Hooggevoeligheid

HSP & misofonie: hoe ga je om met geluidsgevoeligheid?

Door Marianne de Kuyper
HSP & misofonie: hoe ga je om met geluidsgevoeligheid?

Wat betekent het om geluidsgevoelig te zijn? Hoe kun je goed voor jezelf zorgen wanneer geluiden je overweldigen? Wat zijn de redenen waarom jij hiermee te maken hebt? Marianne de Kuyper is hoogsensitief en heeft ook last van extreme geluidsgevoeligheid (Misofonie). In dit artikel schrijft ze over haar zoektocht naar de diepere betekenis van geluidsgevoeligheid.

Het is een signaal van je lichaam dat iets om aandacht vraagt. Wanneer je leert luisteren, kun je gepaste actie ondernemen.

Misofonie

Wanneer je hoogsensitief bent, kan het verwerken van alle prikkels en geluiden om je heen overweldigend zijn. In dat opzicht lijkt het op misofonie. Het verschil is dat bij misofonie iemand reageert vanuit zijn of haar overlevingsmechanisme op bepaalde geluiden. Dit zorgt voor de welbekende reacties van vechten, vluchten of bevriezen. Het dagelijks leven met misofonie kan behoorlijk uitdagend zijn.

Omgaan met misofonie

Wat doe je om een zo normaal mogelijk leven te leiden wanneer je misofonie hebt? Ik (Marianne) vroeg het me vaak af en kwam tot de conclusie dat het misschien niet de bedoeling is voor mij om een ‘normaal’ leven te leiden. Ik ben ervan overtuigd dat mijn geluidsgevoeligheid me juist aanzet om andere paden te bewandelen in het leven. Ik wissel bijvoorbeeld het wonen in Amsterdam af met wonen op het eiland Mallorca. In de natuur kom ik tot rust en die stilte heb ik nodig om alle prikkels en geluiden die me in het contact met anderen overweldigen te verwerken.

Dagelijkse uitdagingen

Maar, wat is een ‘normaal’ leven en wat voor uitdagingen heeft iemand met misofonie in het dagelijkse leven? Veel geluiden geven mij een heftige fysieke, emotionele en mentale reactie. Ik moet soms bijvoorbeeld weg kunnen lopen van een geluid tot ik weer rationeel kan nadenken. Afhankelijk van waar en met wie ik ben, hoe fit en uitgeslapen ik me die dag voel, is de reactie mild of heftig. Om die reden is het werken op kantoor, het winkelen in de stad of bijvoorbeeld het afspreken in een café met vrienden niet altijd haalbaar voor mij.

Ik heb daarom besloten om in plaats van het maar te blijven proberen, mijn leven aan te passen. Wandelen met vrienden in het park met een koffie to-go is bijvoorbeeld een goede oplossing. We gaan niet in een café zitten waar allerlei prikkels zijn die mijn hersenen niet goed verwerken, maar kiezen voor de natuur, sporten en bijpraten tegelijkertijd.

Op zoek naar antwoorden

Met behulp van allerlei (alternatieve) therapieën heb ik gezocht naar de oorzaak van mijn misofonie en wat ik eraan kon doen. Tijdens deze zoektocht, realiseerde ik me dat het misschien de bedoeling is van de geluidsgevoeligheid om beter naar mezelf te luisteren. Wanneer ik met iemand aan tafel zit en we zijn aan het eten, kan het zo zijn dat ik helemaal geen last heb van de eetgeluiden. Wanneer ik me niet gezien of gehoord voel in het gesprek of wanneer een onderwerp te spannend voor me is, dan krijg ik direct last van mijn misofonie. Het is alsof het eten naar me roept wat ik op dat moment eigenlijk tegen de andere persoon wil zeggen: ‘Hoor mij!’. Ik luister dan direct naar de behoeften die op dat moment om aandacht vragen, ik voel behoeften en vervolgens spreek ik deze met respect voor de ander en mezelf uit.

Ik kan me voorstellen dat degenen die bijvoorbeeld helderziend zijn, dit mogelijk in het begin ook als een last hebben ervaren. Wanneer je nog weinig ervaring hebt met een bepaalde eigenschap van jezelf, kan deze je mogelijk behoorlijk in de weg zitten. Alleen wanneer je leert hoe je deze eigenschap in kan zetten om jezelf en anderen te helpen, wordt het je kracht. Je kunt dit talent dan inzetten waar nodig. Zo zou je de misofonie ook kunnen zien. Het is een signaal van je lichaam dat iets om aandacht vraagt. Wanneer je leert luisteren, kun je gepaste actie ondernemen. Daarmee help jezelf om beslissingen te nemen die bijdragen aan het welzijn van jezelf en je omgeving.

Meer weten?

Ik raad je aan om de Engelstalige websites Allergictosound.com en Soquiet.org te bekijken voor interessante artikelen over misofonie (Misophonia). De documentaire ‘Quiet Please’ van Jeffrey Gould laat de impact van misofonie op iemands leven zien en is ook de moeite waard.

Marianne de Kuyper runt een online yoga- en coaching studio vanuit haar studio in Amsterdam en haar huis op het eiland Mallorca. Ze leert je als Yoga coach en Content Creator om naar jezelf te luisteren, zodat je weer contact kan maken met jezelf en stappen kunt zetten in jouw gewenste richting.

Van klacht naar kans

Van klacht naar kans

In Van klacht naar kans geeft Juriaan Galavazi, een trendsettende huisarts, zijn nieuwe visie op klachten. Als je bijvoorbeeld vaak moe of somber bent, of als je last van hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen of buikpijn hebt, dan kunnen deze klachten symptomen zijn van iets anders. Voor een betere behandeling heb je een andere visie nodig. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Juriaan Galavazi leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees verder over overprikkeling:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Marianne de Kuyper
Marianne de Kuyper

Marianne de Kuyper leert je als yoga coach om naar jezelf te luisteren, zodat je weer contact kan maken met jezelf en stappen kunt zetten in jouw gewenste richting. De (online) oefeningen die ze je aanreikt, bieden je kansen voor reflectie en groei en de Engelstalige e-cursus ‘Inner Sound’ helpt je met het begrijpen van jouw geluidsgevoeligheid.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?