Bewustzijn

Last van chronische stress? Tips om geestelijk te ontspannen

Door Chantal van Veen
Last van chronische stress? Tips om geestelijk te ontspannen

Wanneer ons brein het druk heeft met het verwerken van informatie en indrukken op een dag, is het voor de balans belangrijk dat deze ‘s avonds en ‘s nachts weer tot rust komt. Inslapen na een drukke dag kan echter soms lastig zijn, omdat ons brein dan nog aanstaat. Dit kan voor chronische stress zorgen en zelfs een burn-out als gevolg hebben. In dit artikel wordt uitgelegd wat je kunt doen om rust te krijgen en geestelijk te ontspannen om zo een burn-out te voorkomen of te verhelpen.

Drie basisprincipes

Om een burn-out te voorkomen of verhelpen is het ten eerste belangrijk om je de volgende basisprincipes eigen te maken:

  • Verstillen en vertragen
  • Regie nemen over je eigen leven
  • Lichaamsbewustzijn creëren of herstellen

Hieronder worden een aantal tips toegelicht waarmee je kunt werken aan deze basisprincipes.

1. Mediteren

Meditatie is een van de manieren waarop je de stilte op kunt zoeken en waarmee je je geest tot rust kunt laten komen. Het is de meest eenvoudige en effectieve manier om rustig te worden in je hoofd. Net als ademhalen kun je het altijd en overal doen, je hebt er niks voor nodig.

Wanneer je zonder voorwaarden of kader je ogen sluit en start met mediteren, dan zal je geest al vrij snel stoppen. Zo komt je geest tot rust en wordt de input van externe prikkels tijdelijk gestaakt. Wie begint met mediteren kan het beste van tevoren een tijdsduur bepalen en een wekker zetten. Daarnaast is het van belang om tijdens je meditatie ergens op te focussen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een bodyscan of door te focussen op je ademhaling.

2. Gas terug nemen

Omdat het leeftempo voor velen erg hoog ligt, kan het goed zijn om af en toe letterlijk wat te vertragen en zo wat gas terug te nemen. Door te vertragen ben je beter in staat om situaties waar te nemen en te zien wat er werkelijk is. Zo leef je bewuster. Je leven heeft meer waarde als je ‘in het moment’ leeft. Waar het om gaat, is dat je leeft met aandacht en dat je zo nu en dan wat zelfreflectie doet.

3. Niets doen

Soms kan het ook waardevol zijn om helemaal niets te doen, al blijkt dat vaak zo gemakkelijk nog niet. Soms is het juist goed dat je gewoon even voor je uit staart. Misschien zie jij dit wel als ‘nutteloos’ of ‘zonde van je tijd.’ Maar juist de momenten waarop je niks doet zijn van grote waarde. Want net zoals bij meditatie komt je geest hierbij tot rust. Toch maar iets vaker niks doen dan misschien?

4. Telefoon uit

De smartphone is niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Toch zijn er steeds meer mensen die zich bewust terugtrekken van hun telefoon en dat is eigenlijk helemaal niet zo verkeerd. Ik zeg niet dat je meteen je telefoon uit het raam moet gooien. Maar soms je telefoon even uitzetten, is goed voor de rust in je hoofd. Door de telefoon wordt je namelijk continue afgeleid, het liefst wil je om de minuut je telefoon checken. Het eindeloos scrollen op Facebook en Instagram kun je zien als mentale vervuiling. Als je s ’avonds thuis komt van je werk, kun je je telefoon gerust een paar uur op vliegtuigstand zetten. Vind je dit nog moeilijk? Begin dan met een uurtje je telefoon uitzetten en bouw dit dan langzaam op.

5. Bewegen

Met bewegen bedoel ik het bewust gebruiken van je lijf door het af en toe eens uit te dagen, het aanzetten zodat je systeem wakker wordt geschud. Dat is belangrijk omdat we met ons huidige, welvarende bestaan de uitdaging niet perse hoeven op te zoeken. Neem jezelf zo nu en dan eens mee op uitdaging en ga een rondje hardlopen, maak een lange wandeling of ga lekker sporten.

Boekentip: Ontdek de kracht van ademen

Dit is een fragment uit ‘Ontdek de kracht van ademen’ van Mr. Breath. Wil je meer weten over hoe onze ademhaling werkt, wat de voordelen zijn en hoe je zelf aan de slag kunt met bewust ademhalen? Dan raden we je Ontdek de kracht van ademen van Mr. Breath aan. In dit boek vertelt hij wat er allemaal mogelijk is en wat het je oplevert als je je ademhaling optimaliseert. Het is een praktisch boek over ruimte maken, voelen, in contact zijn met je lichaam en kalm zijn in je hoofd.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,00 met gratis verzending.

 

 

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?