Home Yoga 5x ochtend yoga – energie in de ochtend (+video)

5x ochtend yoga – energie in de ochtend (+video)

Door Redactie
yoga in de ochtend

Wat is er nou lekkerder dan ’s morgens fris wakker worden en weten dat er een hele dag met eindeloos veel mogelijkheden op je wacht? Weet dat jij het in je hebt om er een fantastische dag van te maken! Als je je richt op een ontspannen lichaam en geest, functioneer je het best en heb jij de touwtjes in handen. Het verschil tussen een prima dag en een geweldige dag kan ’m werkelijk zitten in wat je doet de eerste vijf of tien minuten nadat je wakker bent geworden. (Powerfood, Yoga & Meditatie)

Ochtend yoga

Tara Stiles: ‘Ik heb ontdekt dat het voor mij het best werkt – net als voor veel mensen met wie ik werk – om die minuten te besteden aan mijn welzijn. En voor mij betekent dat: op mijn mat. Als ik een moeilijke fase doormaak, zijn die dagelijkse yogaoefeningen echt mijn redding. Ik heb een serie bewegingen voor je samengesteld die je lichaam rustig rekken en versterken. ’s Morgens is je lichaam waarschijnlijk een beetje stijf en je geest nog slaperig, en daarom vloeien de bewegingen mee met je ademhaling om je rustig wakker te maken. Ze brengen energie naar je ruggengraat en rekken je hamstrings, heupen en schouders, zodat je ruimte ervaart in je lichaam. Daar heb je de rest van de dag plezier van. Je richt je aandacht rustig op je ademhaling om je met jezelf te verbinden, zodat je geconcentreerd, ontspannen en met gemak kunt omgaan met alles wat de dag je brengt.’

Ademhaling

Denk eraan hoe belangrijk het is dat je de oefeningen met gemak doet. Hoe je ze doet is belangrijker dan welke je precies doet. Je kunt gespannen met yoga bezig zijn, tandenknarsend en met gefronste wenkbrauwen, maar je kunt ook je lichaam toestaan om zonder moeite te bewegen en je ademhalingen vol en diep laten zijn. Op deze manier geniet je ervan. In de veranderingen in je lichaam en leven zie je je manier van oefenen terug. Doe ze gespannen en je lichaam zal meer spanning opbouwen. Doe ze op je gemak en je zult steeds meer kunnen en meer bereiken met minder moeite. (Powerfood, Yoga & Meditatie)

1. Ontspannen zitten

Ga lekker zitten met je benen gekruist en een rechte rug. Als het niet goed voelt met gekruiste benen, ga je op je knieën zitten. Laat je handen rusten op je bovenbenen. Sluit je ogen en adem diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Laat je ademhaling diep, rustig en regelmatig worden en ga daar een tijdje mee door. Open je ogen als je er klaar voor bent.

2. Ontspannen zitten en naar voren buigen

Ga lekker zitten met je benen gekruist en een rechte rug. Als het niet goed voelt met gekruiste benen, ga je op je knieën zitten. Loop met je handen naar voren tot je een aangename rekking voelt. Misschien zijn het vandaag maar een paar stapjes en kom je morgen iets verder. Hoe diep je voorover kunt buigen is niet belangrijk. Luister naar je gevoel. Gebruik je ademhaling om je lichaam verder te strekken.

3. De neerwaartse hond

Prik je tenen in de grond, adem diep in en duw je heupen omhoog en naar achteren in de neerwaartse hond. Ontspan je hoofd, nek en schouders. Rek je lichaam door rustig opzij en naar voren en naar achteren te bewegen. Blijf vijf lange, diepe ademhalingen zo hangen.

4. De opwaartse hond

Zet je handpalmen aan weerszijden van je borst op de grond en til je borstkas iets omhoog, terwijl je je knieën op de grond laat. Laat je borstkas rustig heen en weer wiegen terwijl je verder omhoogkomt. Duw je schouders naar achteren, adem diep in en kom zo ver omhoog dat je een aangename rekking voelt. Voelt het niet prettig in je onderrug, ontspan je ellebogen dan zodat je een stuk richting de grond zakt. Als je klaar bent ga je weer ontspannen op je buik liggen.

5. De zonnegroet met Tara Stiles

Fragment uit: Powerfood, Yoga & Meditatie van Tara Stiles

Boekentip van Inspirerend leven: Strala yoga van Tara Stiles

Zou je graag meer willen lezen over yoga die je thuis kunt doen? Dan is Strala yoga van Tara Stiles iets voor jou. In dit mooie boek legt Tara het verschil uit tussen oefeningen doen en yoga beoefenen (hint: het heeft te maken met voelen!) en bovendien staan er yoga oefeningen in voor het slapen gaan, voor ‘s ochtends, om te ontspannen en meer. Bestel jouw exemplaar voor € 23,99 met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com. 

Leave a Comment