Bewustzijn

Waarom hoogsensitieve personen vaak pleasen (dit zijn 3 oorzaken)

Door Jackelien Cerrone
Waarom hoogsensitieve personen vaak pleasen (dit zijn 3 oorzaken)

Als je hooggevoelig bent dan kan het zijn dat je vaak de neiging hebt om te pleasen. Dit komt vaak voort uit noodzaak: iemand die hooggevoelig is voelt zich rot als de ander zich rot voelt. Dit pleasegedrag kan al in de kindertijd ontstaan. Jackelien Cerrone legt uit waar het pleasegedrag vandaan komt en geeft je een tip hoe je hiermee kunt stoppen.

Pleasen uit noodzaak

Er zijn twee soorten pleasers: Mensen die pleasen om iets te bereiken en mensen die pleasen uit noodzaak. Voor mensen die pleasen om iets te bereiken is het pleasen een keuze. Een doelbewuste investering. Door het een ander naar de zin te maken hopen ze de beste werknemer te worden, de beste vriendin, de beste buurvrouw. Maar als je hooggevoelig bent, dan is er iets heel anders aan de hand. Hooggevoelige mensen pleasen uit noodzaak. Ze voelen zich rot als de ander zich rot voelt. Daardoor moeten ze wel zorgen dat iedereen om hen heen zich goed voelt. Als je hooggevoelig bent, is pleasen een overlevingsstrategie uit de kindertijd. Gelukkig kunnen hooggevoelige mensen heel makkelijk het pleasen afleren.

Pleasegedrag ontstaat in de kindertijd

Een kind is afhankelijk van de ouders. Als je het een beetje leuk wilt hebben moet je zorgen dat je ouders blij met je zijn. Voor een hooggevoelig kind gaat dit nog veel verder. Pleasen door hooggevoeligheid heeft drie kanten: te gevoelig voor kritiek, te intens aanvoelen van emoties van anderen en een kwetsbaar zelfbeeld.

1. Gevoelig voor kritiek

Je moet pleasen omdat kritiek enorm pijnlijk is. Ook als het niet als kritiek bedoeld is. Afkeuring komt heel hard binnen. Jij voelt je verschrikkelijk als je ouders niet tevreden zijn. Ook als je moeder alleen maar zucht. Een moeder over haar hooggevoelige kind: “Als wij haar corrigeren, ook al doen we dat op een rustige manier, ervaart ze dat toch als kritiek en denkt ze dat we boos zijn.” Om dat te voorkomen wil je van tevoren weten wat je ouders van je willen. Het voelt erg onveilig om daar niet aan te voldoen. Pleasen wordt een overlevingsstrategie. Ook als je volwassen bent voel je nog steeds de behoefte om te pleasen en ben je nog steeds bang voor kritiek.

2. Behoefte aan harmonie

Een hooggevoelig kind heeft behoefte aan harmonie. Alles wat die harmonie verstoort komt enorm hard binnen. Ook de emoties van je ouders. Als ouders zich niet prettig voelen, dan voelt hun hooggevoelige kind zich nog veel slechter. Het maakt niet uit of ze ontevreden waren over jou of over je broertje, of over hun werk, gezondheid, relatie, familie of huishouden. Hun ontevredenheid was voor jou beangstigend. Je MOEST zorgen dat ze tevreden waren. Anderen tevreden houden wordt een overlevingsstrategie. De rest van je leven voel je de behoefte om te pleasen en word je onrustig als iemand niet tevreden is.

3. Een kwetsbaar zelfbeeld

Hooggevoelige kinderen hebben geen sterk ego en voelen zich snel waardeloos. Ze willen lief zijn en helpen, om toch waardevol te zijn voor hun ouders. Ook dit wordt een gewoonte. Dan wil je niet alleen je ouders blij maken, maar uiteindelijk iedereen. Als die hooggevoelige kinderen hooggevoelige volwassenen zijn geworden voelen ze zich nog steeds minder waard dan anderen. Ze willen nog steeds lief zijn en helpen. Pleasen is dan noodzakelijk om je waardevol te kunnen voelen. Het geeft je bestaansrecht.

Afleren van pleasen is lastig als HSP’er

Als je al volwassen bent heb je nog steeds de neiging om te pleasen. Het komt als een drang vanuit het onderbewuste. Als iemand verdrietig is wil je troosten en als iemand boos is wil je kalmeren. Je doet je werk overdreven goed, want je voelt je nog steeds onveilig als iemand teleurgesteld is. Als je iets verkeerd hebt gedaan dan heb je daar dagen last van, ook als er niemand boos op je is. Als de collega naast je gestrest is, voel jij je beroerd. Daarom is pleasen afleren lastig als je hooggevoelig bent. Terwijl je je gedrag probeert te veranderen, blijft je onderbewuste signalen sturen dat je moet pleasen om je veilig te voelen.

Stoppen met pleasen

Bij hooggevoeligheid voel je de emoties van anderen. Als een spons zuig je die in je op. Dat komt doordat je energieveld te groot is als je hooggevoelig bent. Daardoor komt iedereen in jouw persoonlijke ruimte. Als mensen in je energieveld staan, dan voel jij hun emoties in je eigen lijf. Daardoor raak je zelf helemaal uit balans. Dat gebeurde al toen je kind was en dat gebeurt nu nog steeds. Daarom doe je je best om te zorgen dat iedereen rustig en tevreden is, omdat ze in je aura staan. Alle mensen om je heen moeten rustig en tevreden zijn, dan pas is het rustig in jouw energieveld. En dán pas kun jij je ontspannen.

Bescherm je energieveld

Pleasen door hooggevoeligheid heeft dus drie kanten: Te gevoelig voor kritiek, te intens aanvoelen van emoties van anderen en een kwetsbaar zelfbeeld. Als je die drie oorzaken van het pleasen weghaalt, dan verandert het pleasegedrag ook vanzelf. Dat betekent dus dat je iets aan je hooggevoeligheid moet doen, en aan je zelfbeeld. Je energieveld beschermen is simpel: zorg dat je aura niet te groot is. Je zelfbeeld wordt ook vanzelf beter als je je energieveld klein en stevig houdt, omdat je niet meer zo snel uit balans raakt als anderen niet meer in je energieveld staan. Je zult zien dat je dan vanzelf stopt met pleasen.

Tips om je energieveld af te sluiten:

Doe alles met aandacht en overtuiging, dan zul je zien dat het werkt.

  • Stel je voor dat je de grens van je energieveld kunt zien. Voel maar waar de grens zit. Gewoon aftasten.
  • Om je af te schermen breng je het energieveld terug naar de normale grootte: ongeveer een meter om je heen. Gewoon door het je voor te stellen. Het energieveld volgt direct je gedachten.
  • Dan stel je je voor dat de buitenste rand een glazen wand is. Alles daarbuiten zie je wel en hoor je wel, maar nu hoef je het niet meer te voelen.
  • Kritiek, flauwe opmerkingen, drukte en emoties van anderen kaatsen op je glazen wand af. Zie dat maar gebeuren.

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Herken je je in dit artikel en merk je dat je ook te veel aan het pleasen bent? Dit boek Andrea Mathews helpt je in dit boek met het herkennen van de patronen van pleasen én met het loslaten ervan. Zo brengt ze je stap-voor-stap dichter bij jouw authentieke verlangens.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

(Te)veel voelen

(Te)veel voelen

Imi Lo helpt je met (Te) veel voelen als emotioneel intens, gevoelig en begaafd persoon je weg in het leven te vinden. Je leert om je emotionele gevoeligheid om te zetten in positiviteit. Emotionele gevoeligheid gaat gepaard met prachtige eigenschappen. De gaven van emotioneel gevoelige mensen gaat vaak gepaard met andere vormen van bijzondere begaafdheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over hooggevoeligheid:

Boekentip van de redactie
Zeven vrouwelijke archetypen
€ 25,00

Zeven vrouwelijke archetypen

Mara Branscombe

Wijze vrouw, meid, moeder, jaagster, minnares, mystica en koningin: deze zeven vrouwelijke archetypen spelen een belangrijke rol in je innerlijke leven, laat Mara Branscombe zien.

€ 25,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jackelien Cerrone
Jackelien Cerrone

Ik ben Jackelien Cerrone. Energetisch therapeut en paranormaal therapeut. Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste. Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is. Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans. En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste. Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.

Reacties
  1. Eric Slegtenhorst 2 juni 2024 - 10:36
    Reply

    Pleasen ontstaat meest vanuit onze overlevingsstrategie om bij de 'groep' te mogen horen. Dit in een tijd dat je nog volledig afhankelijk was van die 'groep' (lees gezin, familie) als kind. Er wordt ons dus al jong duidelijk gemaakt dat je wel mee moet doen anders val je buiten de groep. Dit continu aanpassen en op de ander gericht zijn zorgt ervoor dat we het contact met onszelf al gauw kwijtraken en meer en meer vanuit ons hoofd gaan leven. En dus niet meer volledig onszelf zijn. Daar het veel beter is wanneer ieder binnen de groep zichzelf mag zijn en er dus uiteindelijk veel meer in harmonie samengeleefd kan worden. Juist de verschillen samenbrengen zorgt voor groei binnen de groep. En dat is iets wat niet alleen mensen met HSP doen maar alle mensen die bang zijn om er niet bij te horen.

  2. karin van thijn 20 juni 2024 - 11:10
    Reply

    Wat een herkenbaar artikel, zelf ben ik hooggevoelig zowel naar mensen en dieren, en ja dat komt uit mijn jeugd, ik had als klein kind heel sterk het gevoel dat ik er niet bij hoorde, dat ik niet bij dat gezin hoorde maar hele andere ouders had(ik ben mer ervan bequst dat dat weer uit reincarnatie voort komt) mijn overleven had meer met angst voor mijn vader te maken.Ik ben als kind mishandeld zowel geestelijk als lichamelijk, dus het pleasen bracht mij eigenlijk niets maar toch was dat hetgeen ik deed om klappen te vermijden, ik had een hond die mij trooste en mij beschermde, wat uiteindelijk mij mijn hond heeft gekost want hij stond tussen mijn vader en mij in om mij te beachermen hij is door mijn vader weggegeven.Mijn band met dierwn is altijd zeer sterk gebleven en zijn ook altijd om mij heen.Mensen hwb ik mwer moeite mee,ik voelde en nog dat ik anders ben en niet echt geaccepteerd, als ik me bij mensen moet begeven waarvan ik weet dat ze er opuit zijn om mij op wat voor manier dan ook te pakken sluit ik mijzelf van te voren af waardoor het me niet raakt.Het is een manier van overleven, ook geef je aan dat je vaak over meersere gavens beschikt en ook dat pakketje heb ik meegekregen,als kind was ik heldervoelend en ruikend, dat geeft zich uitgebreid naar helderziendheid, communiceren met en genezen van dieren.Een groot nadeel vind ik wel dat ik al heel lang hoor dat mensen bang voor mij zijn dat vind ik vervelend mede omdat ik altijd klaar sta voor mijn medemens help waar ik helpen kan en nooit enige kwaad in zin heb, ik wil eigenlijk gewoon geaccepteerd worden voor wie ik ben.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Zeven vrouwelijke archetypen
€ 25,00

Zeven vrouwelijke archetypen

Mara Branscombe

Wijze vrouw, meid, moeder, jaagster, minnares, mystica en koningin: deze zeven vrouwelijke archetypen spelen een belangrijke rol in je innerlijke leven, laat Mara Branscombe zien.

€ 25,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?