Bewustzijn

De gevolgen van stress in de diepe lagen van je immuunsysteem

Door Nanette Kant
De gevolgen van stress in de diepe lagen van je immuunsysteem

Stress ondermijnt het immuunsysteem. Dat is bekend. Stress kan zichtbaar en voelbaar zijn, zoals bij mensen in een drukke baan, of in relaties waar overduidelijk veel spanning is, als je geldzorgen hebt of langdurig een zieke moet verzorgen. Allemaal situaties waarbij stress een logisch gegeven is en burn-out en uitputting op de loer liggen.

Stress in de verborgen lagen van je systeem

Maar er bestaat ook zoiets als stress in de verborgen lagen van je systeem. Een chronische stress respons waar je je niet van bewust bent. Stress die zich al in de vroege jeugd heeft ingezet en jaar na jaar je immuunsysteem belast. Gevoed door overtuigingen die je je al op jonge leeftijd hebt eigen gemaakt: ik ben niet goed genoeg, er is geen ondersteuning voor mij, ze begrijpen me toch niet, ik hoor er niet bij.

Vanuit die overtuiging leef je je leven. Je gaat heel erg je best doen, of overmatig zorgen, je past je continu aan of je besluit het allemaal alleen te doen. Zo lang je je (bewust of onbewust) laat leiden door je overtuigingen, sta je in de overleefstand en staat je stressknop op aan. Dat betekent dat je zenuwstelsel nooit werkelijk tot rust komt. Zelfs als je je heel ontspannen voelt en geniet van alle mooie dingen in je leven, ervaart het lichaam op de meest subtiele laag nog altijd stress. Er zal altijd een innerlijke waakzaamheid zijn, die reageert zodra de schijnbare veiligheid verstoord wordt.

Voluit leven

We verlangen er allemaal naar om voluit te kunnen leven. Om ons potentieel volop in de wereld te brengen. Om te stralen en geluk te ervaren. We verlangen naar lichtheid en moeiteloosheid en flow in de dingen die we doen. We verlangen ook naar die diepe ontspanning die al onze cellen tot rust brengt. En toch blijven we maar in die beperkende overleefstand staan. We blijven maar denken dat we er zelf voor moeten zorgen dat we overeind blijven staan.

Wat zou er gebeuren als je stopt met vertrouwen op je eigen kracht? Al je je volledig zou overgeven aan de natuurlijke intelligentie van het leven zelf?

Sinds ik, na een diepe crisis in mijn ziekteproces, voor mezelf heb toegegeven: ik kan niet meer, ik kan dit niet alleen dragen, is er veel veranderd. De eerste stap was uitreiken naar vrienden en vragen om hulp. Dat bracht een enorme shift, maar deed die innerlijke waakzaamheid niet verdwijnen. Ik was nog altijd wantrouwig. Hoe lang is de hulp beschikbaar? Vraag ik niet te veel? Kunnen ze het echt geven? Want ik zag zo goed dat ook de mensen om me heen zichzelf staande probeerden te houden in de hectiek van hun eigen leven.

Het grote transformatiepunt

Het grote transformatiepunt kwam toen ik me mezelf eraan herinnerde dat onvoorwaardelijke steun, net als onvoorwaardelijke liefde, ingebed zijn in het leven zelf. Daar mag ik mijn vertrouwen leggen. Sinds ik mij iedere ochtend in mijn meditatie opnieuw verwonder hoe mijn adem als vanzelf voortbeweegt en mijn hart moeiteloos klopt, hoe alle cellen in mijn lichaam in ongelooflijke perfectie met elkaar communiceren en mijn bestaan vormgeven. Sinds ik me daarin ontspan, niets meer wil manipuleren of overeind wil houden en het leven met grote dankbaarheid haar werk laat doen, gebeuren er wonderen.

De zoveelste Lymekuur slaat eindelijk aan. Ik voel mijn lichaam herstellen. Er zijn niet eens heftige ontgiftingsverschijnselen, terwijl dat wel voorspeld was. Hulp uit mijn omgeving stroomt moeiteloos, ik hoef daarin niets meer te sturen of te controleren. Ik voel me goed, liefdevol, opgewekt en vol vertrouwen. Innersteps (mijn bedrijf) blijft groeien, zelfs als ik me er slechts minimaal mee bemoei. Hoe kan ik ooit gedacht hebben, dat ik krachtiger was dan de bron van het leven zelf, die mij elke dag weer met zoveel liefde doet leven.

Door Nanette Kant

Weg van de pijn

Weg van de pijn

In Weg van de pijn laat Saskia de Bruin zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Bewustwording over hoe dit beschermingspatroon werkt is dan ook dé sleutel om je pijn en klachten te verlichten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Nanette Kant
Nanette Kant

Nanette Kant is oprichtster van Innersteps, de School voor natuurcoaching waarin ze coaches en therapeuten leert te coachen vanuit Zijn. De natuur is daarbij haar grootste inspiratiebron. Nanette is ook schrijfster van het troostrijke boek Zen in de Chaos (te bestellen bij boekenwereld.com).

Reacties
 1. ira J 20 juli 2019 - 12:23
  Reply

  Die laatste zin vind ik zo mooi, zo kr8ig! Dankjewel voor je interessante & inspirerende artikel Nanette! Hartegroet ❤ ira

 2. Sylvia 7 oktober 2019 - 10:46
  Reply

  Ja ik vind het ook overkomen alsof het zo simpel is jezelf over te geven aan ' het leven'. Zowiezo zit ik zo vastgesroest in mijn spanningen dat ik echt niet zomaar los kan laten. En het is echt niet dat ik het nooit geprobeerd heb. Klinkt een beetje te simpel en te mooi... alsof alles ook ineens fantastisch gaat en haast niet meer mis kan gaan...

 3. Maureen 3 november 2019 - 09:05
  Reply

  Wat een inspirerend artikel, dank daarvoor! Het geeft mij inzicht in het proces waar ik nu inzit. Het is inderdaad soms wat te mooi om waar te zijn, zoals ik in de vorige comments las, maar een ieder beleeft zijn of haar leven en maakt keuzes. Ook al is het zo complex en niet in balans. Ik kies er voor om mijn innerlijke kracht niet los te laten maar juist te versterken door negativiteit los te laten en te accepteren dat is wat is. Hoe moeilijk ook. Hierin probeer ik me te focussen wat in me leeft en de balans tussen hoofd en hart te vinden. Als ik al voel en de natuur het werk laat doen, ben ik dankbaar en vreugdevol en soms verdrietig. Dan doorbreek ik een patroon. Onvoorwaardelijke liefde begint eerst bij mezelf. De wetenschap dat er onvoorwaardelijke liefde voor mij aanwezig is maakt me gelukkig. De bron van het leven is inderdaad krachtiger dan stress. De overleefmodus is mijn vertrouwde persoonlijke stijl, al jarenlang. Die laat is stap voor stap los. Het is vallen en opstaan, maar ben iig op weg naar meer flow

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?