Narcisme

Spiritualiteit: een hulpmiddel om te helen van narcistisch misbruik

Door Mjon van Oers
Spiritualiteit: een hulpmiddel om te helen van narcistisch misbruik

Wanneer je slachtoffer bent geworden van narcistisch misbruik en beseft dat alles wat je van een relatie verlangde een teleurstelling is gebleken, kan het een hele uitdaging zijn om niet te blijven hangen in een toestand van verdriet of frustratie. Spiritualiteit kan je helpen hier weer bovenop te komen. Het nieuwste boek van Mjon van Oers ‘Narcistisch misbruik in de liefde‘ is recent verschenen en wij mogen een fragment uit het boek delen.

Heb jij te maken met narcistisch misbruik?

Meestal wordt narcisme beschreven aan de hand van een aantal gedragingen waarvan de meeste betrekking hebben op de narcist zelf. Je kunt echter beter bepalen of er sprake is van narcistisch misbruik door te kijken naar de manier waarop het gedrag van de narcist inwerkt op de ander in een relatie. Vraag jezelf af of je partner je herhaaldelijk pijn heeft gedaan en of hij dat heeft gedaan om te voldoen aan zijn eigen (emotionele) behoeften. Een consistent patroon van dit kwetsende gedrag duidt vaak op narcistisch misbruik.

Hoe spiritualiteit je kan helpen om te helen van narcistisch misbruik

Het verdriet of de frustratie die je als gevolg van narcistisch misbruik voelt, kan zich makkelijk meester van je maken. Hierdoor zul je steeds onrustiger worden. Het is dan ook een recept om ongelukkig te zijn en te blijven. Het is alsof je de hele wereld door een donkere bril ziet. Alles lijkt grijs en grauw en je hebt geen scherpe visie. Spiritualiteit kan jou op een aantal manieren helpen om je visie bij te stellen en sneller te herstellen.

1. Van onrust naar rust

Besef dat niet de externe omstandigheden bepalen of je gelukkig of ongelukkig in het leven staat, maar de manier waarop je hier mee omgaat. Narcistisch misbruik kan diepe verwondingen achterlaten op geestelijk niveau. Spiritualiteit kan hierbij verlichting geven. Dit kan door het uitoefenen van yoga of meditatie, maar ook op vele andere en eenvoudige manieren. Het kan zo zijn dat vormen als yoga en meditatie niet direct geschikt zijn voor jou als je probeert de gevolgen van narcistisch misbruik te verwerken. Dit is niet erg. Geef het even rust. Wanneer je je weer gezonder en normaler voelt, kun je vanzelf (weer) beginnen met bijvoorbeeld mediteren.

2. Je groeiproces versnellen

Een van de lastigste dingen in het leven is ontdekken wie je zelf daadwerkelijk bent. Dit geldt al helemaal wanneer je te maken hebt gehad met narcisme in je relatie. Je verliest daardoor namelijk een deel van jezelf. Bedenk dat je aandacht door narcistisch misbruik vaak erg naar buiten is gericht. Blijvend geluk vind je echter niet in uiterlijke zaken als comfort en luxe, maar diep in jezelf. Door het beoefenen van spiritualiteit kun je jezelf helpen om los te komen uit je angstige ego. Het spirituele pad zal ervoor zorgen dat je contact maakt met je krachtige ware zelf en dat je groeiproces als mens versnelt.

3. Verbinden met jezelf en de natuur

Je zult meer innerlijke rust vinden wanneer je je focus naar binnen verlegt. De natuur is de poort tussen de buitenwereld gedreven door onrust en je meer rustige binnenwereld. Zij herinnert ons eraan om ons te verbinden met de spirituele wereld. Verbinding met de natuur zorgt voor ontspanning en je kunt de kracht van de natuur gebruiken om je minder druk te maken over materiele bijzaken. De natuur kan je op een spirituele manier helpen bij het terugvinden van je levensvreugde.

Narcistisch misbruik in de liefde

Narcistisch misbruik in de liefde

Dit is een fragment uit het nieuwste boek van Mjon van Oers, Narcistisch misbruik in de liefde. De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reactie
  1. Spiritualiteit: een hulpmiddel om te helen van narcistisch misbruik – Body 'n Mind 10 maart 2019 - 14:51
    Reply

    […] op 10 maart 201910 maart 2019 door Marcel De Wit Spiritualiteit: een hulpmiddel om te helen van narcistisch misbruik Mooi artikel wat mijn weg beschrijft met de hulp van mijn geloof naar het terugvinden van mijzelf. […]

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?