Liefde & Relaties

Hoe jouw relaties een spiegel zijn van je ziel

Door Michèle Lippus
Hoe jouw relaties een spiegel zijn van je ziel

Begin jaren 90 kocht ik een set tarotkaarten van Aleister Crowley met de titel “Relaties als spiegel van de ziel”. Ik hunkerende naar antwoorden bij een turbulente relatie, vol éénrichtingsverkeer. Keer op keer waren de trekkingen heldere spiegels. Echter wilde ik de realiteit niet zien, niet horen en vooral, niet geloven.

One reason people resist change is because they focus on what they have to give up instead of what they have to gain. – Rick Godwin

Ook zonder een spel tarotkaarten kan je heel wat halen uit je relatie. Je hoeft gewoon maar te kijken naar wat jouw partner bij je triggert, meer is er niet nodig. Als je met de nodige afstand van je ego en emoties hier naar kan kijken, is het bijzonder verhelderend om te zien wat er gespiegeld wordt.

Smachtende liefde

Het idee van een soulmate of twinflame is iets waar heel wat mensen naar verlangen. Op een dag ontmoet je iemand die een gevoel in je losmaakt dat je nog nooit eerder hebt ervaren. Het gevoel overstijgt alles en is amper met woorden te omschrijven, alsof je letterlijk het vuur van jullie binding voelt. Als je interesse hebt in spiritualiteit, is de kans groot dat je op zoek gaat naar bevestiging of deze persoon jouw zielsverwant zou kunnen zijn.

Heel wat mensen raken verstrengeld in een vurige relatie, waar je als het ware een verslaving ontwikkelt aan super intense gevoelens en veel drama. In deze hevigheid en smachtende liefde, ligt er echter een mooi groeipotentieel.

Indien we overtuigd zijn dat er maar één iemand is die ons intens gelukkig kan maken, zeg ik je: juist! Die ene persoon, dat ben jij en niemand anders. De romantisering van liefdesrelaties met een twin, maakt dat heel wat mensen zich blind staren op het idee dat je zonder die ene persoon, nooit heel zal zijn. Deze overtuiging leidt op termijn tot ontgoocheling en verdriet.

Het spiegeleffect van complexe liefdes

Wat zoeken we eigenlijk in een relatie en welke verwachtingen worden er gekoesterd? Voor iedereen zal dit verschillend zijn. Maar wat als je diepe gevoelens hebt voor iemand die misschien niet dezelfde intensiteit van liefde voor jou ervaart? Laten we even stilstaan bij frequent voorkomende reacties met betrekking tot complexe liefdes en wat het mogelijke groeipotentieel is.

Gebroken hart omdat de ander afstand van je neemt

Niets is zo hartverscheurend wanneer je een sterke binding hebt met iemand en deze plots afstand van je neemt. Het is soms moeilijk te vatten wat de ander ertoe gebracht heeft om zich van jou te verwijderen.

We hebben allemaal de vrije wil om ons leven te leiden zoals we dit wensen. Toch dienen we voorzichtig om te springen met het speculeren waarom de ander afstand neemt. Misschien liggen we zelf aan de oorsprong van deze afstand, misschien helemaal niet.

Wanneer een situatie onwennig, spannend of verstikkend aanvoelt, is het normaal dat men daar liever afstand van neemt. Gun de ander de ruimte om zelf te bepalen hoe dicht deze in jouw nabijheid wil zijn. Kiest hij/zij alsnog om afstand van je te nemen, aanvaard dan deze keuze.

Zelfreflectie-oefening: hoe ver ben jij verwijderd van jouw zelfliefde? In welke situatie neem je ook makkelijk afstand? Herken je hierin een bepaald patroon?

De ander ontkent zijn/haar liefde voor jou

You cannot convince people to love you. This is an absolute rule. No one will ever give you love because you want him or her to give it. Real love moves freely in both directions. Don’t waste your time on anything else. – Cheryl Strayed

Losstaand van de aard van jullie spirituele binding, is het onbegonnen werk om de ander ervan te overtuigen dat deze je graag ziet. Vooral als je vermoedt dat de andere persoon je heel graag ziet, maar dit moeilijk kan uiten of herkennen, is de verleiding groot om in de rol te stappen van de reddende engel.

Laten we respectvol omgaan met de gevoelens die anderen wel of niet hebben. Het is niet zo dat omdat jij overtuigd bent dat de ander in ontkenning gaat, dat dit zo is.

Zelfreflectie-oefening: sta even stil bij welke trilling je teweegbrengt wanneer je zo extreem je focus op iemand zet? Is dit vanuit wanhoop, vanuit het gevoel van verscheuring en niet één te zijn? Kijk nu naar wat je kan doen om het gevoel van een-zijn, los van iemand anders, te ervaren.

Hij/zij zit vast in een andere relatie

Het is niet altijd fijn als je de ander bent in een relatie, vooral als het om toekomstplannen gaat. Vaak komt dan het excuus naar boven dat hij of zij vast zit in een andere relatie.

Never make someone a priority when all you are to them is an option – Maya Angelou

Iedereen heeft de mogelijkheid om een niet-vervullende relatie te beëindigen. De omstandigheden zijn misschien niet altijd ideaal, maar dan nog. Als je echt voor iemand kiest, dan houdt niets of niemand je tegen. Op enkele culturele uitzonderingen na, is het taboe rond echtscheiding in onze maatschappij reeds lang voorbij. Het grote aantal nieuwe samengestelde gezinnen zijn hier het bewijs van.

Zelfreflectie-oefening: ook al beweert de ander dat hij of zij je zielsgraag ziet, maar toch niet de ene stap kan zetten, stel jezelf dan de volgende vraag: wat laat deze situatie me over mezelf zien? In welke situatie of overtuiging zit jij misschien zelf vast? Ben je altijd even eerlijk naar jezelf of anderen?

En wat nu?

Van iemand anders houden, dat is makkelijk. Van jezelf houden, dat is het moeilijke werk… althans, dat is het in het begin. Zoals altijd, is het een kwestie van kleine stapjes zetten.

Wat zou jouw toekomstige zelf je vertellen als je hem/haar vandaag zou ontmoeten? Welk warm advies zou deze jou dan nu geven?

Het sterkt me dat grote namen zoals Louise Hay, Oprah Winfrey, Maya Angelou en Mahatma Gandhi reeds baanbrekend werk hebben verricht en vanuit hun verworven wijsheid ons hierbij helpen groeien. Wanneer je jezelf leert te aanvaarden, lief leert te zijn voor jezelf en je eigenheid leert te koesteren, dan ontdek je meer rust in je hoofd en je hart. Deze versie van jezelf is een prachtig geschenk voor jouw geliefden en boven al voor jezelf.

Boekentip: Self Love Talk voor een liefdevolle levensstijl

Investeer in liefde voor jezelf met Self Love Talk van Merel Teunis. Wil je gelukkiger en krachtiger in het leven staan? Met self love kan dat. Self Love Talk zal je inspireren om elke dag liefdevol voor jezelf te kiezen.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending of bestel het e-book.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Michèle Lippus
Michèle Lippus

Self-care expert, stress & burn-out coach en loopbaanbegeleider ✨ Jong van hart ✨ Ik ben dol op koffie ☕ en mijn 2 petekinderen (mijn oogappels). Host van de podcast "Rumbo norte". Te beluisteren via iTunes, Spotify en Google Podcasts. Favoriete affirmatie: I owe myself the love that I so freely give to other people.

Reacties
  1. Ellen 10 september 2019 - 08:20
    Reply

    Goede morgen. Is het mogelijk om mij de concrete gegevens te bezorgen van de tarot aub? Ik vind veel online maar had toch graag het correcte gekozen. Is er ook sprake van een boek ter verduidelijking van de kaarten? Alvast bedankt! Groetjes, Ellen.

  2. Michèle Lippus 11 september 2019 - 17:05
    Reply

    Hallo Ellen, De kaarten zelf heten "Aleister Crowley Thoth Tarot.. Er is inderdaad een boek bij voor de interpretatie van de kaarten. Handleiding bij de Tarot van Aleister Crowley - De Tarot - Spiegel van onze relaties van Gerd Ziegler, Ik heb de tweede druk uit 1990. Als je interesse hebt, kan je zowel het boek en de kaarten gratis van me krijgen. Enkel verzendkosten te betalen. Indien interesse mag je me een mail sturen naar info@thrive-coaching.be.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?