Liefde & Relaties

Je kracht terugvinden na een ongezonde relatie

Door Mjon van Oers
Je kracht terugvinden na een ongezonde relatie

Na een ongezonde relatie kun je lang in boosheid blijven hangen, maar het helpt je niet. Sterker nog: het verzwakt je. Mjon van Oers, auteur van Detox je liefdesleven, laat in dit artikel zien hoe jij weer in je kracht komt. “Je hebt als mens ongelooflijk veel talenten en mogelijkheden en je kunt deze ontwikkelen wanneer jij je naïviteit verliest en in je authentieke zelf durft te geloven.”

Gebruik je moed, je intuïtie en je natuurlijke intelligentie om zaken die niet kloppen te zien voor wat ze echt zijn.

Nooit meer naïef

Giftige relaties kunnen je fysiek en mentaal instabiel en zwak maken. Het is dus uiterst noodzakelijk om je kracht terug te vinden. Uit onvrede over hoe een relatie is verlopen of over hoe je bent behandeld in het verleden, kun je jezelf vastklampen aan wrok, bitterheid en teleurstelling. Maar deze negatieve emoties met je meesleuren, draagt op geen enkele manier bij aan jouw leven. Het helpt je niet. Wat je wél helpt en in je kracht zet, is om nooit meer naïef te zijn.

Focussen op het nu

Het is logisch dat je vlak na de relatiebreuk allerlei heftige emoties hebt. Maar als de gebeurtenissen uit het verleden lange tijd je dagelijks leven beïnvloeden, vraag jezelf dan eens af: is het echt nodig om hieraan te blijven denken? Waarom zou je nog zoveel aandacht geven aan zaken die niet meer veranderd kunnen worden?

Na een ongezonde relatie kun je heel erg lang boos blijven over alle onrechtvaardige zaken in je liefdesleven (én in de wereld), maar dat verzwakt je alleen maar meer. Blijf in het heden. Focus meer dan ooit op de huidige momenten. Laat je wrok, bitterheid en teleurstelling gaan. Wanneer je denkt ‘laat maar’ en je focus verlegt naar het nu, verhoogt je levenskracht als vanzelf.

Wees volledig verantwoordelijk voor alle dingen in je leven: het goede en het slechte, het mooie en het lelijke. Slachtofferschap helpt niemand en het weggeven van verantwoordelijkheden in je leven ontneemt jou je eigen kracht. In plaats van vast te zitten in deze staat van zijn, kun je de regie over je leven bewust in handen nemen.

Misleiding en manipulatie

Iets wat je een enorme kracht brengt: gebruik je moed, je intuïtie en je natuurlijke intelligentie om zaken die niet kloppen te zien voor wat ze echt zijn. Alleen zo kun je jouw eigen liefdevolle energie, manier van leven en levenskracht behouden. Stop met denken dat iedereen goed is en verwachten dat iedereen je eerlijk behandelt, al lijken mensen nog zo liefdevol. Onthoud altijd: niet iedereen heeft het beste met je voor. De feiten en je ervaringen bewijzen dit.

Het goedpraten van onethische zaken, omdat iemand misschien vanuit jouw empathisch vermogen gezien zielig is, het zogenaamd niet zo bedoeld heeft, of omdat je denkt dat het vast niet zo erg is of slechts een vergissing… is gewoon naïef! Besef dat er echt mensen vol leugens, misleiding en manipulatie bestaan. Misschien zeg je nu: ‘Maar dat is niet spiritueel, dat is ouderwets of een oud paradigma.’ Maar het is niet oud. Het is gewoon de realiteit in deze wereld vol tegenstellingen.

Wie laat jij in je leven toe?

Je hoeft niet iedereen te wantrouwen, want de meeste mensen zijn goed van aard. Maar als de bewijzen zich opstapelen dat iemand níet het beste met je voor heeft – al lijkt iemand nog zo betrouwbaar, liefdevol of romantisch – dan is het aan jou om de verantwoordelijkheid te nemen en uit de ontkenning te komen. Wanneer je de criteria verandert voor de mensen die jij in je (liefdes)leven toelaat, vallen er misschien mensen af en komen er minder snel nieuwe bij. Het voordeel ervan is dat je minder stress, onrust en gedoe ervaart. Je houdt meer tijd en energie over om te besteden aan de mooie mensen en dingen die je wél in je leven wilt. Je kunt een veel rustiger, leuker en meer vervullend leven creëren.

Waardevolle groei

Als je zelf in je kracht staat, authentiek bent en eventuele conflicten niet uit de weg gaat, hebben giftige mensen veel minder vat op je. Ze zijn namelijk veel te angstig om te worden betrapt en vrezen dat je ze doorziet. Ze zullen dan ook niet meer zo snel in je leven verschijnen.

Als je bij de waarheid blijft, zorgt dat ervoor dat je keihard de feiten kunt erkennen en ziet wanneer je met een giftig iemand te maken hebt. Op deze manier kan een giftige relatie je zelfs helpen om je te ontdoen van heel veel naïviteit in je leven. Als je naar je liefdesleven kunt kijken vanuit dit meer spirituele en verfijnde perspectief, krijgen je problemen een nieuwe waarde. Je problemen in de liefde geven je dan de voeding voor de groei die je nodig hebt. Je kunt dan zien dat de moeilijkste dingen die je overkomen zijn, op het diepste niveau, vaak ook het meest waardevol in je leven zijn voor verandering en groei.

Geloven in je liefdevolle zelf

Onthoud dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je herstel. Niemand anders kan dat voor je doen. Iemand anders, of bijvoorbeeld een boek, kan je op een bepaald spoor zetten, maar jij zelf hebt de verantwoordelijkheid om het echte werk te doen. Het belangrijkste daarbij is dat je gelooft in je liefdevolle zelf. Angstige onzekerheid is je grootste vijand. Je hebt als mens ongelooflijk veel krachten, talenten en mogelijkheden en je kunt deze ontwikkelen wanneer jij je naïviteit verliest en in je authentieke zelf durft te geloven! Je kunt dan het giftige hoofdstuk in je liefdesleven afsluiten en aan een nieuw, veel mooier deel beginnen.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

In Detox je liefdesleven van Mjon van Oers leer je gezonde relaties aan te trekken en zelfliefde te cultiveren. Hoe kun je gezonde relaties aantrekken nadat je giftige relaties vaarwel hebt gezegd? Je krijgt de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?