Bewustzijn

Trauma in de baarmoeder: ben jij een alleengeboren twee- of meerling?

Door Daniëlla van de Zande
Trauma in de baarmoeder: ben jij een alleengeboren twee- of meerling?

Misschien ben jij wel een alleengeboren tweeling of meerling. Het is een verlies dat je hele leven kan kleuren, zonder dat jij je ervan bewust bent. “Je hebt moeite om verbindingen aan te gaan, vindt het lastig om relaties in stand te houden en voelt je niet veilig bij jezelf,” zegt holistisch therapeut Daniëlla van de Zande. Herken jij jezelf in de kenmerken?

Het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat, kun je je leven lang met je meedragen.

Worstelen met schuldgevoelens

Ben jij al je hele leven op zoek naar iets of iemand, maar je weet niet precies wat of wie? Voel je verder dat je er vaak alleen voor staat en ben je bang om het leven echt aan te gaan? Worstel je bovendien met schuldgevoelens en mis je daarnaast verbinding? Dan kan het zijn dat je een alleengeboren tweeling of meerling bent. Een op de tien mensen is onderdeel van een twee- of meerling. In dit artikel ontdek je of jij er eentje bent.

Een traumatische ervaring

In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig alleengeboren twee- of meerlingen. In de baarmoeder waren ze met twee of meer, maar alleen zij zijn ter wereld gekomen, omdat de anderen zijn gestorven. Dit is een zeer traumatische ervaring. Je maakt tenslotte een overlijden mee in de baarmoeder. Daar waar jullie samen geboren zouden worden, sta je er nu alleen voor. Het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat, kun je je leven lang met je meedragen. Hierdoor heb je moeite om verbindingen aan te gaan, vind je het lastig om relaties in stand te houden en voel jij je niet veilig en thuis bij jezelf.

Signalen dat je een alleengeboren tweeling bent

Het verlies van je tweelinghelft is een ongelooflijk diep trauma dat je leven compleet kan beheersen zonder dat jij je daar bewust van bent of weet wat de precieze oorzaak is. Soms kom je er spontaan achter doordat je bijvoorbeeld een artikel leest over verloren tweelinghelften en je herkent in de kenmerken. Of je hebt een vermoeden dat door je moeder wordt bevestigd. Aanwijzingen zijn:

 • Een abnormaal grote buik in het begin van de zwangerschap
 • Een miskraam
 • Tussentijds bloedverlies
 • Een echo waarop duidelijk meer dan één embryo zichtbaar is
 • Meerdere placenta’s aanwezig na de geboorte

Indien jij wilt weten of je een alleengeboren twee- of meerling bent, zijn er diverse manieren om dit te achterhalen, zoals een familieopstelling.

Een verlies voor je leven

Het gaat over een groot verlies dat alhoewel je het niet bewust hebt meegemaakt, zijn sporen nalaat: op fysiek, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau. Ook al heb je geen tastbare herinneringen eraan, trauma wordt opgeslagen in ons lichaam. Triggers in het dagelijks leven raken telkens die pijnlijke herinnering aan. Daarnaast heeft de stress die is ontstaan in de baarmoeder, een enorme impact. Het kan in je volwassen leven zorgen voor destructief gedrag en belemmerende patronen waardoor je levenslust en levenskracht afnemen.

Gedurende je hele leven kun je onbewust met dit verlies bezig zijn, zegt het schrijversduo Austermann in ‘Het drama in de moederschoot’. “Vanaf het eerste moment van de conceptie krijg je als mens in wording alles mee wat er om je heen gebeurt. Het lichaamsbewustzijn slaat alle ervaringen op. Je kunt waarnemen hoe je ouders met elkaar omgaan en hoe je moeder zich voelt,” zeggen psycholoog Alfred R. Austermann en sociaalpedagoog Bettina Austermann.

Ze leggen in het boek uit hoe tweelingen of meerlingen in de baarmoeder hun broertje(s) of zusje(s) gewaarworden. Hoe ze elkaars hart horen kloppen en samen spelen in de oceaan van het vruchtwater. Na de geboorte lijken alle ervaringen uit de tijd in de buik vergeten. “Een op de tien zwangerschappen begint met een tweeling. Als een van de foetussen sterft, is dat voor de overlevende tweelinghelft een geweldige schok, waarvan hij of zij zich later niet meer bewust is. Er blijft een leegte in de ziel achter. De gevolgen van dit vroege verlies kunnen bijvoorbeeld eenzaamheid, onverklaarbare schuldgevoelens en een onvervulbaar verlangen naar eenheid zijn. De verloren tweelinghelft wordt overal gezocht.”

Herken jij jezelf in de kenmerken?

 • Het gevoel je hele leven op zoek te zijn naar iets, niet wetende wat
 • Een diepgewortelde angst voor afwijzing
 • Missen van basisveiligheid
 • Vitamine B12-tekort
 • Perfectionisme
 • Moeizame en/of hoge ademhaling
 • Het ervaren van een groot gemis
 • Twee verschillende oogkleuren
 • Bijnieruitputting
 • Veel ruimte nodig hebben
 • Chronische vermoeidheid
 • Een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Eenzaamheid
 • Passiviteit
 • Schuldgevoelens
 • Ontevreden gevoel
 • Parentificatie: als kind de rol van een ouder overnemen
 • Niet om kunnen gaan met het verlies van een dierbare of huisdier
 • Onverklaarbare fysieke en emotionele klachten
 • Geen keuzes kunnen maken
 • Moeite hebben met zaken afsluiten
 • Geen afstand kunnen doen van zaken en/of relaties
 • Hooggevoelig zijn
 • Niet goed weten wat van jou en de ander is
 • Onrust ervaren in je leven
 • Please-gedrag vertonen
 • Moeite hebben met intimiteit

Mijn persoonlijke zoektocht

Er gaat vaak veel vooraf aan het moment waarop je op zoek gaat naar de oorsprong van je klachten. Precies daar begint tevens de zoektocht naar jouw ongeboren twee- of meerlinghelft. Mijn zoektocht startte tijdens een jarenlang ziektebed. Onverklaarbare angsten, fysieke symptomen en vele depressies leidden mij naar het immense verlies dat ik heb ervaren in de baarmoeder. Het ontdekken van het drama dat zich daar heeft afgespeeld, verklaarde veel. Maar niet alles.

De thema’s van een alleengeboren twee- of meerlinghelft houden ook vaak verband met een ander onderliggend trauma dat gezien wil worden. Uiteindelijk ben ik het allemaal onder ogen gekomen. Het gaf me vooral een dieper begrip van mezelf en de ziel. Hierdoor hervond ik meer rust en vrede. Het grote gemis van de ander dat nooit opgevuld kan worden, liet me vooral mijn eigen leegte zien. Ik leerde om het niet langer als leegte te ervaren, maar als ruimte. Waarmee ik mezelf alle ruimte gaf om te zijn wie ik wil zijn met al mijn imperfecties, talenten, gaven en gevoeligheden. Los van de ander.

Door het verlies te erkennen, hervond ik mezelf en mijn licht. Door mijn verloren helften de plek te geven die hun toekomt, zette ik mezelf op mijn plek. Om vervolgens vanuit die plek te doen waarvoor ik ben gekomen: het zuivere kanaal zijn om heling te brengen daar waar het gewenst, gevraagd en nodig is. Tot slot heeft het mij mijn eigen grootsheid laten zien. Waar ik uiteindelijk volledig in ben gaan staan, zodat ik in staat ben om ook jou je grootsheid te laten ervaren.

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

In Je kunt je leven helen zet Louise Hay jou op de eerste plaats en laat ze je zien waarom dat zo belangrijk is. Je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf zijn vaker dan je denkt de oorzaak van emotionele problemen en lichamelijke klachten. Als je jezelf waardeert en accepteert is dat de sleutel tot positieve verandering.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder van Masia Malagana

Deel dit artikel online
Daniëlla van de Zande
Daniëlla van de Zande

Als Medium en Holistic Healer maar vooral als Gids op jouw Zielspad schrijf ik bezield en bevlogen over diep transformerend zielswerk en over het pad van heling dat ik zelf ben gegaan. Je vind ons op Dé Plek van Aandacht en Bezinning in Spanje waar wij offgrid leven en wij jou met open hart en armen ontvangen voor een levensveranderende Inspiratieweek. Bekijk ook onze online events, reading & healing voor mens en dier en voel je welkom voor een sjamanistisch consult www.masiamalagana.com

Reacties
 1. Nicka 14 november 2021 - 15:32
  Reply

  Beste, ik begrijp dit artikel heel goed. Het is net als thuis komen. Yes, ik ben niet alleen. Ik ben namelijk een twee-eiige eenling (Chimaera). Met als gevolg dat ik dan ook twee verschillende lichaamskanten heb. Met verschillend DNA. Met in het midden een mooie duidelijke gekartelde streep om de twee kanten te scheiden. Maar dat terzijde, dat is maar uiterlijk. Het innerlijke dat kan je eigenlijk niemand beschrijven die het niet heeft meegemaakt. Het geeft steeds dat schuldgevoel, het gemis er klopt iets niet. Vandaar dat ik zo blij ben met dit artikel, nu kan ik mij er verder in verdiepen. Dank je.

 2. Daniella 7 december 2021 - 13:23
  Reply

  Dank voor jouw reactie Nicka en wat fijn dat je herkenning vindt. Met liefde geschreven!

 3. Katrien Verbrugghe 4 oktober 2023 - 18:29
  Reply

  Beste Daniella, ik was ook van een tweeling maar mijn zus is 20 jaar geleden aan kanker gestorven. We waren een tweeëige tweeling en ik mis haar nog steeds. Eigenlijk ben ik HSP en heb het daar wel knap lastig mee. Zou het boek dat u voorstelt mij wat kunnen helpen want ik ben niet zo gelukkig met mezelf maar ik kan je wel zeggen dat ik zeker niet depressief ben ofzo want ik ben een optimist van karakter maar op gebied van ‘geluk’ kan het wel wat beter, ik heb nu jammergenoeg ook alopecia (haaruitval/kaalheid) gekregen door stress. Genoeg geklaagd, ik geef niet op want na regen komt zonneschijn…😁 Groetjes, Katrien

 4. Daniella van de Zande 8 oktober 2023 - 10:33
  Reply

  Lieve Katrien, wat een ontzettend groot verlies en verdriet heb jij doorgemaakt na het overlijden van jouw tweelingzus en wat naar voor je dat je zoveel last van stress ervaart. Ik wens je licht en wijsheid op jouw pad. Mijn artikel gaat echter over alleengeboren twee- of meerlingen. Ik schrijf over het trauma dat heeft plaatsgevonden in de baarmoeder. De boekentip komt niet van mij maar van de redactie. Persoonlijk vind ik het een waardevolle klassieker van Louise Hay. Mocht je besluiten dit boek aan te schaffen dan wens ik jou veel leesplezier! Warme groet, Daniëlla

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?