Narcisme

Waarom je als empathisch en hooggevoelig mens vaak een narcistische partner aantrekt

Door Grietje Voeten
Waarom je als empathisch en hooggevoelig mens vaak een narcistische partner aantrekt

Wanneer je empathisch en (hoog)gevoelig bent, is de kans heel groot dat je een narcistische partner aantrekt. Holistisch coach Grietje Voeten weet precies waarom. Ze laat in dit artikel zien welke lessen op zielsniveau jullie van elkaar kunnen leren. “De narcist is er om jou te laten zien waar je jezelf in de steek laat en hoe je er wél voor jezelf kunt zijn.”

Het leven na een narcistische relatie dwingt je tot diepe zelfzorg en diepe zelfliefde.

Overal waar hij staat kun je ook zij lezen.

Een belangrijke boodschap op zielsniveau

Wat is er de laatste jaren toch veel te doen rondom de relatie tussen narcisten en empaten. Ook zelf heb ik de nodige ervaring met zo’n verhouding. Maar door de uitnodiging van mijn ziel aan te nemen, ben ik van een gebroken ziel-gevoel naar een diepe vervulling van mijn hart gegaan!

Ik sta in dit artikel graag stil bij de boodschap vanuit het perspectief van de ziel voor empathische mensen en mensen met narcistische trekjes. Zo kom je niet alleen beter tot je recht, maar kun je ook vanuit compassie en zelfs dankbaarheid naar de ander leren kijken. Dan kan iedereen in vrijheid zichzelf zijn en kun jij genieten van de vrije ziel die je bent.

De kenmerken: een empaat in evenwicht

Wanneer je als empathisch mens in balans bent, ben je erg invoelend en leef je makkelijk met een ander mee. Je herkent vaak een enorm dashboard aan verschillende emoties. Omdat de menselijke wereld vaak wat grof aanvoelt, hebben de meeste empaten een voorkeur voor subtielere sferen. Ze voelen zich bijvoorbeeld aangetrokken tot de natuur, dieren, kinderen en creatieve uitingen. Onschuld, harmonie en zuiverheid, daar houden ze van.

Velen raken uit balans

Zoals jou misschien al opviel: bovenstaande omschrijving is van een empaat in evenwicht. Maar helaas zie ik momenteel veel empathische mensen die zich uit balans voelen. Dat is vrij logisch, omdat onze maatschappij (nog) niet is ingericht op empaten. Ze worden vaak als ‘overgevoelig’ gezien.

Er is een duidelijk verschil in de hoeveelheid gevoelsinformatie die een empaat te verwerken krijgt en iemand die minder gevoelig is ingesteld. Daardoor kun je als empaat veel sneller reageren wanneer iets uit balans voelt. Anderen ervaren dit dikwijls als aanstellerij of een overdreven reactie. Je hebt nu eenmaal een talent voor het aanvoelen van sferen en een andere, verfijnde definitie van wat harmonie precies inhoudt.

Jezelf verliezen in relaties

Wanneer je als empaat uit balans bent, smelt je vaak samen met jouw omgeving en raak je jezelf kwijt in relaties. Vandaar ook de vermoeidheid die je in sociale contacten ervaart. Je bent zo gewend om van jezelf weg te bewegen in de nabijheid van anderen, dat jij je eigen energie lijkt te verliezen.

Empaten hebben er vaak alles voor over om maar dienstbaar te zijn, voelen zich snel overprikkeld en houden enorm van harmonie. Ze zijn gericht op het vervullen van andermans behoeften en wensen en blijven vervolgens leeg achter.

De empaat uit balans is geneigd om zich af te vragen: ‘Wat doe ik hier eigenlijk? Wil ik hier wel zijn?’ In veel gevallen is dit geen vraag, maar een overtuiging: ik wil hier eigenlijk helemaal niet zijn… Misschien herken je deze gedachte wel bij jezelf.

De aantrekkingskracht van een narcist

Het kan zijn dat je op zo’n breekpunt iemand met narcistische trekken aantrekt. Iemand die ervan houdt om jouw werkelijkheid mooier te maken, die graag de leiding over de relatie neemt, die de lasten van de wereld van je afneemt en je de touwtjes uit handen neemt. Dit kan in het begin uiteraard zeer prettig voelen! Hij lijkt je écht te zien en maakt het leven leuker. Je wordt op handen gedragen.

Maar later in de relatie kan dit een enorme valkuil worden. Je kunt de relatie met jouw binnenwereld helemaal kwijtraken, omdat je die ongemerkt uit handen hebt gegeven. En ineens weet je niet meer hoe je bij jezelf uit moet komen. Je hebt zo’n vertrouwen in de goedheid van de mens, dat je verwacht dat je partner het beste met jou voorheeft.

Wat empaten en narcisten met elkaar gemeen hebben

De thema’s die de empaat en de narcist met elkaar delen: grenzeloosheid, een basis van onveiligheid en manipulatie van het gevoel. Mensen met narcistische trekken hebben de neiging om zichzelf belangrijker te maken dan anderen en ervaren een gebrek aan verbinding met hun eigen gevoel. Daarom is het nodig om via andermans gevoelens te ontdekken hoe gevoel werkt. Ze hebben de neiging om anderen te bespelen en de leiding over hun omgeving te nemen. Ze hebben een machtsdynamiek nodig om zich veilig te voelen en vluchten weg van hun kern.

Vluchten voor jezelf

Ook als empathisch mens heb je de neiging om buiten jezelf te leven. Je hebt het zo nodig om harmonie te voelen, dat je anderen maar blijft ‘fixen’ en bewerken om een fijne sfeer te creëren. Zowel narcisten als empaten duiken om hun eigen reden volledig in de gevoelswereld van anderen en vluchten voor zichzelf.

Zo blijf jij je vanbinnen leeg voelen – totdat je van elkaars uitnodiging leert. Dan kun je ontdekken dat de ander er alleen maar is om jou te laten zien waar je jezelf in de steek laat én hoe je er wel voor jezelf kunt zijn.

De levensles voor een empaat

De narcist helpt jou om je bewust te worden van je grenzen. Je móet ze wel voelen, anders wordt je persoonlijke ruimte volledig ingenomen. Doordat je nu gedwongen wordt om je grenzen te ervaren, kun je eindelijk leren dat ze van levensbelang voor jou zijn. Het gaat om je energetische grenzen, maar ook om je emotionele, spirituele, mentale en praktische grenzen.

Zo ga je langzaamaan ook voelen hoe fijn jouw eigen energie is. Want als jij je grenzen respecteert, blijft je aandacht eindelijk eens bij jouw eigen kern hangen. Je loopt niet meer leeg. Je kunt nu voelen hoe heerlijk het is om aandacht van jezelf te ontvangen en je eigen gezelschap te zijn. Het is even wennen om niet in verbinding met een ander te moeten voelen, maar je leert nu je eigen energie verkennen en respecteren.

Je bent hier op aarde om een individuele ervaring als ziel op te doen. En iemand met een groot hart zoals jij, zal nooit iets doen wat het grotere geheel schaadt. Dus kies eens wat vaker voor jezelf en voor dat wat jou blij maakt.

Zelfliefde: je hart komt tot bloei

Als jij je ‘gefinetunede’ manier van zijn inzet om jezelf te verwennen, dan komt jouw hart tot bloei en geniet jouw ziel van je zelfexpressie. Jij bent je eigen navigatiesysteem. Door de relatie met een narcist weet je hoe belangrijk het is om je eigen keuzes te maken en om jezelf belangrijk te maken in jouw leven!

Het leven na een narcistische relatie dwingt je tot diepe zelfzorg en diepe zelfliefde. Het nodigt je uit om jouw harmonie in deze wereld te belichamen. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat je eindelijk beseft hoe fijn het is om je prachtige zelf teruggevonden te hebben.

De levensles voor een narcist

Narcistische mensen zijn gewend om zichzelf belangrijker te maken dan anderen en om alles en iedereen onder controle te houden. Vaak dragen ze een kind-trauma met zich mee, dat een diepe disconnectie met hun gevoel heeft veroorzaakt.

Omdat narcisten vaak een enorm gebrekkig scala aan gevoel kunnen ervaren, leren ze van een empaat hoe een rijk gevoelsleven kan zijn. En hoe fijn het leven is als jij je kunt verbinden met het grotere geheel. In een relatie met een empathisch iemand leren ze specifieke gevoelens te herkennen. Weliswaar gebruiken ze die in het begin vaak om de ander te beïnvloeden en onder controle te houden. Maar de les van de ziel is om op deze manier veilig gevoelens te leren verkennen.

In het verleden bleek het heel onveilig voor de narcist om emoties in zichzelf toe te staan. Nu verkent hij ze via de ander, die toevallig een expert in gevoel is! Ook leert hij van een empaat om de verbinding met het grotere geheel te eren: door de natuur in te gaan, te mediteren of bijvoorbeeld samen met anderen te zijn, op een vrijblijvende manier.

Compassie voor jezelf (en de ander)

Vanuit zielsperspectief zijn we allemaal evenveel waard en zijn we allemaal op een individuele reis om onszelf tot uitdrukking te brengen. Jij bent de creator van jouw leven en je hoeft dus niet te blijven hangen in een dader-slachtoffer verhouding – wat wel heel verleidelijk kan zijn…

Je verwijt een kind in groep 3 niet dat hij geen hele zinnen schrijft. Waarom zou je een narcist verwijten dat hij geen begrip of respect voor jouw gevoel heeft? Jíj bent degene die volledige verantwoordelijkheid voor je gevoel mag nemen! Door je eigen grenzen en gevoel te respecteren, maak je een ander duidelijk hoe er met jou omgegaan dient te worden. Dit kun je op een heel vanzelfsprekende, niet-beladen manier doen. Kun je compassie voor jezelf én de ander hebben en tegelijk heel erg goed voor jezelf zorgen? Als je van harmonie houdt, mag je ook volgens je eigen normen en waarden leven.

Pak je dit grote cadeau aan?

Iedere ziel is op aarde om zichzelf én anderen te helpen om te groeien. Omdat we hier nu eenmaal groeien door ervaringen van contrast, zijn we snel geneigd om een ander de schuld te geven wanneer we een pijnlijke ervaring hebben. Maar wat nou als de narcist jou komt verheffen om tot de meest grootse versie van jezelf te groeien?
Ben je bereid om op zielsniveau het cadeau te ontvangen dat iemand je aanbiedt? En om op persoonlijk niveau heel harmonieus met jezelf en je grenzen om te gaan? Zelfs als dat betekent dat je uit verbinding met een ander moet gaan. Het is nooit de bedoeling geweest om met iedereen in verbinding te blijven. Jij mag kiezen welke ervaring je hier wilt opdoen en met wie jij je tijd doorbrengt.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Bewustwording van je probleem is de eerste stap, helen de tweede. In Detox je Liefdesleven geeft Mjon van Oers je de sleutels in handen om op vijf niveaus, mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch, te herstellen van de wonden die een narcistische relatie brengt. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn en respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Grietje Voeten
Grietje Voeten

Voor alle bewuste powervrouwen die graag een diepere verbinding met hun ziel en hun potentie willen normaliseren! Ben je toe aan meer vrijheid, gemak en plezier in je leven? Zet jouw ziel dan in als coach om jouw persoonlijke formule voor zielsgeluk te ontdekken! Kijk op www.grietjevoeten.nl voor alle inspiratie & ondersteuning hierbij! Liefs, Grietje Jouw quantum soulcoach

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?