Spiritualiteit

Tarot & Waarheid (7 t/m 21 november 2023): wat betekent dit voor jou?

Door Imke Verhaeren
Tarot & Waarheid (7 t/m 21 november 2023): wat betekent dit voor jou?

Waarheid uit de Grote Arcana is waar Tarot in essentie over gaat: de échte waarheid zonder poespas van het ego of anderen: “Bij Waarheid wordt je geconfronteerd met en bewust gemaakt van de resultaten in je leven,” zegt Tarot-expert Imke Verhaeren. Ondanks dat deze kaart niet in alle Tarotdecks te vinden is, is deze kaart erg belangrijk voor jou van 7 t/m 21 november 2023.

De Waarheid staat voor de animus, de yang, het mannelijke aspect van Zijn

Dit artikel gaat over een kaart in de Grote Arcana van tarot die niet iedereen in zijn of haar deck heeft zitten. Deze kaart is bijvoorbeeld niet te vinden in de traditionele Raider Waite. Toch gaat het over een thema dat ieder van ons betreft, namelijk Waarheid. Middels de vier-werelden-methode neem ik je door deze kaart mee. 

Wat wil deze kaart je vertellen?

• Wereld 1: wat zie je?

Grote Arcana Waarheid toont een naakte man in de wolken met bliksemschichten in zijn handen. Om de man heen golft een weinig verhullend, rood lint. Aan zijn voeten is een adelaar zichtbaar. In de eerste wereld zien we de verbeelding van oppergod Zeus of Jupiter.

• Wereld 2: wat betekent het?

Met het beeld van die oppergod is deze kaart een verwijzing naar de animus, het mannelijke aspect van Zijn, Yang. Dit betekent niet dat mannen altijd de waarheid spreken of dat deze kaart alleen de waarheid van mannen betreft.

Zeus heerste over de gehele Olympus en de wereld van mensen. Maar dat deed hij niet alleen. Hij had altijd Hera aan zijn zijde. Samen vormden zij één geheel als twee kanten van één munt. Yin en Yang. Anima en Animus. In decks met deze mannelijke Waarheid zul je daarom ook altijd een Intuïtie tegenkomen die is vertegenwoordigd door een vrouw. De waarheid bij de kaart Intuïtie komt van binnenuit en het weten van de kaart Waarheid komt van buitenaf.

Daarom is er ook bij deze Waarheid gekozen voor het manifesterende mannelijke. Het inzicht van deze kaart is zichtbaar in de wereld om je heen. Met andere woorden, bij Waarheid wordt je geconfronteerd met en bewust gemaakt van de resultaten in je leven. Zoals bijvoorbeeld het werk dat je doet, de relaties die je hebt, het leven dat je leidt.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

In wereld drie van de vier-werelden-methode ga je bij jezelf na wat de symboliek met jou persoonlijk doet. Net als de naaktheid van de man op de kaart, kan het inzicht van deze kaart heel confronterend zijn en kun je je er zeer kwetsbaar door voelen. Wellicht is er zelfs een gevoel van schaamte en de neiging om het inzicht zo snel mogelijk te bedekken. 

Feit is namelijk dat de resultaten waarmee Waarheid jou confronteert, mede een gevolg zijn van de keuzes die jij zelf in je leven tot nu toe gemaakt hebt. En dat doet met name je ego veel pijn. Je ego heeft namelijk voor een groot deel van die resultaten in je leven gezorgd en vindt het eigenlijk wel prima zo. Ego wil geen verandering. Het schrijnende dat je voelt komt dan ook van dit aspect van jezelf.

Tegelijkertijd is de naakte waarheid heel bevrijdend, net zoals de vrijheid die je voelt wanneer je even geen kleren aan hebt. Die bevrijding zit hem in de natuurlijke puurheid en zuiverheid van naakt zijn. Want het betreft ook een heel logische en eenvoudige waarheid. Het is wat het is. Niet meer en niet minder. Het behoeft geen verdere interpretatie of onderzoek. Het enige dat Waarheid van jou vraagt is om het te zien. 

Die eenvoud helpt je om argumenten en manipulatie van ego te doorzien. Ego maakt de boel namelijk altijd veel complexer dan het is en haalt er allerlei anderen en hun belangen bij. Terwijl Waarheid vanuit je Hogere Zelf komt en het heel eenvoudig houdt. Confronterend en soms keihard, maar doodeenvoudig. ‘Dit is het leven dat je nu leidt en dit zijn de keuzes die hieraan hebben bijgedragen.’ Waarheid zet je dus ook niet aan tot actie. Hij wil alleen dat je het ziet en slechts de vraag stelt ‘Ben ik wie en waar en wat en met wie ik wil zijn?’

Geweten

Waarheid toont naar mijn mening de werking van Tarot. Wanneer gedachten in ons hoofd cirkeltjes maken, gaat Ego ermee aan de haal. Hij maakt het groter dan groot of juist minderwaardig en vervormt het zodat de lust om er iets mee te doen verdwijnt. Maar wanneer die gedachten in feitelijke beelden voor je op tafel liggen, kan het ego ze niet meer vervormen. Dan is het wat het is. En dan is aan jou de keuze of en hoe je het inzicht van de kaarten wilt toepassen.

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Wereld vier vraagt je om inzicht om te zetten in actie. En wat je met die bewustwording van Waarheid doet is aan jou. Je hebt alle recht om die naakte waarheid weer te bedekken. Om je ogen ervoor te sluiten. Echter je bent je nu bewust van zijn bestaan. Het is er en je weet dat het er is. Helaas kun je niet meer ont-weten. Dat is dat knagende Geweten dat je blijft herinneren aan wat je eigenlijk hoort te doen.

Het seizoen van de Waarheid: 7 t/m 21 november 2023

Van 7 tot en met 21 november is het seizoen van Grote Arcana Waarheid. De volgende vragen mag je jezelf deze periode stellen:

  • Welke ‘resultaten’ zie jij in jouw leven?
  • In hoeverre dragen deze bij aan jouw geluk?
  • In hoeverre tonen ze dat jij al dan niet jouw leven leeft?
  • Welke eenvoudige waarheid wordt hierdoor overduidelijk?
  • Kun je die waarheid onder ogen zien? Of ga je het toch liever bedekken?

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Wil je nog dieper in de zelfontwikkeling met Tarot duiken? 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme is jouw gids in de wondere wereld van tarot.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over Tarot:

Bron afbeelding

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?