen. Lees hoe je jezelf en je lichaam kunt helpen met de informatie uit deze artikelen:

Optimaliseer je darmflora:

Dankzij je darmflora ben je nooit echt alleen.

Dankzij je darmflora ben je nooit echt alleen. Wist je dat er meer organismen zich in jouw darmen bevinden dan dat er organismen op aarde zijn**? Als je niet goed voor ze zorgt, dan heeft dat gevolgen. Een ongezonde darmflora kan namelijk ontzettend veel invloed hebben op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Nu je dat weet, wil je waarschijnlijk beter voor hun zorgen. Lees hoe je dat kunt doen:

Darmen en geestelijke gezondheid

Je darmen en je geestelijke gezondheid werken meer samen dan je misschien zou verwachten. Lees erover in deze artikelen:

Hooggevoeligheid (HSP) en darmgezondheid:

Humeur en je darmen:

Wist je dat ongeveer 80% van je humeur wordt bepaald in je darmen?

Darmen en immuunsysteem:

Ook je immuunsysteem is afhankelijk van de gezondheid van je darmen. Het zit namelijk grotendeels in je darmen*! Lees hoe je je immuunsysteem kunt ondersteunen dankzij de juiste voeding:

Darmen en afvallen:

Voedingsmiddelen die bijdragen aan een goede darmgezondheid:

Het is ongelooflijk om te merken hoe mensen opknappen als ze anders gaan eten. – Huisarts Tamara de Weijer

Het is een behoorlijke lijst: deze voedingsmiddelen en tips dragen bij aan gezonde darmen. Als je bovenstaande artikelen hebt kunnen lezen; dan weet je hoe belangrijk het is om de juiste voeding te kiezen. Eet smakelijk!

*Bron: o.a. Huisarts Tamara de Weijer ‘Van mijn vijftiende tot mijn dertigste had ik last van obstipatie, buikkrampen, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid. Van de huisarts en internist kreeg ik te horen ‘leer er maar mee leven’. Mijn darmklachten werden al snel minder toen ik anders ging eten; onder andere geen pakjes en zakjes meer, zoveel mogelijk onbewerkte, verse voeding en veel, heel veel groenten. Ik viel bijna twintig kilo af, voelde niet meer de hele tijd mijn buik en werd een stuk energieker. Nu ik weet wat het is om grotendeels klachtenvrij te zijn, gun ik dat iedereen!’ Uit: Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer

**Bron: De mooie voedselmachine van Giulia Enders.

Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer

Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer

In dit boek leert huisarts Tamara de Weijer je hoe je door middel van gezonde voeding eindelijk een rustige buik kunt krijgen. Het is geen dieet, maar een opstap naar een andere voedingswijze of misschien wel een andere leefwijze.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

 

Bij gezondheidsklachten is het verstandig om ook een arts raad te plegen.

Deel dit artikel online
Lisa Ensing
Lisa Ensing

Als freelance redacteur, beeldredacteur en contentspecialist help ik de redactie van Inspirerend Leven met het plaatsen van de mooiste content. Verder ben ik freelance marketeer, levensgenieter en (Vinyasa) yogadocent. Ik hou enorm van de magische wereld van spiritualiteit en ik lees vaak meerdere spirituele boeken tegelijkertijd. Verder hou ik veel van moestuinieren, de natuur, mijn plantjes, lachen, gezond leven, fotograferen, filosoferen en fantaseren.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?