Liefde & Relaties

Zielsverlies: zo kun je jezelf helen na een ongezonde relatie

Door Mjon van Oers
Zielsverlies: zo kun je jezelf helen na een ongezonde relatie

Als je een ongezonde relatie achter de rug hebt, is dit artikel een must read. Narcisme-expert Mjon van Oers laat zien hoe jij je levenskracht terugvindt. “Het is niet voldoende om alleen maar op fysiek of emotioneel niveau te herstellen, omdat een toxische relatie een vorm van ‘zielsvervuiling’ is.” Lees hoe jij jezelf werkelijk heelt!

Wanneer je diep getraumatiseerd of geschokt bent, kan je hele zelf gefragmenteerd raken. Sjamanen noemen dit fenomeen ‘zielsverlies’.

De gevolgen van een ongezonde relatie…

Wanneer je door het dal van een verbroken toxische relatie gaat, is je eigen identiteit vaak geblokkeerd en je innerlijke vreugde verminderd. Stress, trauma, een gebroken hart, misbruik, verlating, hechtingsproblemen en ongezonde gedragspatronen zorgen ervoor dat je niet optimaal functioneert. Dit soort destabiliserende factoren kunnen zelfs een blijvende invloed op je relaties hebben en op de manier waarop jij de wereld ervaart. Het is dan ook noodzakelijk om het herstel van een toxische relatie op élk niveau aan te pakken en zo de balans te hervinden.

Je bent een multidimensionaal wezen

Als je in de spiegel kijkt, zie je alleen een fysiek lichaam. Maar als mens ben je veel meer dan dat. Je bent ook een mentaal, emotioneel, spiritueel en energetisch wezen. Elk onderdeel van jouw totale wezen heeft zijn eigen specifieke doelen. Om harmonie, balans en welzijn in elk aspect van het leven te ervaren, is het belangrijk dat alle lagen samen als één geheel functioneren.

Al je mentale, fysieke, spirituele, energetische en emotionele kenmerken worden tijdens je leven opgeslagen. Het zijn ervaringen en uitingen van het menselijk bewustzijn, die jou vormen. Je creëert meestal vanuit een van deze delen je identiteit. Het zelfgevoel dat je hebt gecreëerd, bepaalt je manier van ervaren en omgaan met de wereld – en heeft dus grote invloed op je relaties.

Balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Je fysieke lichaam vormt een innerlijk kompas, dat samenwerkt met de mentale, emotionele, spirituele en energetische delen. Elk deel bezit een grote rijkdom aan wijsheid en informatie die je in balans houdt. En alle delen samen wijzen jou de weg naar optimaal functioneren.

Twee van de delen zijn mannelijk: het fysieke en het mentale deel. Twee zijn vrouwelijk: het emotionele en het spirituele deel. In de westerse samenleving zijn we vaak gefocust op de fysieke en mentale kant: het doen en het volbrengen. De mannelijke energie, oftewel yang energie. Dit leidt tot een lineaire manier van denken, waarbij alles wat niet concreet of meetbaar is, wordt genegeerd. Maar als mens ben je pas in balans als óók de vrouwelijke energie, de yin energie, vrijuit kan stromen. De kunst is om ervoor te zorgen dat geen van de delen de overhand krijgt. Want je bent het gelukkigst als elk aspect een evenredig deel van jezelf uitmaakt.

Als je alles vanuit je mentale brein bekijkt en vanuit die basis wilt herstellen en je liefdesleven wilt veranderen, werkt dat niet. Gebruik de intelligentie van je totale multidimensionale zelf om veranderingen in gang te zetten. Je hebt dan veel meer kracht om de wijzigingen aan te brengen die je wilt.

Je ‘eigen-wijsheid’ horen

Door op elk niveau een diepere relatie met jezelf aan te gaan, kun jij je ‘eigen-wijsheid’ weer horen. En het verleden helen en vaardigheden ontwikkelen om de uitdagingen in je liefdesleven aan te gaan. Een samenwerkingsproces tussen al je verschillende multidimensionale delen werkt het best om je levenskracht terug te vinden en je leven authentieker te maken.

Het komt erop neer dat het onvoldoende is om alleen maar op fysiek of emotioneel niveau te herstellen, omdat een toxische relatie echt een vorm van zielsvervuiling is. Wanneer je diep getraumatiseerd of geschokt bent, bijvoorbeeld door narcistisch misbruik, kan je hele zelf gefragmenteerd raken. Sjamanen noemen dit fenomeen ‘zielsverlies’.

Om op alle niveaus effectief te herstellen, is het dus nuttig dat jij ook je spirituele componenten omarmt. Of op zijn minst in staat bent om een holistische houding en benadering te behouden. Zo kun je de diepe zielsverbinding met jezelf terugwinnen.

Lees ook: Spiritualiteit: een hulpmiddel om te helen van narcistisch misbruik

Helen: aandacht voor álle delen van jezelf

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je na een giftige relatie weer beter te voelen: de balans in je multidimensionale aspecten terugbrengen. Sommige delen van je multidimensionale zelf hebben speciale aandacht nodig, omdat je daar te lijden hebt gehad onder teleurstellingen en gewond bent geraakt. Door alle aspecten in jezelf in balans te brengen, te ontwikkelen en te integreren kun je helen en meer vervulling in je (liefdes)leven vinden.

Alle vijf aspecten van jezelf zijn even belangrijk. Wil jij je weer heel voelen, dan is het nodig om je aandacht te richten op het begrijpen, ontwikkelen, helen en integreren van elk multidimensionaal aspect. Je doet dit door elke dag bewust even de tijd te nemen voor al deze delen van jezelf. Door extra liefde aan een van deze aspecten te geven, kun je jezelf in de praktijk echt eren. Omdat je op die manier aan je spirituele, fysieke, mentale, energetische en emotionele behoeften voldoet.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Wil je weten hoe je dit stap voor stap in je leven integreert? In Detox je Liefdesleven geeft Mjon van Oers je de sleutels in handen om op vijf niveaus, mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch, te herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn en respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mjon over het helen na een ongezonde relatie:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?