Home Gezondheid Waar komt jouw behoefte aan suiker vandaan? (+ een recept voor gezonde chocolademelk!)

Waar komt jouw behoefte aan suiker vandaan? (+ een recept voor gezonde chocolademelk!)

Door Paulien Franken
behoefte aan suiker

Wat heeft een enorme behoefte aan suiker te maken met de gezondheid van je darmflora? Vind je het lastig om zoetigheid te laten staan? Schreeuwt iets in je lichaam om suiker? Grijp je, ondanks dat je weet dat het niet goed voor je is, weer naar zoetigheid omdat de behoefte te groot werd? Dit ligt vaak niet aan je eigen discipline; er is een groepje in je lichaam dat jouw goede voornemens saboteert. In dit artikel legt Darmflora-deskundige Paulien Franken je uit hoe dat komt.

Je krijgt ook een super-flora hot chocolate recept om toch tegemoet te komen aan jouw zoetbehoefte. Niet alleen heel lekker, maar ook nog eens de BOM voor jouw microbioom en voedzaam.

Waarom het zo moeilijk is om geen suiker te eten

Je bestaat voor 90% uit niet-menselijke cellen: je darmflora of microbioom. Die flora bestaat voor een groot deel uit heel veel verschillende bacteriën. Wanneer je darmflora in balans is, dan bestaat het voor een groot deel uit goede en gezonde bacteriën. Er is ook een klein deel ‘slechte’ bacteriën. Dit maakt meestal niet uit. Het zijn er namelijk zo weinig; daar merk je niets van.

Maar, nu komt het: Wanneer jouw darmflora in disbalans is, dan bestaat jouw flora vooral uit slechte bacteriën. Dit zijn nou net de bacteriën die graag suiker eten. Deze slechte bacteriën schreeuwen om suiker en veroorzaken dus die enorme behoefte aan iets zoets. Jij kan met jouw 10% aan menselijke cellen niet op tegen de overmacht van 90% niet-menselijke (soms ‘slechte’) cellen. Het is gewoon oneerlijk! Dus dat gevoel dat je er echt niets aan kunt doen, dat klopt! Je kunt er nu wel iets aan doen omdat je nu weet waar de oorzaak ligt.

Het is voor jou dus van belang om jouw darmflora in balans te brengen. Dat kan op heel veel manieren. Bijvoorbeeld door de juiste voeding te eten. Voeding die jouw goede bacteriën voedt. Dan worden ze sterker en kunnen ze beter op tegen de slechte bacteriën. Die voeding kan echt heel lekker zijn. Probeer bijvoorbeeld maar eens de warme chocolademelk 2.0.

Recept gezonde warme chocolademelk 2.0

Warme chocolademelk is een echt winters drankje. Lekker zoet en verwarmend. Eigenlijk verplichte kost voor na een sneeuwballengevecht.

De originele chocomel zit echter vol suiker en zuivel. Allebei niet zo goed voor een gezonde darmflora en spijsvertering.

Deze variant is suiker- en zuivelvrij (en dus vegan) en zit vol met gezondheid voor je microbioom.

Je hebt nodig voor een kop:

 • 1 handje vol rauwe (ongezouten en ongebakken) cashewnoten. Die geven de romige smaak en smaken van zichzelf al een beetje zoetig.
 • 1 eetlepel rauwe cacaopoeder
 • 1 theelepel tapiociameel
 • 1/2 theelepel kaneel
 • snufje echt zeezout
 • 1 verse medjoul dadel zonder pit, in kleine stukjes (want anders gaat het vast zitten in je blender!)
 • ½ kopje warm water

Optioneel om extra warmte toe te voegen: snufje gemberpoeder

Bereiding:

Laat de cashewnoten met de ontpitte en in stukjes gesneden dadel bij voorkeur een uurtje weken in wat warm water. Heb je daar geen tijd meer voor, dan doe je dat niet.

Meng alle droge ingrediënten. Belangrijk omdat het tapiocameel anders klontjes kan gaan vormen.

Doe alle ingrediënten (inclusief het weekwater) in de blender en blendt totdat je een romige chocolade-‘melk’ hebt. Neem ruim de tijd totdat er geen brokjes noot meer in zitten. Vul aan met heet water tot de gewenste dikte.

Vind je de chocolademelk nog niet warm genoeg, dan kun je ‘m nog even opwarmen in een steelpan. Of gebruik het soepprogramma van je blender als je dat hebt. Ideaal!

Waarom deze chocolademelk zo gezond is

Behalve door wat we NIET inzit (melk en suiker) is deze variant vooral goed voor je door:

De cashewnoten:
 • Helpt bij verlaging slecht cholesterol en verhoging van goed cholesterol.
 • Bevat veel mineralen, o.a. magnesium. Magnesium speelt onder andere een rol bij ontspanning. Dat is weer een voorwaarde voor een gezonde flora.
 • Bevat veel vitamines uit de B-groep, o.a. belangrijk voor een gezonde darmwand. En daar wordt je flora weer blij van!
De rauwe cacaopoeder:
 • Bevat tryptophaan. Dit is een stemmingsverbeteraar en een goede stemming is ook goed voor je flora!
 • Bevat veel mineralen o.a. magnesium.
De tapiociameel:
 • Dit is meel van de cassavewortel en bevat prebiotische vezels; voedsel voor je flora dus
Echt zeezout:
 • Zout gezond? Ja, echt zeezout wel! Wil je hier meer over weten? Lees dan in dit blog over waarom echt zeezout zo gezond is en ook over wat ECHT zeezout eigenlijk  is.
De dadels (gevalletje apart):
 • Dadels bevatten veel prebiotische vezels. Daarmee zijn ze superfood voor je darmflora. Er is alleen één MAAR. Dadels bevatten ook een enorme hoeveelheid aan suikers. En die voeden juist de slechte bacteriën.
  Dilemma! Hoe hier mee om te gaan? Wanneer je echt enorme suikercravings hebt, en/of je hebt een schimmelbelasting, dan laat je dadels weg uit het recept. Heb je hier geen last van, dan kan je de dadels prima gebruiken.

Geniet ervan!

Boekentip: Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer 

eet beter voor je maag en darmen

Meer tips en info over hoe een gezonde spijsvertering te realiseren? In dit boek leert huisarts Tamara de Weijer je hoe je door middel van gezonde voeding en haar heldere 10-wekenplan eindelijk een rustige buik kunt krijgen.

Bestel nu het boek van huisarts Tamara de Weijer voor € 21,99 met gratis verzending bij Boekenwereld.com!

bestel nu

 

 

Lees meer over de gezondheid van je darmen:

Laat een bericht achter