Bewustzijn

Hooggevoeligheid: een oefening om jezelf energetisch te beschermen

Door Redactie
Hooggevoeligheid: een oefening om jezelf energetisch te beschermen

Als je hooggevoelig bent, ben je extra gevoelig voor je omgeving. Je komt ergens binnen en je voelt of de sfeer gemakkelijk is of gespannen. Je ontmoet iemand en voelt de stemming aan van deze persoon of het krachtenveld dat tussen jullie hangt. Gevoelens van anderen kunnen zodanig op je inwerken dat je niet meer kunt onderscheiden of deze van jezelf zijn of van een ander. Door energievermenging vervloei je dan te veel met je omgeving.

Hooggevoeligheid: overbelast

De problemen van een vriendin of je partner, de algehele sfeer tussen je collega’s, de spanning tijdens een vergadering, de competitie tussen verschillende mensen, dat alles komt je energieveld binnen omdat je er meer dan de meeste mensen open voor staat. Afhankelijk van je eigen balans zul je met energie-uitwisselingen goed om kunnen gaan, je eigen energieveld vrijhouden en de situatie zuiver aanvoelen. Om niet overbelast te raken is het erg belangrijk om jezelf te kunnen onderscheiden van je omgeving en je ertegen te beschermen. Een optimale zelfbescherming creëer je door je stressbestendigheid te vergroten, door constructief met je emoties om te gaan en je intuïtie te ontplooien.

Centreren en waarnemen van energieën

Omdat je als hooggevoelige persoon zeer gevoelig bent voor een sfeer, is het nuttig om je bewuster te trainen in het waarnemen van die energieën. Een van de meest zinvolle dingen van het in contact zijn met je intuïtie is dat je daardoor centreert. Centreren is je concentratie en energie naar het midden van je lichaam – vlak onder je navel –brengen. Gecentreerd zijn betekent dat je in evenwicht bent. Centreren helpt mensen een reservoir van innerlijke rust en kracht te ontwikkelen dat intuïtief en daardoor succesvol handelen vergemakkelijkt. Geest, lichaam, verstand en intuïtie gaan in harmonie werken.

Oefening: Je steviger voelen

In deze oefening ga je jezelf op energetisch niveau aarden, centreren en beschermen.

  • Schud je armen en benen los.
  • Ga gemakkelijk en rechtop zitten, met je voeten op de grond, sluit je ogen, haal rustig en diep adem en begin met aarden: richt je aandacht op je stuitje en stel je voor dat van daaruit een energiebaan of een lichtwortel naar beneden loopt die jou energetisch met de aarde verbindt.
  • Ga dan verder met centreren. Richt je aandacht op het centrum van je lichaam, het punt vlak onder je navel.
  • Stuur al je gedachten en gevoelens omlaag naar je centrum.
  • Stel je voor dat je daar een kleine plek lichtende energie ziet en voelt die zich met elke ademhaling uitbreidt. Ontspan je lichaam en voel die energie diep in je.
  • Laat dat licht sterker worden zodat het je tenslotte helemaal vult en om je heen schijnt als een beschermende uitstraling, waardoor je je licht, stevig en veilig voelt.
  • Houd dit gevoel bij je en doe je ogen weer open.

Oefening: Beschermingssymbool

Een krachtig middel tegen energievermenging is je voorstellen dat je een beschermingssymbool tussen jou, anderen en je omgeving plaatst. Zo’n symbool kan steeds hetzelfde zijn maar kan ook variëren. Ik gebruik zelf regelmatig een beeld van een prachtig ruig natuurgebied, dat een sterke rustgevende uitstraling heeft. Maar soms merk ik dat een lieflijk landschap in gedachten houden of enkel een bepaalde kleur of een zon op dat moment beter voor mij werkt. Het hangt af van je gemoedstoestand en de situatie wat het beste is. Experimenteer daarmee. Je kunt gouden licht of een woord gebruiken en een muur kan het ook goed doen in sommige situaties. Een speciale boom kan je helpen of een lievelingsbloem. De roos wordt vaak gebruikt omdat ze van oudsher de symbolische waarde van zuiverheid, kracht en bescherming heeft. Het gaat erom dat jouw beschermingssymbool iets is wat jou een goed gevoel geeft. Je kunt er een paar die je goed bevallen tekenen in kleur zodat je ze makkelijker kunt visualiseren wanneer je ze nodig hebt. Je kunt ook eigen foto’s gebruiken of uit tijdschriften.

  • Het praktiseren gaat dus zo: je bent ergens en je centreert jezelf en je visualiseert dat je beschermd wordt door een gouden licht waarop alle drukte en spanning afketsen of erlangs waaien.
  • Of: je praat met iemand en je centreert jezelf en visualiseert een bloem als beschermingssymbool tussen jou en de ander.
  • Het is nog effectiever als je dit beschermende licht of symbool je ook voorafgaand voor de geest haalt én je voorstelt dat je alert, vitaal en ontspannen blijft in de aankomende situatie.

*Dit is een fragment uit: Hoogsensitiviteit als kracht – werken met je intuïtie van Carolina Bont.

Hoogsensitiviteit als kracht

Hoogsensitiviteit als kracht

Wil jij ook van hoogsensitiviteit je kracht leren maken? Carolina Bont geeft in dit inspirerende boek helder weer hoe je je hooggevoeligheid positief kunt inzetten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?