Gezondheid

Hoe griep gezond kan zijn volgens de Feng Shui filosofie

Door Nina Elshof
Hoe griep gezond kan zijn volgens de Feng Shui filosofie

‘Vuur!’, zegt de energie van dit jaar. ‘Vuur!’, reageert mijn lichaam dat zich spontaan solidair heeft verklaard met dit thema; de griep heeft toegeslagen.

Alhoewel ik het stervenskoud heb, parelt het zweet op mijn lijf en jaagt de hitte het kwik in de koortsthermometer naar een ongekend hoogtepunt. Alles doet pijn en uit de uiteinden van mijn zenuwen lijken kleine vlammetjes te komen waardoor mijn huid pijnlijk onaanraakbaar is geworden.

Het vuur in mij zorgt voor chaos. Mijn ogen zien het niet meer helder. Mijn oren horen het niet meer goed. Als ik iets wil zeggen lijkt het of ik een liter whisky achter de kiezen heb. Een spontane atrofie heeft mijn spieren getroffen, waardoor ik zo slap als een vaatdoek op m’n benen sta te wankelen.

Enfin, dat vuur kortom zet even mijn hele systeem op z’n kop. Want dat is wat vuur doet. Het transformeert. Hoe?

Vuur transformeert door alles wat jij of je leven niet meer kan gebruiken, tot de grond toe af te branden en het te transformeren tot iets wat je wel kunt gebruiken.

Koorts doet datzelfde in een lichaam. In mijn lichaam op dit moment. Ik stel me al klappertandend voor hoe de koorts korte metten maakt met bacteriën, virussen en andere vieze ziektemakers die het me alleen maar lastig maken en een gezond leven in de weg staan.

Overgave aan het vuur van griep en koorts

Van mij mag het vuurtje nog wel wat verder opgestookt worden. Daarom kies ik even niet voor koorts-onderdrukkende paracetamolletjes of pijnverlichtende ibuprofennetjes. Het vuur van de koorts krijgt van mij ruim baan om zijn ding te doen. Op een ander vlak is die ruimte ook gecreëerd doordat alle afspraken zijn afgezegd, alle lessen zijn gecanceld en hulptroepen zijn ingeschakeld om waar mogelijk taken over te nemen. Vuur vraagt om onvoorwaardelijke overgave aan het vuur. Geen mitsen en maren of voorbehouden. Vuur eist onverdeelde aandacht. Vuur eist jouw aandacht of, in dit geval, die van mij.

Als je het vuur van de koorts ruim baan geeft om zijn ding te doen, kan het beter zijn werk doen; je bent immers niet voor niets ziek. Ziek word je om gezond te kunnen zijn.

Doordat vuur, en dus ook koorts, zo overrompelend overweldigend is, laat het even geen ruimte voor iets anders. Het breekt je verzet tegen ziek worden en legt je functioneren helemaal lam. Het vuur zorgt ervoor dat je geen kans meer krijgt om je met iets anders bezig te houden. Dus zorgt het voor een stilvallen van je drukdoenerij. Maakt het het denken tot brinta-pap waar geen touw aan vast te knopen is en stop je graag je hoofd diep onder het dekbed om de buitenwereld helemaal buiten te sluiten. En hierin schuilt een kans.

Het vuur van de koorts biedt je de kans om je weer even helemaal met jezelf en met je lijf te verbinden.

Het lijf dat het nu even moeilijk heeft, maar je daardoor wel laat beseffen hoe goed het eigenlijk functioneert als koorts geen roet in het eten gooit. De verborgen kwaliteit van koorts is dat het je helpt om een stapje verder in je lijf te incarneren. Je er dieper mee te verbinden.

Doordat het vuur ondertussen alle rommel verbrandt, wordt zo een weg gebaand naar een diepere laag van jezelf. Na een flinke griep is het dan ook heel mogelijk dat je als een Feniks uit de as herboren wordt. Je bent in ieder geval ballast kwijt geraakt, niet alleen uit je lijf maar hopelijk ook uit je hoofd. En dat werkt bevrijdend.

Bij kleine kinderen kun je zien dat zij na een (kinder)ziekte ineens een vaardigheid ontwikkeld hebben. Ze kunnen dan van de ene op de andere dag fatsoenlijke zinnen zeggen, of ze zijn plotseling zindelijk.

Ziekte, en vooral het vuur van de koorts, helpt namelijk om iets te transformeren wat jouw lijf, jouw systeem, niet goed past.

Om het bouwsteentje dat is aangereikt, meer passend te maken zodat jij het kunt gebruiken.

Je wordt ziek omdat er iets in je systeem niet gezond was en om aanpassing vroeg. Griep creëert de opening waardoor de koorts toe kan slaan in je lijf. Koorts brengt de kwaliteit van het alles transformerende vuur met zich mee om korte metten te maken niet alleen met de ziekmakers in je lijf, maar ook met die in je hoofd en hart.

Dus dobber maar even lekker rond in de brinta-pap van je denken en ervaar, ondanks het ongemak, dat het erg gezond kan zijn om griep te hebben!

Huis & ziel

Huis & ziel

Begin je weer op te knappen en wil je meer leren van Nina Elshof over energetisch opruimen? In Huis & Ziel laat ze zien hoe je met je huis ook je bovenkamer een flinke opruimbeurt geeft. Vol tips, praktische opdrachten en bijzondere overdenkingen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Nina Elshof
Nina Elshof

Nina Elshof wordt erkend als dé specialist op het gebied van Feng Shui en Nine Star Ki astrologie. Ze is schrijver van onder meer het boek 'Huis & Ziel', is een internationaal spreker en geeft gepassioneerde lezingen over Feng Shui en Nine Star Ki astrologie. Nina is oprichter en directeur van de enige volledige erkende Feng Shui en Nine Star Ki beroepsopleiding in Nederland: de Feng Shui Academie. Naast de lessen kun je bij haar terecht voor Feng Shui en Nine Star Ki consulten, begeleidt ze ver- en nieuwbouw projecten en beantwoord zij je loopbaan- en levensvragen. "Ik ben een wegbereider, ik ben een vernieuwer, een visionair. En ik ben een breekijzer. Iemand die het initiatief neemt om dat geen wat niet meer werkt te doorbreken bij de gratie van een nieuwe geboorte. Het is mijn missie om iedereen bewust te maken dat je jezelf kunt leren kennen aan de hand van je huis. Dat je jezelf kunt bevrijden uit het harnas van angst en beperkingen door met behulp van Nine Star Ki te herkennen wat jouw levensmissie is."

Reacties
 1. Johanna 18 maart 2018 - 12:31
  Reply

  Dat wisten de mensen vroeger al. Griep reinigt het lichaam. Geen pullen of poedertjes maar laat de koorts zijn reinigende werking doen. Geldt met name ook voor kinderziektes, geweldig voor het opbouwen van de weerstand.

 2. Nina Elshof 19 maart 2018 - 13:40
  Reply

  Inderdaad Johanna, griep kan enorm reinigend zijn! Hartelijke groet, Nina

 3. Pris 3 januari 2020 - 22:38
  Reply

  Ja heerlijk gevoel stralende huid, fris nieuw gevoel na een flinke koortsaanval!!

 4. Nina Elshof 8 januari 2020 - 13:31
  Reply

  Hi Pris, Een oude huid afgeschud. Mooi! Hartelijke groet, Nina

 5. Mo 2 december 2023 - 12:19
  Reply

  Dankjewel, wat fijn om dit te lezen. Ik zit er middenin. Ik voel daarbij t oude en het nieuwe. Oud is voor mij weerstand tegen het niet lekker in m'n vel zitten en mijn verstand dat roept dat er nog van alles MOET waardoor ik me er niet helemaal aan over kan geven. Het nieuwe zegt: dit is ergens goed voor, het brengt je iets. Koorts ruimt op. Jouw woorden doet "het dubbeltje" de nieuwe kant op vallen. En ik voel dat ik niet de enige ben. Zo fijn. Ik weet dat, maar zo voelt het vaak niet als ik erin zit. Dankjewel!

  1. Nina Elshof 8 december 2023 - 08:53
   Reply

   Hi Mo, Koorts ruimt op. Nou absoluut. Het is beslist niet leuk om ziek te zijn of koorts te hebben. Tegelijk kun je na een periode van griep en/of koorts ook echt wel voelen dat je 'lichter' bent. Soms is dat letterlijk zo als je ook een tijdje wat minder hebt kunnen eten vanwege het ziek zijn. Fijn dat deze blog je geholpen heeft en veel dank voor je fijne reactie. Harte groet, Nina

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?