Liefde & Relaties

Angst verruilen voor liefde

Door redacteur
Angst verruilen voor liefde

Februari staat helemaal in het teken van rood, hartjessnoep, ouderwetse wenskaarten waar de glitters vanaf vallen en heel veel chocolade. Kortom, liefde is één en al feest. En dat mag gevierd worden. Liefhebben kan je leren, en de angst die de liefde in de weg kan zitten kan je afleren. Maar hoe herken je deze, en hoe leer je het af?

We mogen speciaal voor Valentijnsdag een fragment delen uit Meesterschap in liefde van Don Miguel Ruiz:

Ontsporen van de angst

Angst komt voor in verschillende vormen: angst om alleen te zijn, angst om afgewezen te worden, angst om nooit genoeg te zijn voor je partner. Er zijn verschillende manieren om te zien dat je je bevindt op het spoor van de angst. Als je telkens allerlei verplichtingen hebt in je relatie, dan is er sprake van angst. Je krijgt telkens het idee dat je dingen moet. Pijnvolle situaties in de liefde komen vaak voort uit verwachtingen die niet zijn nagekomen. Echte liefde kent geen verwachtingen. Ook zit angst vol (zelf)medelijden. Je hebt pas medelijden voor jezelf als je geen respect hebt voor jezelf. Het is dus belangrijk om je zelf te respecteren, zo haal je ook de angst uit je (toekomstige) relatie. Zo kunnen andere mensen ook je angst niet tegen je gebruiken. Angst wordt gebruikt om mensen te temmen.

Naar het spoor van liefde

Liefde kent geen verplichtingen, voorwaardelijkheid, verwachtingen en is gebaseerd op respect. Niet alleen op respect voor de ander, maar vooral op respect voor jezelf. Als je je eigen mogelijkheden onder ogen ziet en jezelf 100% liefhebt en geen liefde en bevestiging in iemand anders zoekt, beschik je over zelfliefde. In de liefde heb je de ruimte om jezelf te zijn en om je dromen na te jagen. In een relatie hebben twee verschillende mensen twee verschillende dromen, en zolang jullie elkaars dromen respecteren, is er sprake van een gezonde relatie die op het spoor rijdt van de liefde.

De twee helften van een relatie

Natuurlijk bestaat een relatie uit twee helften: je partner (of vriend(in), gezinslid, collega), en jij. Je bent altijd alleen maar verantwoordelijk voor je eigen helft. Wanneer je dat accepteert, zul je minder angst hebben voor wat je partner voelt of denkt. Je kunt alleen met jezelf aan de slag. Je moet de ander vrijlaten om aan zijn/haar helft te werken. Zolang je constant de helft van de ander probeert te controleren, krijgt deze geen ruimte. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen daden. Als je merkt dat iemand niet bij je past, dan kun je deze persoon niet veranderen. Neem de angst weg door de verantwoordelijk bij jezelf te leggen voor je geluk, niet bij een ander.

Als je van je partner kunt houden zoals die is, als je je hart helemaal voor de ander kunt openstellen, kun je door je liefde de hemel bereiken.

Een gezonde relatie ontstaat niet door de relatie op zichzelf te helen, maar om jouw eigen helft te helen. als je gelukkig bent met jezelf, en je zelfliefde sterk genoeg is, zal dit worden doorgetrokken naar de relatie. In de relatie zul je je zekerder voelen van jezelf, en angst zal niet langer het voortouw nemen. Je kunt alleen je eigen helft van een relatie verbeteren, dus het is belangrijk dat je beiden met jezelf aan de slag gaat. Liefde begint bij jezelf.

Word meester(es) in de liefde

Word meester(es) in de liefde

We zoeken allemaal naar geluk en naar liefde. We zoeken in plekken waar al jaren geen liefde meer heeft gewoond, in de hoop dat we het kunnen laten intrekken. Maar niks gaat vanzelf. Mooie spreuken natuurlijk, maar waar komen deze vandaan? In Meesterschap in liefde kun je leren meester(es) te worden van de liefde. Gebaseerd op wijsheid van de Tolteken uit het zuiden van Mexico. De Tolteken waren spirituele leermeesters/-meesteressen, net zoals wij! We hebben de macht om ons eigen leven te creëren en regeren. Dit besef brengt je al een hoop geluk, omdat je liefde in jezelf gaat zoeken in plaats van buiten je.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Als je ervan bewust bent dat niemand anders je gelukkig kan maken, maar dat geluk iets is dat uit jezelf, uit jouw eigen liefde voortkomt, zul je het grootste meesterschap van de Tolteken verwerven – het meesterschap in liefde

Lees ook deze artikelen over liefde:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?