Bewustzijn

Maak je leven makkelijker met 5 natuurlijke principes uit het Peruaanse sjamanisme

Door Gastauteur
Maak je leven makkelijker met 5 natuurlijke principes uit het Peruaanse sjamanisme

Met de inzichten uit het Peruaans sjamanisme kun je – net als Frank Bruining, auteur van Ik kan alles dus jij ook – een leven leiden waar je geen vakantie meer van wil nemen. Een leven waarin je een gelukkig en liefdevol mens kunt zijn. In dit artikel lees je over het Peruaanse sjamanisme en de vijf natuurlijke principes die je helpen bij het bereiken van deze doelen.

Leef een leven waarvan je geen vakantie meer van wil en hoeft te nemen.

Het sjamanisme

Sjamanisme is een verzamelterm voor traditionele geloven, rituelen en praktijken uit diverse culturen verspreid over de hele wereld. Sjamanisme is een van de oudste vormen van spiritualiteit. Veel stromingen, zoals boeddhisme, hebben hun wortels in het sjamanisme. Kenmerkend is het contact dat de sjamaan heeft met ‘een andere werkelijkheid’ en de connectie met de natuur.

De term sjamanisme komt van het Toengoezische šaman; ša betekent ‘weten’. Een sjamaan is dus ‘iemand die weet’ of ‘iemand die in het donker ziet’. Sjamanen doorzien de wetten van de natuur, van het universum. Een sjamaan helpt de mens om in balans te leven met de natuurlijke wetten. De kennis waarover sjamanen beschikken wordt door een mentor overgedragen tijdens intensieve ontwikkeltrajecten.

Alles is mogelijk!

Kijk naar de mogelijkheden die iedere dag voor je klaar liggen. Waar word je écht blij van, binnen die mogelijkheden?

Frank Bruining gelooft dat alles voor iedereen mogelijk is, uiteraard binnen je eigen mogelijkheden. Er is wel één obstakel: we maken het onszelf vaak veel te moeilijk. Vanaf het moment dat we iets willen, beperken we onszelf eigenlijk al. Dus als je zegt: ‘Ik wil drie keer per week naar de sportschool,’ ‘Ik wil meer geld verdienen,’ ‘Ik wil voor mezelf beginnen,’ of: ‘Ik wil een relatie,’ dan maken we het te groot, dan willen we teveel ineens.

Als mensen zeggen: ‘Ik wil mediteren,’ dan bedoelen ze meestal dat ze hun hoofd meteen leeg willen en eigenlijk ook, net als de Boeddha, verlicht willen zijn. Maar ze vergeten dat ze tijd en doorzettingsvermogen nodig hebben.

Alles is in beweging

Zekerheid bestaat alleen in je hoofd. Want alles is onderhevig aan verandering en aftakeling.

Het is waarschijnlijk heel confronterend wanneer je merkt dat je niet in beweging komt omdat je eigenlijk bang bent of omdat je een bepaalde zekerheid wilt behouden. Dat je graag zekerheid wilt hebben en houden is logisch, maar als je goed kijkt zie je dat je vasthoudt aan iets dat altijd in beweging is. Alles – en dan kom ik uit bij de natuurwetten – is namelijk onderhevig aan verandering en aftakeling. Zekerheid bestaat alleen maar in je hoofd. We vertrouwen op iets dat constant in beweging is, maar we missen het vertrouwen om mee te gaan in die voortdurende beweging.

De vijf natuurlijke principes

Om beperkende overtuigingen open te breken is het inzicht dat alles energie is en alles met elkaar verbonden, doorslaggevend.

Met de natuurlijke principes uit het sjamanisme zul je zien dat je jezelf kunt leren mee te gaan in die natuurlijke beweging van constante verandering en dat je daarmee juist het leven voor jezelf kunt maken dat je wil. Probeer te ervaren hoe het is om de controle los te laten en zo écht te ontdekken wie je werkelijk bent. Hierdoor geef je jezelf de kans om een leven te leiden waarin je dagelijks doet wat jij het liefste doet.

Met behulp van deze vijf principes gelooft Frank Bruining dat iedereen het geluk kan vinden dat hij gevonden heeft:

Het eerste principe is kawsay.

 • Kawsay betekent dat alles uit levende energie bestaat en dat alles met alles verbonden is.
 • Kawsay is een overkoepelend principe voor alle an­dere vier principes.
 • Kawsay nodigt je uit om met respect voor het leven te leven.
 • Omdat je weet dat alles steeds gecreëerd wordt en dat jij onderdeel bent van deze dynamische creatie, ga je met steeds meer respect leven.

Zet al je zintuigen open: zie, hoor, voel en neem waar. Voel de kawsay stromen.

Het tweede principe is ayni.

 • Ayni betekent dat de energie altijd in evenwicht is.
 • Alle energie, alle levende energie is altijd in even­wicht.
 • Dat is niet positief, maar ook niet negatief, maar het enige dat wij kunnen doen is meebewegen in dat even­wicht.
 • Vanuit dit principe leer je aanvoelen wanneer jij of je omgeving uit dat evenwicht raakt en hoe je daarin mee kunt bewegen.

De uitwisseling van energie is iets wat voortdurend gebeurt, tussen mensen onderling maar ook tussen mensen en de aarde en nog veel meer.

Het derde principe is yachay.

 • Yachay is wijsheid vanuit de directe ervaring.
 • Om mee te kunnen bewegen met de directe ervaring van je ware natuur moet je loskomen van oude denk­beelden over wie je zou moeten zijn, en van andere overtuigingen die niet echt op de werkelijkheid geba­seerd zijn, maar eerder ontstaan zijn vanuit vroegere ervaringen.
 • Dit principe staat voor wijsheid; wijsheid vanuit je ware natuur.
 • Yachay maakt het makkelijker om mee te bewegen in dat evenwicht, in ayni en binnen kawsay.

Het gaat niet om emotieloos worden, maar om zien wat er werkelijk gebeurt. Zo ontwikkel je wijsheid, of yachay.

Het vierde principe is munay.

 • Munay is de onvoorwaardelijke liefde voor de ver­binding met alles en iedereen.
 • En met munay ontstaat de verwondering; de verwon­dering over de schoonheid om je heen. Je gaat schoon­heid zien in de allerkleinste details van je leven. En dan kun je niet anders dan liefde voelen.
 • Munay is niet romantisch, niet emotioneel, maar komt echt vanuit een diepe verbinding tussen jezelf en alles en iedereen.
 • Munay is een soort compassievol weten vanuit je hart.

Als je je talenten niet gebruikt, voel je je niet gelukkig. Gebruik ze wél, dat is munay!

Het vijfde principe is llankay.

 • Llankay betekent de juiste actie, los van resultaat.
 • De vier voorgaande principes creëren een beweging van binnen naar buiten, en bij llankay kom je dan van­zelf in actie.
 • Je gaat vanuit je hart de dingen doen die echt belangrijk voor je zijn omdat jij er blij van wordt en omdat je een bijdrage aan het geheel levert.
 • Het gaat vanzelf; je doet het niet voor het resultaat.

Zorg goed voor jezelf en handel naar eer en geweten, zodat je ook goed voor anderen kunt zorgen.

Deze vijf principes vormen een leerproces; een ontdekkingstocht waarin je telkens laagjes van jezelf afpelt. Je leert jezelf, je ware natuur, kennen. Wanneer jij naar je ware natuur leeft, heeft dat automatisch een effect op anderen; op de mensen in je gezin, op je vrienden en zelfs op je huisdieren. Met andere woorden: als jij doet waar je blij van wordt, dan nodig je anderen automatisch uit om ook blij te zijn en om te doen wat zij leuk vinden. Frank Bruining denkt dat iedereen (ja, jij ook) een ongekend potentieel heeft.

Ik kan alles, dus jij ook

Ik kan alles, dus jij ook

In het boek Ik kan alles dus jij ook leert Frank Bruining je een aantal technieken, waardoor je zonder externe hulpmiddelen verschillende vormen van bewustzijn bereikt. Je ontdekt hiermee de natuurlijke wetten en hoe daarmee in balans te leven. De vijf principes in dit boek leerde Bruining van de sjamanen in de Andesgebergte, bij wie hij in de leer ging na een moeilijke periode in zijn eigen leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer artikelen gebaseerd op sjamanistische stromingen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?