Liefde & Relaties

Waarom vergeven essentieel is na een ongezonde relatie

Door Mjon van Oers
Waarom vergeven essentieel is na een ongezonde relatie

Je ex vergeven na een ongezonde relatie… Het is waarschijnlijk het allerlaatste wat je wil. Mjon van Oers, auteur van Detox je liefdesleven, moedigt je aan om het tóch te doen. “Besef dat vergeving géén vriendelijke daad is voor degene die jou onrecht heeft aangedaan. Het is een vriendelijke daad voor jezelf!”

Vergeving is omgaan met de schade die iemand veroorzaakt heeft op een manier die je vrede helpt te vinden, waardoor je verder met je leven kunt.

Jij bent aan zet

Wanneer je in de liefde bent geschaad door iemand, is het logisch om te denken dat die persoon geen vergeving verdient. Vergeving vereist dan dat jij je streng redenerende hoofd uit zet en vanuit je hart denkt. Dit is het deel van het herstelproces dat erom vraagt om naar de diepte van je eigen emoties te kijken. Soms denk je dat de ander eerst iets moet doen voordat jij kunt vergeven. Misschien denk je dat diegene jou in staat stelt om jezelf te bevrijden van de banden met het verleden, maar jij bent zélf de sleutel!

Zo wordt de pijn nog groter

Sommige mensen die in hun liefdesleven diep gewond zijn geraakt, ontwikkelen een verslaving of een chronische negatieve houding, te herkennen aan frequente woede, afwijzing en achterdocht. Een gebrek aan vergeving en aanhoudende woede laten je zeker vastzitten in je verdriet. Want je kunt geen liefde geven aan of ontvangen van anderen als je blijft hangen in pijn en verdriet. Helaas blijven velen in deze staat zonder het te beseffen.

Om de moed te hebben om te vergeven, is het nodig dat je beseft: door elke ervaring kan ik groeien. Wanneer je jezelf ziet als iemand die groeit en evolueert – het meest fundamentele menselijke vermogen – kun je de groei die je door ervaringen doormaakt, waarderen. Je kunt die groei koesteren, zelfs als je gewond raakt. Zo zul je weer je kracht terugvinden na een ongezonde relatie.

Wat vergeving absoluut niet is…

Je moet willen vergeven, maar wat is vergeving eigenlijk? Het woord ‘vergeving’ wordt vaak verward met verzoening. Vergeving zou nooit moeten worden gelijkgesteld met verzoening of met onverdiend vertrouwen. Misschien is het daarom goed om eerst te definiëren wat vergeving niet is: vergeving betekent niet dat je naïef moet zijn. Het betekent niet dat je stopt met het beschermen van jezelf tegen dat wat werkelijk gevaarlijk voor je is. Het betekent ook niet dat je de voor de hand liggende bewijzen van onbetrouwbaarheid negeert. Het betekent niet doen alsof de pijn er niet is of dat het allemaal niet is gebeurd. Het betekent niet dat je wegkijkt van wangedrag en het betekent ook niet dat je afstand doet van je onderscheidingsvermogen of je gezonde verstand. Vergeven is dus niet hetzelfde als vergeten, sussen, goedpraten en verdoezelen.

Geen wrok maar compassie

Maar hoe kun je wél vergeven? Hoe je vergeeft, net als wanneer en waarom je zou moeten vergeven, is zowel psychologisch als spiritueel gezien van fundamenteel belang. De eerste stap is, zoals bij de meeste dingen: actie ondernemen. Neem de beslissing om te vergeven. Als je dat nu nog niet kunt, begin dan met de intentie om je best te doen en vergeef wanneer je er klaar voor bent. Doe het voor jezelf. Besluit om je eigen welzijn niet te laten lijden door vast te houden aan negatieve emoties.

Vergeven is geen eenmalige gebeurtenis, maar een proces, net zoals rouwen. Vergeving is omgaan met de schade die iemand veroorzaakt heeft op een manier die je vrede helpt te vinden, waardoor je verder met je leven kunt. Vergeving is makkelijker dan je denkt. Vasthouden aan dingen die je boos maken, is veel moeilijker en creëert een blokkade in je leven. Je voelt het misschien niet eens, maar het blijft opduiken en verontrust je keer op keer, totdat je de weerstand laat gaan en je vrij en vredig openstelt voor acceptatie en vergeving. Vergeving is het opgeven van wrok en wraak en ze verruilen voor compassie.

Wat het allerbelangrijkste is

Het is misschien wel de moeilijkste stap, maar jezelf vergeven is wat uiteindelijk leidt tot vrede. Je moet jezelf vergeven voor het feit dat je naïef genoeg was om te denken dat je ware liefde had gevonden. Je moet jezelf vergeven om te lang in de ongezonde relatie te blijven en je moet jezelf vergeven voor het verdragen van onverdraagzaam gedrag. Meestal moet je jezelf ook vergeven dat je niet wist dat je zoveel beter verdiende!

Verwacht dat het tijd kost om te vergeven. Je bent misschien ongeduldig, maar vergeving kan bij een gekwetst hart alleen met het verstrijken van de tijd komen. Geef jezelf voldoende tijd om het niveau van vergeving te bereiken dat geschikt is voor de omstandigheden. Diep emotionele omstandigheden of uiterst gevoelige zaken die je veel pijn doen, hebben meer tijd nodig om te herstellen dan een klein beetje liefdesverdriet, waarna je snel weer verder kunt gaan.

Krachtig en helend

Omdat jij meestal je grootste criticus bent, is het verbazingwekkend hoe krachtig en helend het kan zijn om jezelf liefde en vergeving aan te bieden. Focus op wat je voor jezelf kunt doen, in plaats van vast te houden aan de pijn en woede die je voelt als gevolg van onrecht. Tel je zegeningen. Denk aan de goede dingen in je leven en blijf niet stilstaan bij gekwetste gevoelens. Besef dat vergeving géén vriendelijke daad is voor degene die jou onrecht heeft aangedaan. Het is een vriendelijke daad voor jezelf!

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

In Detox je liefdesleven van Mjon van Oers leer je gezonde relaties aan te trekken en zelfliefde te cultiveren. Je krijgt de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wil je meer lezen over ongezonde relaties?

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?