Bewustzijn

3 redenen waarom loslaten niet lukt + wat wel werkt

Door Saskia Chatillon‘
3 redenen waarom loslaten niet lukt + wat wel werkt

Je kent het principe van loslaten vast. Je bent bijvoorbeeld allang over je ex heen, sterker nog, je snapt de patronen waarom jullie niet meer bij elkaar pasten. Al die gesprekken met vriendinnen, al die tranen die je hebt vergoten, natuurlijk heb je het verwerkt. Maar waarom voelt het dan zo naar als je hem of haar weer spreekt? Of denk eens aan dat oude gedrag van je, waarbij je over je heen liet lopen. Dat heb je inmiddels echt losgelaten. Toch? Hoe komt het dan dat het je soms zo kan raken wanneer je baas, je zus of je puberkind toch over je grenzen gaan? In dit artikel lees je 3 redenen waarom loslaten niet lukt.

Loslaatknop

Het lijkt zo simpel te zijn. ‘Je moet gewoon loslaten, dan kun je weer verder met je leven.’ Of je leest het in de berichten over maanstanden of energetische updates: ‘het is nu een goede tijd om los te laten’. Maar hoe dan? Je hoopt op een loslaat-knopje op je linkerschouder wat je alleen maar even hoeft in te drukken en klaar. Opgeruimd staat netjes. Hè hè, je kan eindelijk weer verder met je leven.

Jammer genoeg werkt het niet zo. Je kunt het als volgt zien: je hebt een gele boodschappentas vol met spullen in je rechterhand. Het is zwaar en er zit eten in dat snel de vriezer of de koelkast in moet. Je laat los. Bam! Daar klettert hij op je redelijk schone keukenvloer. Dit is het mechanisme van loslaten. Je hield de tas vast en erna was hij losgelaten. Het moment dat je vingers opengingen, was maar heel kort. Zo gaat het ook met loslaten van mensen, emoties of patronen. Je zit lang in een oude situatie en pas later besef je dat mensen of dingen je niet meer raken zoals vroeger. Je hebt losgelaten.

Dit zijn drie redenen waarom loslaten niet lukt:

 1. ‘Aan het loslaten’ bestaat niet

Je bent er nog mee bezig of je bent er al mee klaar. Denk maar aan te tas, die heb je òf vast of niet meer. Wanneer je zegt of denkt ‘ik ben het aan het loslaten’ en je baalt van jezelf dat het nog niet is gelukt, dan zit je jezelf dwars. Dit is een vicieuze cirkel van willen loslaten en boos zijn op jezelf omdat je er nog niet bent.

 1. Snappen is niet voldoende

Je hebt erover gesproken, oeverloos. En er toen een boel tranen over vergoten. Inmiddels snap je de patronen van jezelf, de ander en de situatie. Of die uit je jeugd in jullie familie. Helder toch? Ook al heb toen je gevoel geuit en besef je wat er speelde, toch is dat vaak niet genoeg. Met je hoofd willen oplossen waar je emotioneel, mentaal en energetisch last van hebt helpt niet bij loslaten.

 1. Wat je denkt over jezelf, nodig je in je leven uit

Ook al weet je en voel je dat iemand niet goed voor je is, toch blijf je hem of iemand die op hem lijkt in je leven tegenkomen. Hoe kan dat nou? Dat komt door je onbewuste gedachten. Je hebt zo’n 50.000 gedachten per dag en van de meesten ben je je niet zo bewust. Als je erop gaat letten, ga je merken dat veel van wat je denkt herhaling is. En in veel daarvan zit een oordeel, vaak over jezelf. ‘Ik kan dat niet’, ‘zij is daar beter in’, ‘dat heb ik weer’ en ‘dat lukt me nooit’ zijn daar voorbeelden van. Herkenbaar? Je gedachten zijn niets anders dan aandacht. Wat je aandacht geeft, groeit. Je kunt dus best iets niet meer willen, maar waar je aan denkt (met of zonder ‘nee’ erbij) nodig je uit in je leven. Als je bijvoorbeeld diep van binnen vindt dat je het niet waard bent om liefdevol behandeld te worden, dan blijf je mensen uitnodigen die jou niet liefdevol behandelen.

Wat werkt nu wel?

We gaan even terug naar die gele boodschappentas met spullen in je hand. Die spullen staan voor de mensen, emoties, patronen of situaties in je leven waar je afscheid van wilt nemen. Je hebt ze ooit zelf verzameld en ze tijd, aandacht en zorg gegeven. Een afscheid is een grote verandering in je leven. Net als wanneer iemand dichtbij overlijdt, of je degene die stierf nu graag mocht of niet. Het is na zijn of haar overlijden heel anders.

Zo is het ook met afscheid nemen van wat je wilt loslaten. Er is rouw nodig, stilstaan bij hoe het was en wat de herinneringen zijn. Wat de hoopvolle momenten waren, de gemiste kansen, de tijden van wrijving of geluk. Je ervaart verdriet en mag dat doen net zo lang als het nodig is. Tranen zijn essentieel bij loslaten. Emoties mag je toelaten, teleurstelling over de situatie of misschien verwijten naar jezelf. Je praat erover met je naasten. Veel van dit rouwen doe je alleen en soms vraag je jezelf af wanneer het nou eens overgaat?

Het wordt lichter

Je voelt rauwheid en je bent er moe van, het kost soms veel energie. En op een dag merk je dat het minder rauw is, dat de uren of minuten van ermee bezig zijn als vanzelf korter worden. Het gaat lichter voelen. Je voelt je anders, alsof je zelf ook lichter bent. Wanneer het weer bovenkomt, laat je het toe. Nu weet je dat je er niet in blijft zitten, maar dat het mag komen en gaan. Tot de dag dat het niet meer verschijnt. Het is klaar voor nu. Je hebt je tas vol spullen losgelaten.

Je hebt doorvoeld en doorleefd en pas daarna kon je loslaten.

Het is belangrijk om te beseffen dat wanneer je je verder ontwikkelt in je leven, je soms ineens opnieuw met die gele tas in je handen zal staan. Waarschijnlijk zitten er dan minder spullen in, maar wel met een paar zelfde dingen als voor het loslaten. Dit is juist een teken van groei en van je bereidheid om verder te stappen in je ontwikkeling. Je bent een schilletje als van een ui slanker en je bent verder gegroeid door bewuster te leven. Je bent sterk genoeg om ditzelfde thema op een dieper en ander schilletje te doorleven. Om pas daarna opnieuw los te laten, op weer een diepere manier.

Doorvoel techniek

Een mooie techniek om te doorvoelen komt uit het boek Geluk zonder voorwaarden van Michael A. Singer. Wanneer je geraakt bent door iets of iemand, het mag ook uit het verleden zijn, dan kun je deze toepassen.

 1. Ontspan je schouders
 2. Ontspan je borst
 3. Adem rustig en wat dieper in en uit
 4. Open je hart (intentie zetten is genoeg)
 5. Doorvoel wat er speelt (laat je gevoel en emoties toe)

Door zo te doorvoelen en te doorleven, creëer je de voorwaarden om echt los te laten. De sleutel is om niet bang te zijn voor gevoelens en emoties. Weet dat je sterk genoeg bent en wanneer je hierover twijfelt, is het goed om hierbij hulp te vragen.

Meer manieren om bewust naar binnen te gaan krijg je in mijn gratis videoserie In 5 stappen de juiste keuze maken met je intuïtie, hier ontvang je hem: www.saskiachatillon.nl.

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Voor veel mensen is de onrustige tijd waarin we leven een wake-up call, een roep om het anders te gaan doen en van de gebaande paden af te wijken. Wanneer je begint met ontwaken komen je onverwerkte emoties en ervaringen vanaf je geboorte tot waar je in het huidige moment bent naar boven. Dankzij het ontwakingsproces kun je eindelijk het pad van verlichting en vrijheid bewandelen, dit boek begeleid je bij dit proces.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Saskia Chatillon‘
Saskia Chatillon‘

Mijn passies zijn lesgeven en schrijven en mijn missie is om leiders te helpen naar meer rust en verbinding. Dit is namelijk een belangrijke basis voor effectief en inspirerend leiderschap. Het helpt hen, alle medewerkers en hun omgeving naar een meer bewuste en verantwoorde wereld. Sinds 2002 bestudeer ik praktische spiritualiteit, na tien jaar in het internationale bedrijfsleven te hebben gewerkt. Met veel plezier geef ik trainingen en lezingen; mijn boek Rust - Het geheim van een stiller hoofd is hierbij een praktische tool, wat in mei 2019 gepubliceerd is bij uitgeverij Donkigotte. Als spreker ben ik verbonden aan het sprekersbureau ZijSpreekt. Graag tot ziens bij een event of een training!

Reactie
 1. Francois 26 september 2022 - 08:33
  Reply

  namasté

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?