Gezondheid

Holistische betekenis van een keelontsteking: je keel is de poort naar je emotionele lichaam

Door Jacqueline Rietveld
Holistische betekenis van een keelontsteking: je keel is de poort naar je emotionele lichaam

Keelontsteking komt vaak voor. Veel mensen vinden af en toe een keelontsteking ‘erbij horen’, maar dat hoeft niet zo te zijn. Keelontsteking is net als elke ziekte een teken van disbalans. Zeker als de R weer in de maand komt kan de keel een kwetsbare plek zijn in de weerstand. De keel is in wezen een poort naar je hart en een schakel in het wel of niet praten over je emoties. Bij een keelontsteking kan je je dus afvragen waar jouw lichaam aandacht voor wil vragen.

Hartenergie

Holistisch gezien heeft een ontsteking (alles wat in medische termen eindigt op -itis) altijd een relatie met de hartenergie. Het hart is het centrum van liefde en vreugde, zowel in positieve zin als bij het ontbreken van die gevoelens. Als die emoties te hevig zijn dan kan dat komen doordat ze niet vrij mogen stromen. Ze zoeken een weg naar buiten, maar jij wil er niet over praten, slikt je tranen weg en onderdrukt de roep van je hart. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een depressie.

Of misschien overschreeuw je jezelf juist en wil je je zo graag goed voelen dat je de positieve gevoelens van je hart uitvergroot en eventuele tranen weg lacht. Als dit extreem wordt kan het zelfs leiden tot hysterie of manisch gedrag. Het wel of niet uiten van emoties heeft groot effect op de gezondheid van je keel.

Oefening bij keelontsteking

Neem dus als je keelontsteking hebt eens een moment om te voelen waarom je hart en je keel op deze manier om hulp vragen. Leg bijvoorbeeld je linkerhand op je hart en je rechter op je keel en vraag je af wat er speelt in de verbinding tussen deze twee plekken. Het antwoord valt je vanzelf in; je eerste gedachte is de juiste. Zoom dan verder in op dit antwoord en geef het gevoel dat daarbij de ruimte bij hoort. Dat zal opluchten. Je keel kan nu sneller herstellen.

Schakel tussen hoofd en hart

Je keel is een schakel tussen je hoofd en je hart. Moedig je keel aan om jouw gedachten en je gevoel op te laten samenwerken. Spreek je eigen waarheid en geef emoties (verdriet) de ruimte om er te zijn. Zeg wat gezegd moet worden voor jouw eigen waarde, zonder de ander moedwillig te kwetsen. Verklaar de liefde, huil, lach, geef je eerlijke mening over zaken die jou aangaan. Express yourself!

Aan de andere kant: praat niet onnodig. Alleen maar om mee te praten of geen stilte te laten vallen bijvoorbeeld. Dat kost je keel onnodig veel energie en doet je weerbaarheid en immuunsysteem geen goed. Blijf bij jezelf en leer ook om in stilte samen te kunnen zijn met anderen.

Erger voorkomen

Hopelijk kan je nu een volgende keer bij de eerste tekenen van keelpijn makkelijker bij je gevoel komen, waardoor het zich misschien niet meer hoeft te ontwikkelen tot een keelontsteking. Deze middelen ondersteunen je innerlijke helingsproces en helpen erger voorkomen:

• Thee: salie en tijm met een lepeltje honing.
• Acupressuur: geef zo’n 3 minuten flinke druk met je linker duim op het punt bij de buitenste nagelhoek aan de onderkant van je rechter duimnagel. Wissel dan om.

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor energetisch lichaamswerk en is Reiki Master. Haar doel is mensen te leren hoe zij zo vitaal en vreugdevol mogelijk kunnen leven. Daartoe geeft zij individuele coaching, bewustwordingsworkshops en Reiki cursussen. Meer informatie vind je op haar website www.avaloncoaching.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reacties
  1. Dorien 24 september 2020 - 11:13
    Reply

    Helemaal mee eens, al wordt de energetische en holistische betekenis van de lichamelijke signalan helaas zo vaak genegeerd. Yoga houdingen helpen heel erg om hier meer balans in te brengen en om tijdig te leren luisteren.

  2. Petra 31 december 2020 - 11:56
    Reply

    Ik heb in mijn puberteit en daarna in mijn jong volwassen leven frequent keelontstekingen gehad. Dit had ik gemiddeld zo'n vier keer per jaar. Mijn HA schreef dan ook iedere keer antibiotica voor, wat uiteindelijk de stollingsfunctie in mijn bloed heeft beschadigd (hetgeen later weer is hersteld). We zijn inmiddels 30 jaar verder en ik heb geen keelontstekingen meer. Dat deze hinderlijke aandoening in relatie staat tot onze emoties is iet wat als een paal boven water staat.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?