Gezondheid

Ben je vaak moe? Vermoeidheid door ongezonde darmflora

Door Paulien Franken
Ben je vaak moe? Vermoeidheid door ongezonde darmflora

Hoe vaak hoor jij jezelf zeggen: ‘Ik ben gewoon heel moe’? Darmflora-deskundige Paulien Franken vindt het niet gewoon! Ze moedigt je aan om de vermoeidheid te onderzoeken. ‘De oorzaak hiervan kan heel goed liggen in een darmflora die in disbalans is.’

Ik ben steeds weer onder de indruk van de enorme impact die onze darmflora op ons heeft.

De moe-trend

Wil je ’s avonds niet meer als een zombie op de bank liggen? Of aan het einde van de middag een enorme dip ervaren? De oorzaak hiervan kan heel goed liggen in een ongezonde darmflora.

Moe zijn lijkt er tegenwoordig ‘gewoon’ bij te horen. Ik was zelf jarenlang erg moe. Als ik het erover had met vriendinnen, wezen ze me altijd op mijn drukke leven. Dat klopt. Ik ben een thrill seeker, een hoogsensitieve prikkelzoeker die eerder onder- dan overprikkeld is. Daardoor ben ik dus altijd bezig, maar dat geeft me juist energie! Ik word doodmoe van bankhangen en eindeloos series kijken.

Mijn drukke leven was dus niet de verklaring. De verklaring kwam uit mijn darmflora! Die was in disbalans. Doordat ik de eerste tien jaar van mijn leven dagelijks antibiotica heb geslikt, was mijn flora een zootje. Dat wist ik natuurlijk wel, maar ik stond er nooit bij stil.

Lees ook dit artikel: 9 tips van een darmflora-deskundige: versterk je immuunsysteem

Darmflora in detail

Even wat cijfers. Elke keer als ik het lees, ben ik weer onder de indruk van de enorme impact die je ‘microbioom’ oftewel darmflora op je heeft. Je bestaat voor 90 procent uit niet-menselijke cellen. Bizar hè? Die 90 procent, dát is je microbioom. Allemaal plantjes en beestjes die in symbiose in en op je leven. Microbioom heet ook wel flora.

Ik gebruik voor het gemak het woord darmflora, omdat het grootste deel van die 90 procent zich in je darmen bevindt. Deze flora speelt een belangrijke rol als het om jouw gezondheid gaat. Je hebt heel veel invloed op de kwaliteit ervan. Dus eigenlijk heb je voor 90 procent invloed op de kwaliteit van je gezondheid. Goed nieuws!

Waar gaat je energie heen?

Hoe beïnvloedt je darmflora nou je energieniveau? Het is zo te verklaren:

 • Energieverbruik door darmen en flora
  Je darmflora en darmen verbruiken energie. Zo’n 40 procent van deze energie maakt een gezonde darmflora zélf. Je darmwand vernieuwt zichzelf elke 72 uur; reken maar dat dit veel energie kost. En ook de vertering van voedsel kost een hoop energie. Is je flora niet gezond? Dan mis je dus 40 procent van de energie die in je darmen nodig is. Die energie haalt je lichaam dan gewoon uit eigen voorraad. Waardoor er minder beschikbaar is voor jou, om bijvoorbeeld goed te denken of te werken.
 • Aanmaak vitamines voor energiehuishouding
  Je darmflora maakt ook vitamines aan. Zoals vitamines uit de B-groep. En laten die nou een belangrijke rol spelen in je energiehuishouding!
 • Afvoer van afvalstoffen
  Ten slotte speelt je microbioom een belangrijke rol in de afvoer van afvalstoffen. Loopt de afvoer niet optimaal? Dan blijf je jouw afvalstoffen rondzeulen. Dat kost onevenredig veel energie.

Moe zijn hoort er dus niet gewoon bij! Ik vond het raar dat ik altijd zo moe was, en ik vond het vooral niet acceptabel. Jarenlang heb ik allerlei verklaringen gezocht en van alles geprobeerd. Pas nadat ik mijn darmflora helemaal in balans had gebracht, voelde ik me weer enorm energiek. Ik sta om half zeven fris en fruitig naast mijn bed en heb de hele dag geen enkele dip. Zo heerlijk!

Achteraf gezien, als ik kijk naar mijn darmflora, is het helemaal niet raar dat ik geen energie had. We zijn bij klachten al snel geneigd om ‘er maar mee te leren leven’. Veel (onverklaarde) pijnen en ongemakken zoals vermoeidheid vinden hun oorsprong in een darmflora die in disbalans is. En daaraan kun je zelf heel veel doen.

Puurplien

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Lees verder over het oplossen van moeheid:

Deel dit artikel online
Reacties
 1. suus 10 december 2020 - 22:34
  Reply

  Leuk, duidelijk verhaal. Dank!

 2. Vera Zwijnenburg 29 november 2023 - 20:15
  Reply

  Nog nooit gehoord dat iemand de eerste 10jasr van zijn leven antibiotica heeft gehad ,snap.niey Day je dan nog leeft.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?