Spiritualiteit

Tarot & schaduwwerk: onthul je verborgen kracht met behulp van de kaarten

Door Annick Van Damme
Tarot & schaduwwerk: onthul je verborgen kracht met behulp van de kaarten

Waarom raken bepaalde gedragingen of emoties van anderen je zo sterk? Waarom reageer je soms op manieren die je zelf niet begrijpt? Schaduwwerk is een diepgaand proces waarbij we onze innerlijke duisternis onder ogen zien. In dit artikel duikt Annick Van Damme, spirituele coach en auteur van Tarot voor jezelf, in het concept van schaduwwerk, hoe het je kan helpen je volledige potentieel te bereiken en hoe je de negatieve energieën in je leven kunt transformeren in positieve krachten.

De kracht van schaduwwerk ligt in het vermogen om ons volledige zelf te begrijpen en te accepteren.

Wat is schaduwwerk?

Schaduwwerk gaat over het moedige proces om die delen van onszelf te verkennen die we vaak wegstoppen of negeren. Deze ‘schaduw’ bevat niet alleen eigenschappen die we onbewust verbergen voor de wereld, maar ook talenten en gevoelens die we ons niet toestaan te ervaren. Denk hierbij aan het onderdrukken van woede omdat je denkt dat het ongepast is of het niet uiten van echte vreugde uit angst om niet serieus genomen te worden.

De kracht van schaduwwerk ligt in het vermogen om ons volledige zelf te begrijpen en te accepteren. Het helpt ons om een dieper en authentieker leven te leiden. Wanneer we delen van onszelf negeren of verbergen, kunnen deze aspecten in onbewuste en onverwachte manieren tot uiting komen, vaak in gedragingen die ons belemmeren of relaties die steeds dezelfde patronen volgen.

De drempelwachter

De drempelwachter is een figuur die vaak voorkomt in verhalen en mythen. Het is een obstakel dat de held of heldin moet overwinnen om verder te komen op zijn of haar reis. Deze drempelwachters testen de held om te zien of hij of zij echt klaar is voor de uitdagingen die voorliggen.

Een bekend voorbeeld van een drempelwachter in oude verhalen is Cerberus, de driekoppige hond die de poort van de onderwereld bewaakt in de Griekse mythologie. Cerberus zorgt ervoor dat alleen de zielen die daar horen, de onderwereld kunnen binnenkomen. Hij test ook de moed en slimheid van de levenden die proberen de onderwereld te betreden of te verlaten.

In het verhaal van Orpheus moet hij langs Cerberus om zijn overleden vrouw Eurydice terug te halen uit de onderwereld. Orpheus gebruikt zijn muziek om Cerberus rustig te maken en langs hem te gaan. Dit laat zien dat Orpheus creatief en vastberaden genoeg is om de moeilijkheden van de onderwereld aan te kunnen.

Deze figuur van de drempelwachter laat een belangrijk moment zien waarop de hoofdpersoon moet laten zien dat hij of zij klaar is voor diepere uitdagingen. Dit idee heeft veel te maken met schaduwwerk, waarbij iemand geconfronteerd wordt met zijn eigen interne ‘drempelwachters’, de delen van zichzelf die niet erkend zijn. Deze moeten worden gezien en geaccepteerd om verder te kunnen groeien en beter te worden.

Elke drempelwachter is anders en uniek

In het echte leven kun je je eigen drempelwachters tegenkomen op momenten waarop je voor grote uitdagingen staat, net voordat je belangrijke veranderingen in je leven doormaakt. Deze drempelwachters kunnen in verschillende vormen verschijnen, zoals:

 1. Veranderingen in je carrière: Misschien overweeg je een verandering van baan, het starten van een nieuwe carrière of het opzetten van een eigen bedrijf. Deze veranderingen kunnen gepaard gaan met twijfel en angst voor het onbekende.
 2. Relatieveranderingen: Dit kan gaan over aanpassingsproblemen na een scheiding, het vinden van liefde later in het leven of flexibel omgaan met uitdagingen in langdurige relaties.
 3. Veranderingen in het gezinsleven: Wanneer kinderen opgroeien en meer onafhankelijk worden, kan dit een diepgaand moment van zelfreflectie en persoonlijke herontdekking zijn.
 4. Gezondheidsuitdagingen: Het omgaan met specifieke gezondheidsproblemen die vereisen dat je je levensstijl aanpast of nieuwe manieren van zelfzorg ontdekt.
 5. Zorg voor anderen: Het opnemen van de rol van verzorger voor anderen kan zowel emotioneel als fysiek veeleisend zijn en kan een nieuwe kijk op persoonlijke tijd en grenzen vereisen.

Deze uitdagende momenten zijn vergelijkbaar met het ontmoeten van een drempelwachter omdat ze je dwingen om je angsten en onzekerheden onder ogen te zien, komaf te maken van zelf-saboterende gedachten, diepe innerlijke kracht te vinden en soms delen van jezelf te ontdekken die je mogelijk had onderdrukt of genegeerd. Door deze drempels te overwinnen, kun je groeien en een voller en authentieker leven leiden.

Een drempelervaring gaat vaak gepaard met grote onzekerheid of wanhoop, wanneer het pad vooruit niet duidelijk is. Het kan worden geassocieerd met het gevoel ‘vast te zitten’ in een donkere fase van je leven, zonder duidelijke uitweg. Het nuttig om jezelf op dat moment af te vragen wat je echt wilt bereiken en waarom.

Tarotkaart de Duivel

Meer dan een symbool van verleiding

Afgebeeld met symbolen van binding aan de materie en innerlijke driften, roept tarotkaart de Duivel beelden op van verleiding en machteloosheid. Echter, in de context van schaduwwerk, kan tarotkaart de Duivel een krachtige leermeester zijn. Deze kaart daagt je uit om je eigen ketenen te herkennen—de zelfopgelegde beperkingen die je weerhouden van echte vrijheid en zelfexpressie.

De Duivel als drempelwachter fungeert als een metafoor voor de grote uitdagingen die je moeten overwinnen om spirituele vooruitgang te boeken. Net als een poortwachter in oude verhalen en mythen, test deze kaart je waarden, drijfveren en je bereidheid om je diepste angsten onder ogen te zien.

Het symboliseert de fundamentele uitdagingen die je ervaart als je leeft vanuit je kernwaarden en bewust van je authenticiteit. Tarotkaart de Duivel ontsluiert je diepste drijfveren en toetst je bereidheid om je grootste angsten onder ogen te zien. Door jezelf te bevrijden van zelfopgelegde beperkingen, schep je ruimte om je innerlijke licht te herontdekken. Het pad naar zelfverlichting begint met het erkennen en omarmen van je schaduwzijden, waardoor je kunt groeien naar volledige zelfacceptatie en bevrijding.

Tarotlegging voor schaduwwerk

Voor je begint met de tarotlegging voor schaduwwerk, is het essentieel om jezelf af te stemmen op je gevoel. Ben je bereid om geconfronteerd te worden met delen van jezelf die je niet kent of onvoldoende aandacht heb geschonken? Neem enkele minuten om in stilte te mediteren of om diep adem te halen, met de intentie jezelf open te stellen voor de ontdekkingen die de kaarten kunnen bieden. Zie deze voorbereiding als het symbolisch stappen in je eigen schaduw, klaar om zowel het licht als het donker binnenin je te erkennen.

Terwijl je de kaarten schudt, stel je je voor dat je vragen en twijfels vermengd worden met de mogelijkheden die de kaarten kunnen onthullen.

Lees ook: Beginnen met tarot: hoe schud je tarotkaarten en hoe trek je een tarotkaart?

Het legpatroon voor schaduwwerk

  • Huidige situatie: Deze kaart legt bloot waar je nu in je leven staat en welke uitdagingen overheersend aanwezig zijn.
  • De schaduw: Onthult welke aspecten van je schaduw aandacht vereisen.
  • Het obstakel: Identificeert wat je weerhoudt van het volledig erkennen en integreren van je schaduw.
  • Het advies: Biedt inzicht in hoe je deze obstakels kunt overwinnen.
  • Potentiële toekomst: Toont de mogelijke resultaten van het succesvol werken met je schaduw.

Nadat je de kaarten hebt geduid, neem de tijd om na te denken over wat ze onthullen. Schrijf je gedachten en gevoelens op. Vraag jezelf af hoe de schaduwaspecten die naar boven zijn gekomen je huidige pad beïnvloeden.

Welke concrete acties kun je ondernemen om je nieuwe inzichten te integreren in je dagelijks leven?

 • Onderzoek je emoties: Begin met het dieper verkennen van je persoonlijke emoties die naar voren zijn gekomen. Dit kan via journaling, meditatie of creatieve expressie zoals tekenen of schrijven.
 • Veranderingen in gedrag of omgeving: Zet stappen in je dagelijks leven die je helpen meer in harmonie te leven met je authentieke zelf. Dit kan betekenen dat je je sociale kring aanpast, je werkruimte verandert om meer inspiratie op te doen of nieuwe gewoonten ontwikkelt die je persoonlijke groei bevorderen.
 • Stel haalbare en concrete doelen: Richt je op het stellen van kleine, realistische doelen die je dichter bij je toekomstvisie brengen. Neem elke dag een kort moment om na te gaan wat je hebt gedaan om dichter bij je doel te komen. Dit helpt je om je voortgang te evalueren en je inspanningen bij te sturen waar nodig. Door regelmatig te reflecteren, blijf je niet alleen gemotiveerd, maar zie je ook hoe elke kleine stap bijdraagt aan het grotere geheel. Dit proces van dagelijkse beoordeling en aanpassing versterkt je toewijding en zorgt voor continuïteit in je groeiproces.
 • Zoek ondersteuning: Als je het gevoel hebt dat je hulp nodig hebt bij het onderzoeken van je innerlijke licht of het maken van veranderingen, overweeg dan om met vrienden of familie te praten die je vertrouwt. Het volgen van workshops of lezen van zelfhulpboeken kunnen ook waardevol zijn. Als deze stappen niet voldoende zijn, kan het zoeken naar professionele begeleiding een krachtige volgende stap zijn.

Onthoud dat elke stap die je zet in schaduwwerk, hoe klein ook, een stap vooruit is naar een authentieker en vervuld leven. Je hebt de kracht om jezelf te transformeren en je pad naar zelfontdekking moedig te bewandelen. Vertrouw op het proces en wees trots op je moed om je ware zelf te omarmen. Je bent niet alleen op deze reis; elke tarotkaart die je draait, is een spiegel die je helpt te groeien en te schitteren in je eigen licht.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Wil je diep in alle tarotkaarten duiken om zo jezelf beter te leren kennen en je eigen tarotexpert worden? 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme is hiervoor dé gids!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Annick van Damme:

Deel dit artikel online
Annick Van Damme
Annick Van Damme

Tarot-expert en spirituele coach Annick Van Damme werkt al verschillende jaren met de tarot als instrument voor bewustwording. Ze begeleidt anderen met liefde en enthousiasme om de tarot te gebruiken als leidraad om vrijer te leven en meer geluk te ervaren. Het beeld van de tarotkaarten zet je energie in beweging en geeft je de boodschap die op dat moment belangrijk is.

Reactie
 1. jannie kuik 19 mei 2024 - 06:21
  Reply

  mooi en duidelijk nog veel te doen ben benieuwd naar het boek

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?