Gezondheid

Bereid je voor op het hooikoortsseizoen: dit zijn de beste natuurlijke tips om de klachten te verminderen

Door Lisa Ensing
Bereid je voor op het hooikoortsseizoen: dit zijn de beste natuurlijke tips om de klachten te verminderen

Ben je ook zo klaar met je hooikoorts? Wil je van de klachten af maar ben je, net als velen, geen fan van de hooikoortsmedicatie? In dit artikel vertel ik je mijn allerbeste, natuurlijke tips om hooikoortsklachten te verminderen en zelfs te stoppen.

Dacht jij afgelopen weken ook dat je hooikoorts over was? En ben je nu ‘verrast’ met een loopneus, onophoudelijk niezen, jeukende ogen en misschien zelfs wel astmatische klachten en uitslag? Gefeliciteerd, je hebt nog steeds hooikoorts… Door het rare weer van de afgelopen weken lieten de pollen op zich wachten maar nu is de natuur toch wakker geschud en maken planten, bloemen en bomen een groeispurt. En zo ontploffen ook de pollen.

Dit vraagt om grof geschut qua anti-hooikoortsmaatregelen. Ik ben zelf geen groot fan van de hooikoortsmedicatie. Het maakt me moe en suf en ik gebruik het daarom het liefst zo weinig mogelijk. Gelukkig geeft de natuur ons veel natuurlijke hulpmiddelen. Dit zijn de tips die mij het beste hebben geholpen afgelopen jaren.

Dit zijn de beste hooikoortstips

1. Vermijd histaminerijke voeding

Histamine wordt door je lichaam aangemaakt, onder andere tijdens allergische reacties (bijvoorbeeld hooikoorts). Het is een belangrijk stofje want het helpt bij het opsporen van virussen en ander gespuis. Een overschot aan histamine zorgt onder andere voor allergische reacties. Histamine doet nog veel meer, in dit artikel legt Marjolein Dubbers uit wat histamine precies is.

Histamine vind je ook terug in voedingsmiddelen en er zijn ook voedingsmiddelen die de aanmaak van histamine stimuleert. Histaminerijke voeding of histaminevrijzettende voeding vermijden is echt een toptip tijdens het hooikoortsseizoen. Want waarom zou je je reacties uitlokken door de stof te eten die je allergische reacties veroorzaken?

Deze voeding kun je beter vermijden tijdens het hooikoortsseizoen:

  • Vis, vooral als die niet heel vers is
  • Schaal- en schelpdieren
  • Alcohol, vooral rode wijn
  • Spinazie, pompoen, aubergine, olijven
  • Gefermenteerde voeding zoals zuurkool of tempeh
  • Oude kaas, Parmezaanse kaas, (blauw)schimmelkazen zoals Roquefort
  • Varkensvlees, lamsvlees, wild
  • Gistextract (of mononatriumglutamaat, E621, MSG)
  • Aardbeien, citrusfruit, gedroogd fruit
  • Eieren (alleen het wit)
  • Chocolade
  • Tomaten
  • Gerookte en gepekelde voeding
  • Kruiden, o.a. kaneel, chili, tijm
  • Koffie

(bron)

Ik merk een enorm verschil wanneer ik deze voeding eet of juist vermijd. Vooral de dikgedrukte voedingsmiddelen hebben mij extreme hooikoortsklachten gegeven.

Lees ook: Zo herken je een teveel aan histamine in je lijf (+ de oorzaken ervan)

2. Gebruik kruiden die hooikoortsklachten laten afnemen

Hoe leuk is het om klachten die je door de natuur hebt gekregen, op te lossen met producten uit de natuur? Ik gebruik zelf meerdere kruiden die hooikoortsklachten verminderen.

Dit zijn mijn favoriete kruiden tegen hooikoorts:

Scutellaria

Wordt ook wel glidkruid of skullcap genoemd. Je kunt scutellaria kopen in capsules of in gedroogde vorm om er thee van te zetten.

Brandnetel:

Soep, thee, pesto, wokken net als spinazie: brandnetel is echt fantastisch én gratis te vinden in de natuur! Let wel op: brandnetel kan ook histamineproductie stimuleren. Gebruik er dus niet te veel van. Meer over brandnetel lees je hier.

Vlier(bloesem)

Zelf heb ik de vlier (nog) niet ingezet om mijn klachten te verminderen maar onze blogger Sandra Voetelink is er lovend over. Tijd om vlierbloesemthee of -limonade te maken!

Citroenmelisse

Een van mijn lievelingskruiden, helpt tegen vele klachten en smaakt heerlijk. Tip: voeg wat blaadjes toe aan je salade! Je kunt er natuurlijk ook thee van zetten. Lees meer over citroenmelisse in dit artikel.

Kurkuma en gember

Wanneer je veel last hebt van hooikoorts, heb je ook veel kleine ontstekingen in je lichaam. Ontstekingen kun je helen dankzij kurkuma en gember. Let wel op: gebruik kurkuma het liefst alleen het poeder of zoek op hoe je de wortel veilig kunt verwerken. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan het gebruik van de verse kurkumawortel.

Valeriaan

Een lichaam dat heftig reageert op pollen is overprikkeld. Het is voor het lichaam heel stressvol om steeds maar te vechten tegen die ‘indringers’ (wat natuurlijk geen echte indringers zijn…). Het kan dan ook zijn dat je geest én je lichaam chronisch overprikkeld zijn tijdens het hooikoortsseizoen. Wees je hiervan bewust en zet rustgevende kruiden als valeriaan in om alles weer te kalmeren.

Hondsdraf schijnt ook te helpen om hooikoorts te helen, onder andere omdat het oud zeer opruimt. Om van hooikoorts af te komen kun je een tinctuur maken en in januari beginnen. Let op: deze tips is alleen geschikt voor mensen met kennis over tincturen en kruiden.

3. Eet de juiste voeding om hooikoorts te voorkomen

Je kunt ook voeding strategisch inzetten om je hooikoortsklachten te verminderen. Op mijn anti-hooikoortsmenu staan deze verschillende voedingsmiddelen die ik dagelijks eet:

  • Waterkers
  • Uien en dan vooral rode ui (tip: laat rode ui een paar uur marineren in (appelcider)azijn voor een heerlijke bite én betere vertering)
  • Kappertjes
  • Bosbessen of blauwe bessen
  • Knoflook
  • Appelciderazijn (eetlepel in lauw water op een lege maag)

Ook deze voedingsmiddelen kunnen helpen tegen hooikoorts.

Sommige mensen zweren bij een lepeltje lokale honing. Een imker heeft ooit vertelt dat dit leuk klinkt maar niet klopt. De antistoffen waar vaak op gewezen worden, zitten volgens die imker namelijk niet in de honing. Toch is het altijd een goed idee om de lokale imker te steunen en die honing te kopen in plaats van de fabriekshoning uit de supermarkt. Lokale honing is namelijk gezond. Honing uit niet-biologische supermarkten is niet gezond en heel slecht voor de natuur. Het wordt niet verantwoordelijk geproduceerd en is zelfs slecht voor de bijen.

Genoeg water drinken wordt ook vaak genoemd als tip tegen hooikoorts. Zo kan je lichaam de afvalstoffen goed afvoeren.

Vermijd deze voeding

Je kunt het beste suiker, zuivel en voedsel waar veel aan gesleuteld is vermijden. Dit is natuurlijk altijd supergoed om te doen maar zeker tijdens het hooikoortsseizoen is dit ontzettend belangrijk. Je lichaam staat namelijk onder constante stress en is in feite ziek. Suiker, zuivel en fabrieksvoedsel levert nog meer stress op voor je lichaam en dat kun je er eigenlijk niet bij hebben. Sinds ik dit jaar gestopt ben met zuivel, heb ik veel minder last van hooikoorts en de eczeemklachten die ik normaal van hooikoorts kreeg zijn verdwenen. Het leek een uitdaging om mijn geliefde kaas te laten staan maar de voordelen wegen op tegen mijn honger naar kaas.

4. Ontspan en rust

Een tip die misschien raar klinkt maar voor mij heel goed heeft geholpen: zorg voor genoeg ontspanning. Hooikoorts zorgt ervoor dat je lichaam constant gestrest is omdat de ‘indringers’ (oftewel de pollen van de prachtige natuur) overal in de lucht rondvliegen en daardoor ook in je lichaam rondzwermen. Je lichaam doet hard haar best om de pollen eruit te werken dankzij tranende ogen, snotneuzen, niezen en uitslag maar het is dweilen met de kraan open.

Deze allergische reacties vreten energie en daardoor komt die enorme vermoeidheid die ook bij hooikoorts hoort. Deze allergische reacties zorgen ook voor stress. Je bent namelijk in feite constant overprikkeld. Deze realisatie heeft ervoor gezorgd dat ik er goed op let dat ik genoeg ontspanning en rust krijg.

Wat brengt ontspanning en wat laad je op? Van alles kan ontspanning brengen. Ga eerst bij jezelf na wat jou ontspant en waar jij van uitrust. Komt bankhangen of scrollen door social media als eerste in je op? Dit maakt je lichaam en brein heel erg gespannen dus Instagram, series of tv-kijken raad ik niet aan.

Dit zorgt voor ontspanning:

  • Je letterlijk minder druk maken om dingen. Zet het nieuws uit, luister niet naar doemgedachten, etc. Los problemen die ook na het hooikoortsseizoen opgelost kunnen worden later op.
  • Doe aan yoga. Vooral restorative en yin yoga zijn zijn gemaakt om je zenuwstelsel te ontspannen. Ook een stevige vinyasa yogales kan ontspannend werken omdat je door de inspanning goed kunt ontspannen maar door de moeheid kan dit juist ook stress opleveren. Sporten is sowieso een goed idee om te ontspannen en je hoofd leeg te maken.
  • Doe een tukje en neem veel mini-pauzes. Je lichaam is hard aan het werk en verdient veel pauzes.
  • Zing of neurie. Je kunt geen angst of stress voelen wanneer je zingt of neuriet. Je lichaam voelt zich veilig en jij wordt er blij van.
  • Wandel. Het liefst op blote voeten. Wandelen is namelijk een natuurlijke stressverlager. Maar wel het liefst in de avond of na een flinke regenbui want anders word je alsnog gestrest door alle pollen.
  • Lees je in over het zenuwstelsel en hoe je het kunt ontspannen. Een ontspannen zenuwstelsel is een ontspannen jij.
  • Geef veel liefde aan je lichaam. Ondanks dat het veel te heftig reageert op onschuldige stofjes verdient het veel waardering.

De nervus vagus, onze innerlijke therapeut

De nervus vagus, onze innerlijke therapeut

Wil jij je overprikkelde lichaam en geest kalmeren? Dan mag je aan de slag gaan met jouw nervus vagus: de ontzettend belangrijke zenuw die ontspanning in je lichaam reguleert. Gelukkig kun je heel veel zelf doen om deze zenuw (en dus jezelf) te laten ontspannen. In De nervus vagus, onze innerlijke therapeut lees je alles hierover.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

 

Deel dit artikel online
Lisa Ensing
Lisa Ensing

Als freelance redacteur, beeldredacteur en contentspecialist help ik de redactie van Inspirerend Leven met het plaatsen van de mooiste content. Verder ben ik freelance marketeer, levensgenieter en (Vinyasa) yogadocent. Ik hou enorm van de magische wereld van spiritualiteit en ik lees vaak meerdere spirituele boeken tegelijkertijd. Verder hou ik veel van moestuinieren, de natuur, mijn plantjes, lachen, gezond leven, fotograferen, filosoferen en fantaseren.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?