Gezondheid

Magnesium: waar is het goed voor? Welke klachten kunnen wijzen op een tekort?

Door Marjolein Dubbers
Magnesium: waar is het goed voor? Welke klachten kunnen wijzen op een tekort?

Is het nu wel of niet nodig om voedingssupplementen te gebruiken als je gezond en gevarieerd eet? Onze voeding groeit veelal in aarde waarin steeds minder mineralen te vinden zijn. Zit het niet in de aarde dan komt het ook niet in de plant, niet op ons bord en dus ook niet in ons lichaam. Voor mij valt het mineraal magnesium onder de basissuppletie voor vrouwen. Ik zal je uitleggen waarom.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal, net als bijvoorbeeld ijzer, zink, chroom en calcium en het valt onder de minerale zouten. Het is een mineraal dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken en dat we dus uit onze voeding moeten opnemen. Magnesium is essentieel voor het functioneren van honderden verschillende enzymen in ons lichaam. Het gaat daarbij vooral om enzymen die energie produceren, transporteren, opslaan en gebruiken. Magnesium zorgt er dus onder andere voor dat (voedings)stoffen in je lichaam kunnen worden omgezet in energie.

Magnesium is daarbij ook heel belangrijk voor het goed functioneren én laten ontspannen van je spieren en zenuwen, want het zorgt voor de overdracht van de elektrische signalen (zenuwprikkels) die door de kilometerslange zenuwen in ons lichaam moeten reizen. Magnesium helpt ook mee bij de aanmaak van hormonen en kan daardoor bijdragen aan een betere hormoonbalans.

Magnesiumtekort wordt steeds groter

Normaal gesproken zouden we voldoende magnesium uit gezonde voeding moeten kunnen halen; er is veel plantaardige voeding waar magnesium in zit. Plantaardige voeding heeft echter als “nadeel” dat het groeit in aarde en dat het alleen de mineralen kan opnemen die in de aarde zitten. Zit er onvoldoende magnesium in de grond dan komt het ook niet in ons lichaam terecht. Zo simpel is het. Veel landbouwgrond wordt bemest met kunstmest dat alleen kalium, fosfor en stikstof bevat. Zo te zien doen de planten het daar goed op maar ze missen daardoor allerlei vitamines en mineralen die ze uit de grond hadden moeten halen.

Ook door bewerking van ons voedsel in een fabriek, zoals het toevoegen van aspartaam (E951) of MSG ((mono)natriumglutamaat of E621), wordt magnesium aan voedsel onttrokken. Zelfs het simpel verhitten van voedsel zorgt er al voor dat magnesium verdwijnt uit gezonde producten. Bedenk ook dat het gebruik van gangbare geneesmiddelen zoals plasmiddelen, maagzuurremmers, de pil, antibiotica en insuline ervoor zorgen dat het lichaam magnesium kan vernietigen.

Magnesium heeft calcium nodig en vice versa

Calcium heeft altijd veel aandacht gekregen. Met name van de zuivelindustrie, die ons er steeds op wijst hoe belangrijk het is om zuivel te gebruiken vanwege de grote hoeveelheid calcium. Calcium en magnesium zijn echter twee mineralen die elkaar in ons lichaam nodig hebben in een bepaalde verhouding. Optimaal zou een verhouding van 1:1 zijn, maar 2:1 is ook nog toereikend; dus 2 keer zoveel calcium als magnesium. Helaas bevat onze voeding veel te vaak veel méér calcium dan magnesium tot zelfs wel 10:1. Melk bevat de verhouding 4:1 en is mede daarom helemaal niet zo gezond voor onze botten. Het onttrekt juist magnesium aan onze botten. Het lichaam heeft mede daardoor ook méér magnesium nodig.

Welke klachten kunnen wijzen op een magnesiumtekort?

Veel voorkomende klachten van vrouwen zouden kunnen wijzen op een magnesiumtekort. Laat ik er eens een paar op een rijtje zetten:

 • Magnesium zorgt samen met calcium en vitamine D voor de opbouw van gezonde botten.
 • Magnesium kan helpen om het “slaaphormoon” melatonine te reguleren waardoor het kan bijdragen aan een gezonde slaap
 • Magnesium kan zorgen voor verwijding van bloedvaten, waardoor de bloeddruk op een gezond peil blijft en niet te hoog wordt. Hierdoor kan magnesium meehelpen om hart- en vaatziektes te voorkomen.
 • Magnesium kan spierkrampen, spierpijnen en gespannen spieren helpen te voorkomen. Veel vrouwen klagen over been- en voetkrampen, onrustige benen of plotseling opkomende spierpijnen.
 • Magnesium kan helpen om obstipatie tegen te gaan door mee te werken aan een normale darmspierfunctie. Hierdoor kunnen mogelijk ook allerlei krampen in het maag- en darmstelsel verholpen worden.
 • Magnesium kan helpen bij het tegengaan van verstoringen in het perifere zenuwstelsel waardoor migraine kan worden voorkomen maar ook plotselinge prikkelbaarheid.
 • Magnesium helpt de stresshormonen van de bijnieren te reguleren en kan op deze manier angst- en paniekaanvallen verminderen.
 • Magnesium kan vermoeidheid en lusteloosheid helpen voorkomen, zeker ten tijde van stress of extra inspanning.

Bij een langdurig magnesiumtekort lees ik klachten als hartkloppingen, PMS, fibromyalgie, diabetes 2, astma, spijsverteringsproblemen, chronische vermoeidheid, allergieën, geheugenstoornissen, concentratieproblemen en depressiviteit. Het gaat dus niet alleen om fysieke klachten maar ook om mentale klachten.

Wees je ervan bewust dat het lichaam veel magnesium nodig heeft ten tijde van fysieke of emotionele stress. Bedenk ook dat veel sporten ook een vorm is van stress, hoe lekker het ook kan zijn!

Magnesium in je voeding

Gelukkig is er genoeg voeding waar magnesium in zit. Zoals gezegd is het echter de vraag of dit ook op ons bord terecht komt. Mede hierdoor heeft biologische voeding de voorkeur boven niet-biologische.

Magnesium kun je vinden in allerlei noten (amandelen, paranoten), zaden (pompoen, sesam, zonnebloem, lijnzaad, pijnboom), groene groenten (spinazie, broccoli), bonen, fruit (bananen, ananas), zeegroenten (zeewier, kelp), (Keltisch) zeezout, groene kruiden (basilicum, dille) en in, jawel, cacao! Yes!

Magnesium als supplement

Magnesium hoort voor mij bij mijn basissuppletie. Als ik het een tijdje niet gebruik (soms stop ik bewust om eens te kijken wat er gebeurt) dan krijg ik ’s nachts last van spierkrampen in mijn kuiten en voeten. Dat is voor mij het signaal om er snel weer mee te beginnen.

Neem je het als voedingssupplement, dan is het het beste om het verdeeld over de dag in te nemen. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor vrouwen is 300 mg maar ik volg liever de richtlijnen van Dr. Christiane Northrup, die adviseert om twee keer per dag 200 mg te gebruiken als je volkomen klachtenvrij bent, maar als je een of meer van bovenstaande klachten hebt adviseert zij twee keer 500 mg. Maak een afspraak bij een orthomoleculair arts of therapeut als je overweegt om méér dan de ADH te gebruiken of als je twijfelt of deze suppletie goed voor jou is.

Wat is een goed supplement?

Kies altijd voor een goed (orthomoleculair) merk en weet dat magnesiumcitraat, -bisglycanaat, of -chelaat beter opneembaar is dan het veel voorkomende en goedkopere magnesiumoxide. Magnesiumoxide zit in veel goedkopere supplementen maar wordt nauwelijks opgenomen door je lichaam. Ik heb zelf ook goede ervaring met Schusslerzout 7, los daarvan enkele tabletjes op in heet water en drink dit. Het ontspant dus ik doe dat altijd voordat ik naar bed ga, ik slaap er heerlijk op.

Hou je niet van pillen slikken dan heb ik goed nieuws voor je: je huid kan heel goed magnesium opnemen, dus je kunt ook een magnesiumgel smeren of een lekker (voeten)bad nemen met magnesiumvlokken. Slaap je slecht; neem dan een heerlijk bad met magnesiumvlokken of bitterzout en rol daarna je bed in. Ik wed dat je heel snel in slaap valt!

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Marjolein Dubbers
Marjolein Dubbers

De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.

Reacties
 1. Angela 24 mei 2020 - 06:20
  Reply

  Ik lig regelmatig in bad met magnesiumvlokken, smeer me tussendoor ook in .maar blijf last houden van kuit- en voetkrampen, depressie en spierpijn.

 2. Frieda Thienpont 13 augustus 2020 - 08:22
  Reply

  bij magnesium moet je vit.c nemen zodat de magnesium beter wordt opgenomen in het lichaam. Spijtig dat ze dit niet vermelden in het artikel.

 3. mia maurik 14 februari 2022 - 17:45
  Reply

  maandenlang heb k Magnesium geslikt om de nachtelijke krampen n mn benen en voeten te voorkomen. Na maandenlang geen resultaat en ben ermee gestopt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?